Linkuri accesibilitate

MJ: 85% procurori și 72% judecători cer desființarea SIIJ


Magistrații vor, în procent covârșitor, desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților
Magistrații vor, în procent covârșitor, desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților

1.653 de procurori (85,47%), dintr-un total de 1.934 de procurori care au răspuns consultării lansate de Ministerul Justiției, au răspuns că sunt de acord cu abrogarea normelor prin care a fost înființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), solicitând desființarea efectivă a acesteia.

144 de procurori, adică 7,44% dintre cei consultați, au propus amendarea dispozițiilor legale care privesc SIIJ iar 137, adică 7.08%, sunt de acord cu menținerea în funcțiune a Secției speciale.

În schimb, SIIJ are o mai mare susținere în rândul judecătorilor.

72,22% dintre judecătorii de la cele 209 de instanțe de judecată care au răspuns consultării MJ, sunt de acord cu abrogarea dispozițiilor legale privind înființarea SIIJ și, implicit, cu desființarea sa.

În schimb,10,53% dintre judecători s-ar mulțumi cu amendarea dispozițiilor legale ce privesc SIIJ, ceea ce presupune menținerea sa în funcțiune iar 17,24% dintre judecătorii respondenți, mai mult decât dublul procentului de procurori, cred că SIIJ ar trebui menținută, cu prevederile actuale în baza cărora aceasta funcționează.

Ministerul atrage atenția că, de fapt, procentul care cere desființarea SIIJ este mai mare decât cel de 72,22% pentru că 22 de instanțe de judecată au transmis că majoritatea judecătorilor din cadrul acestora au opinat în sensul desființării SIIJ, iar alte 25 de instanțe de judecată au transmis că desființarea SIIJ a fost propusă cu unanimitate.

Or, aceste rezultate nu au fost valorificate în cadrul procentului de 72,22%, astfel încât, dacă și aceste rezultate ar fi luate în considerare, procentul ar fi semnificativ mai mare decât cel de 72,22%.

Cât privește asociațiile de magistrați, fără a le numi, MJ transmite că două s-au exprimat pentru desființarea SIIJ, două pentru menținerea SIIJ și a dispozițiilor în baza cărora funcționează, una a cerut amendarea legislației sale iar o alta optează ori pentru menținerea secției, ori pentru amendarea legislației.

Cu privire la schema de pensionare anticipată a magistraților, 45,47% dintre procurori și 38,11% dintre judecători sunt pentru menținerea dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților, în timp ce 25,6% procurori și 36,97% judecători sunt de acord cu prorogarea pensionării anticipate.

28,92% procurori și 24,91% judecători sunt de acord cu abrogarea prevederilor privind pensionarea anticipată.

Au fost întrebați 1.957 de procurori - care reprezintă doar 79,13% din numărul total al procurorilor pentru că schema de procurori e ocupată doar în proporție de 83,18% - și 209 instanțe de judecată - care reprezintă 85,65% din totalul instanțelor de judecată, adică 244.

Mai multe instanțe de judecată s-au rezumat la a comunica rezultatul consultărilor efectuate la nivelul acestora, fără a menționa și numărul judecătorilor care și-au exprimat opinia într-un sens sau altul. De exemplu, șaptesprezece instanțe au transmis că majoritatea judecătorilor din cadrul acestora au opinat în sensul menținerii dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților, iar alte cinci au transmis că menținerea acestor prevederi legale a fost propusă cu unanimitate. Aceste rezultate nu au fost valorificate în cadrul procentului de 38,11%, astfel încât, în realitate, procentul ar fi semnificativ mai mare decât cel de 38,11%, explică ministerul Justiției.

Cât privește opinia asociațiilor de magistrați, fără a le numi, ministerul transmite că două au opinat pentru menținerea dispozițiilor de pensionare anticipată, două pentru prorogare și două pentru abrogare.

În data de 25 noiembrie 2019, Ministerul Justiției a solicitat instanțelor judecătorești, parchetelor de pe lângă acestea, precum și asociațiilor magistraților puncte de vedere în legătură cu unele modificări legislative preconizate cu referire la legile justiției, sens în care magistrații au fost consultați cu privire la: schema de pensionare anticipată a magistraților; prorogarea intrării în vigoare a prevederilor legale privind compunerea completelor de judecată în apel; prorogarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind durata ciclului de școlarizare în cadrul Institutului Național al Magistraturii și problematica Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

XS
SM
MD
LG