Linkuri accesibilitate

Procurorul general al Ucrainei demisionează după ce zeci de procurori au obținut certificate de handicap


Andrii Kostin a fost numit procuror general al Ucrainei în urmă cu doi ani.
Andrii Kostin a fost numit procuror general al Ucrainei în urmă cu doi ani.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a anunțat marți demisia din funcție, în urma unui scandal în care zeci de oficiali din subordine sunt acuzați că au abuzat de poziția lor pentru a primi certificat de persoană cu handicap și astfel să evite serviciul militar.

Andrii Kostin și-a anunțat demisia în urma rapoartelor care au scos la iveală că procurori din subordinea sa ar fi obținut certificate de invalizi fără să fie cazul, iar unul dintre beneficii era evitarea serviciului militar.

Procuratura generală a Ucrainei a fost recent zguduită de acuzații împotriva a zeci de funcționari locali, inclusiv procurori, care ar fi abuzat de pozițiile lor pentru a obține statutul de handicap, prin care primeau inclusiv sume de bani, scrie Reuters.

Demisia acestuia a avut loc în urma unei reuniuni de marți a Consiliului pentru securitate națională și apărare, unde oficialii au discutat despre cum să combată corupția și lacunele care permit obținerea de amânări ale încorporării.

„Procurorul general trebuie să își asume responsabilitatea politică pentru situația din organele de urmărire penală din Ucraina”, a declarat președintele Volodimir Zelenski după reuniunea Consiliului de Securitate.

Demisia lui Kostin a urmat câteva minute mai târziu. El a numit situația din jurul diagnosticelor false de handicap „în mod clar imorală” și a fost de acord cu Zelenski cu privire la nevoia de responsabilitate personală. „În această situație, cred că este corect să îmi anunț demisia din funcția de procuror general”.

„Consider absolut corect (...) că nu numai că ar trebui anulate toate deciziile ilegale privind acordarea invalidităților, a pensiilor corespunzătoare și a altor plăți, nu numai că ar trebui făcute schimbări legislative și organizatorice clare, dar trebuie să existe și o responsabilitate personală”, se mai arată în demisia publicată pe Telegram.

Zeci de procurori cu certificate de handicap

La începutul lunii octombrie, Biroul de Stat pentru Investigații a demarat o anchetă în care șefa Centrului Regional Hmelnițki este bănuită de îmbogățire ilegală, în baza emiterii acestor certificate medicale, potrivit Ukrinform.

La biroul acesteia au fost găsiți aproximativ 100.000 de dolari în numerar, precum și o serie de documente medicale falsificate, liste cu nume și diagnostice fictive ale celor care nu s-au prezentat la recrutare.

La reședința funcționarului și a familiei sale, forțele de ordine au găsit aproape 5,25 milioane de dolari, 300.000 de euro și peste 5 milioane de hrivne ucrainene în numerar, precum și bijuterii.

Potrivit publicației Censor.net, aproape toți procurorii din regiunea Hmelnițki, 49, inclusiv șeful biroului regional, au fost înregistrați ca persoane cu handicap de gradul II, lucru care permite primirea de pensii de invaliditate și evitarea recrutării la război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG