Linkuri accesibilitate

Procurorul general autorizează anchete privind fraudele la vot, reclamate de Trump fără dovezi


Procurorul general american William Barr
Procurorul general american William Barr

Procurorul general al SUA, William Barr, a autorizat ca procurorii federali să deschidă investigații cu privire la fraude la vot, în ciuda faptului că nu există dovezi care să susțină afirmațiile președintelui Donald Trump că a pierdut alegerile prezidențiale în fața democratului Joe Biden din cauza fraudelor pe scară largă.

Ca răspuns la nota din 9 noiembrie semnată Barr, mass-media americană a arătat că șeful biroului pentru infracțiuni la alegeri a Departamentului de Justiție a anunțat într-un e-mail intern că demisionează din postul respectiv după ce a citit „noua politică și ramificațiile acesteia”.

Barr, un apărător apropiat al lui Trump, a fost acuzat de critici și democrați că a politizat sistemul de justiție de mai multe ori în timpul mandatului său.

Campania lui Biden a spus că Barr alimentează acuzațiile nedovedite ale lui Trump de fraudă.

"Acestea sunt chiar afirmațiile pe care președintele și avocații săi le fac fără succes în fiecare zi, deoarece procesele lor sunt luat în râs dintr-o instanță în alta", a spus Bob Bauer, consilier al lui Joe Biden.

Memoriul lui Barr apare în momentul în care administrația Trump a cerut Departamentului Justiției să investigheze acuzațiile de fraudă și campania Trump a intentat mai multe procese în mai multe state. Judecătorii au respins procesele în Michigan și Georgia, iar experții spun că eforturile juridice ale lui Trump au puține șanse să schimbe rezultatul alegerilor.

În scrisoarea adresată procurorilor federali din Statele Unite, Barr a subliniat că Departamentul de Justiție nu are neapărat dovezi ale cazurilor de fraudă în alegerile câștigate de președintele ales Biden.

El a eliminat însă restricțiile anterioare care împiedicau procurorii federali să lanseze astfel de anchete, care sunt în mod normal conduse de state.

Politica Departamentului de Justiție a fost să se abțină de la implicarea federală până când voturile sunt certificate, numărătoarea finalizată și curse încheiate.

Dar Barr le-a spus avocaților că politica anterioară nu era o „regulă dură și rapidă” și, dacă văd ceva care ar putea inversa rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, ar trebui să o urmeze.

Donald Trump nu a acceptat o înfrângere în alegeri, chiar dacă mass-media din SUA a l-a declarat câștigător pe Joe Biden, iar fostul vicepreședinte are o marjă mare de voturi în votul popular și în mai multe state cheie care i-au asigurat președinția.

XS
SM
MD
LG