Linkuri accesibilitate

 
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare favorabilă semnată de opt eurodeputați

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare favorabilă semnată de opt eurodeputați


Autoritățile belgiene au percheziționat luna aceasta 21 de locuințe, într-o anchetă care vizează „corupția activă din Parlamentul European” care „a adus beneficii Huawei”.
Autoritățile belgiene au percheziționat luna aceasta 21 de locuințe, într-o anchetă care vizează „corupția activă din Parlamentul European” care „a adus beneficii Huawei”.

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a făcut plăți ilegale pentru a obține o scrisoare deschisă, semnată de opt parlamentari europeni, printre care și trei români, care a apărat interesele companiei chineze, potrivit Politico. Scrisoarea a fost semnată și trimisă în 2021.

Procurorii belgieni au percheziționat luna aceasta 21 de locuințe, ca parte a anchetei privind „corupția activă din Parlamentul European” care „a adus beneficii Huawei”. Anchetatorii spun că investighează „cadouri excesive” sau „remunerații pentru luarea de poziții politice” care au avut loc din 2021 până în prezent, scrie Politico.

Patru persoane au fost acuzate de corupție și organizare criminală și una de spălare de bani, a declarat procuratura belgiană săptămâna trecută.

Potrivit unui document al procurorilor, o parte esențială a investigației depinde de o scrisoare trimisă de opt deputați europeni în februarie 2021 către trei comisari europeni, în care susțin că tensiunile geopolitice nu ar trebui să împiedice dezvoltarea echipamentelor 5G în Europa.

Scrisoare, deși nu menționează numele Huawei, este văzută ca o tentativă de promovare a intereselor companiei chineze. Ea venea într-un moment în care mai multe guverne din UE luau măsuri de limitare a folosirii echipamentelor chineze în domeniul telecomunicațiilor.

Motivul invocat era că instalarea de echipamente ale companiilor chineze ar aduce cu sine riscul de spionaj, supraveghere și posibile dependențe economice.

Ancheta inițială pare să fi pornit de la o plângere trimisă anonim organizației Transparency International care a dat mai departe informația către OLAF, biroul antifraudă al UE.

Financial Times, care susține că a văzut plângerea, arată că biroul Huawei din Bruxelles a lucrat împreună cu un europarlamentar italian care ar fi fost plătit cu 15.000 de euro pentru semnarea scrisorii, iar fiecare dintre semnatarii scrisorii ar fi primit câte 1.500 de euro.

Directorul de atunci al grupului pentru drepturile civile, Michiel van Hulten, a declarat că OLAF a respins acuzațiile din cauza „suspiciunilor insuficiente”. Un purtător de cuvânt al OLAF a confirmat că nu a investigat problema.

Indiciile de până acum arată că europarlamentarul menționat în plângerea anonimă ar fi conservatorul italian Fulvio Martusciello. Fostul său consilier parlamentar și asistenta sa au fost arestați în legătură cu ancheta Huawei.

Bani pentru scrisoare

Într-un mandat de arestare pe numele asistentei lui Martusciello, citat de Politico, procurorii belgieni afirmă că, atât fosta asistentă, cât și fostul consilier al eurodeputatului ar fi ajutat la aranjarea plăților pentru scrisoare.

Documentele procurorilor belgieni ar indica suma de 15.000 de euro care a fost oferită autorului scrisorii, în timp ce fiecărui co-semnatar i s-au oferit 1.500 de euro.

Sumele descrise coincid cu cele din plângerea anonimă trimisă organizației Transparency.

În plus, mai arată procurorii, tranzacția ar fi fost aprobată de directorii chinezi ai Huawei, în special de directorul biroului din Bruxelles.

Trecând la detaliile bancare legate de „plăți suspecte”, documentul stabilește modul în care fostul consilier ar fi aranjat plățile prin facturi „reprezentând presupuse servicii de consultanță și cheltuieli de campanie, în sume de 18.450 de euro și 27.500 de euro”.

Procurorii belgieni suspectează că acele sume ar fi fost de fapt destinate europarlamentarilor care au semnat scrisoarea favorabilă intereselor Huawei.

Ca parte a unei serii de transferuri bancare, fostul consilier ar fi transferat 6.700 de euro către Martusciello, 1.000 de euro către asistenta sa și 14.800 de euro către un alt asistent parlamentar. Mai mulți deținători de conturi care au primit plăți rămân necunoscuți.

Contactați de Politico, procurorii belgieni au refuzat să comenteze o anchetă în curs.

La rândul lui, Martusciello nu a răspuns solicitărilor de comentarii despre transferurile bancare.

Întrebați despre presupusa implicare a directorului biroului Huawei din Bruxelles într-o schemă de corupție, reprezentanții companiei din China nu au răspuns.

Un purtător de cuvânt al companiei a spus însă, într-o declarație anterioară, că „Huawei ia în serios aceste acuzații și va comunica urgent cu ancheta pentru a înțelege mai bine situația. Huawei are o politică de toleranță zero față de corupție sau alte fapte ilegale și ne angajăm să respectăm toate legile și reglementările aplicabile în orice moment”.

Arestări și acuzații

Actuala asistentă al lui Martusciello a fost arestată în Italia săptămâna trecută, ca parte a anchetei Huawei. Avocatul ei a spus că ea „nu a fost implicată în activitățile politice ale domnului Martusciello, s-a ocupat doar de logistică”.

În fața unui judecător italian, ea a respins toate acuzațiile împotriva ei, dar a spus că este pregătită să răspundă la „orice întrebări din partea autorităților belgiene”.

Fostul consilier parlamentar al lui Martusciello, care a lucrat pentru el între 2015 și 2019, a fost, de asemenea, arestat la Paris joia trecută în același dosar.

„Clientul meu neagă orice implicare în acuzațiile de care este suspectat”, a transmis avocatul lui.

De cealaltă parte, serviciile secrete belgiene, care au depus un raport declasificat care a declanșat investigația, au găsit dovezi digitale că fostul consilier ar fi putut fi implicat în redactarea scrisorii din 2021 cu unul dintre lobbyiștii Huawei, identificat cu numele „Valerio O.”.

Anchetatorii spun că transferurile pot fi „legate de redactarea de către europarlamentarul Fulvio Martusciello a amendamentelor legislative favorabile Huawei” și de o comunicare în care Valerio O. îi spune unui angajat al Huawei din Polonia că firma chineză „depășește adesea limita și chiar plătește pentru amendamente”.

În aceeași lună în care a promovat scrisoarea, februarie 2021, Martusciello a depus amendamente la un raport al Parlamentului European care ar favoriza poziția Huawei în Europa.

Martusciello a declarat pentru ziarul belgian Le Soir că nu a primit niciodată nimic de la Huawei.

Printre semnatarii scrisorii: trei români

Deocamdată nu se știe dacă vreunul dintre semnatarii scrisorii din 2021 este investigat de autoritățile belgiene ca parte a anchetei de corupție Huawei. Politico remarcă însă că aceștia se străduiesc acum să se distanțeze.

Parlamentarul conservator italian Herbert Dorfmann a insistat că textul a fost ideea lui Martusciello și a spus că nu ar fi semnat scrisoarea dacă ar fi știut că are legătură cu firma chineză.

Fostul europarlamentar român PNL Cristian-Silviu Bușoi a declarat că nu a consimțit niciodată să semneze și a adăugat că nici el și nici personalul său nu au primit vreo compensație și nici nu au avut cunoștință de vreo schemă financiară legată de semnarea scrisorii.

Europarlamentarul PNL Daniel Buda, de asemenea semnatar al scrisorii, a spus că a fost informat despre scrisoare printr-un briefing pregătit de personalul biroului său.

„Sprijinul meu a fost determinat exclusiv de preocupările legate de infrastructura digitală rurală, nu influențat de părți externe”, a spus el într-un email adresat Politico.

El a adăugat că nu a fost contactat de nicio autoritate de anchetă cu privire la scrisoare și că nici el, nici echipa sa nu au primit bani în schimbul semnăturii.

Printre alți semnatari s-au numărat parlamentarul italian Giuseppe Milazzo și fostul membru social-democrat Tudor Ciuhodaru.

Milazzo a declarat agenției italiene de știri ANSA că nu a avut niciodată întâlniri legate de ancheta în cazul Huawei, iar Tudor Ciuhodaru nu a răspuns solicitării de comentarii trimisă de Politico.

În urma anchetei care aruncă suspiciuni asupra unor europarlamentari, 28 de membri ai Parlamentului European au cerut instituției să „retragă temporar orice deputat european suspectat de implicare din orice activitate parlamentară legată de interesele chineze”.

În context, Financial Times scrie că Huawei a lansat o campanie intensă de lobby, cu zeci de cereri de întâlnire trimise președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Am primit o serie de cereri diferite de întâlnire de la reprezentanții Huawei de când am devenit vicepreședinte și mai târziu președinte al parlamentului și le-am refuzat pe toate”, a declarat Metsola pentru FT.

Parlamentul European a suspendat accesul tuturor reprezentanților Huawei și cooperează pe deplin cu autoritățile judiciare, a mai spus Metsola.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG