Procurorul a consemnat în declaraţia de avere din 2014 că s-a împrumutat cu 300.000 de euro de la omul de afaceri Mircea Tudor, împrumuturi contractate în 2008 şi 2011. Banii urmau a fi returnaţi până în 2025. Cinci ani mai târziu, datoria a scăzut la jumătate, la 150.000 de euro. Bogdan Licu este prieten, vecin şi a fost năşit de Mircea Tudor.
Averea soţilor Licu este consistentă: un teren în Baloteşti – Ilfov, unul în Moroieni -Dâmboviţa şi unul în Frăsinet- Călăraşi. Licu mai deţine o casă de 250 metri pătraţi în Baloteşti, 4 apartamente în Bucureşti, fiecare de peste 90 metri pătraţi. Datoriile familie se ridică la 350.000 de euro. 150.000 către naşul Mircea Tudor şi 200.000 de euro la bănci.
Povestea naşului Tudor
Mircea Tudor este inventatorul scanerelor pentru camioane şi avioane. A semnat mai multe contracte cu diverse instituţii de stat unde a livrat aparatură electronica sau asigură mentenanţa produselor sale. Potrivit sicap.ro, numai în ultimii doi ani, acesta a încheiat contracte pentru aparatură de scanare cu aeroporturile din Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Craiova. Inclusiv Curtea de Apel Bucureşti a achiziţionat aparate de scanat de la MB Telecom Ltd, firma lui Mircea Tudor controlată de o altă societate a sa înregistrată în Elveţia.
În iunie 2016, Tudor a fost pus sub acuzare de procurorii DNA după ce a plătit 6 milioane de lei unui intermediar pentru obţinerea unor documente necesare adjudecării, de către societatea lui, a unor contracte cu Autoritatea Națională a Vămilor privind sisteme de securizare. Deşi a obţinut contracte cu diverse puncte vamale din ţară pentru scanarea camioanelor, doi ani mai târziu, dosarul a fost clasat de procurori.
La începutul anului, ministrul Economiei Florin Cîţu a dezvăluit că cele 15 scanere cumpărate de la firma lui Mircea Tudor nu au funcţionat niciodată."Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal", declarat Cîţu.
Agoniseala familiei Licu
Veniturile familiei Licu au fost în 2018 de 390.000 de lei, aproximativ 80.000 de euro, fiind compuse din salariul de 240.000 de lei pentru funcţia de adjunct al procurorului general în cazul lui Bogdan Licu, 66.000 de lei veniturile cabinetului de psihologie deținut de soţia acestuia şi pensia soţiei de 81.000 de lei pe an.
În declaraţia de avere din 2017, principalul beneficiar al serviciilor oferite de cabinetul de psihologie al soţiei era Serviciul Român de Informaţii, de la care Monica Licu a încasat 70.000 de lei. Un an mai devreme, soţia procurorului a consiliat psihologic SRI contra a 65.000 de lei, fiind angajata instituţiei.
Vinde două apartamente
De trei ani, Licu nu reuşeşte să vândă două apartamente, deşi a încasat 250.000 de euro pe ele. În 2017, Licu menţionează că a primit 100.000 de euro de la un anume Bulcak Abdulkaîr în baza unui antecontract de vânzare- cumpărare pentru două apartamente din Bucureşti, termenul de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare fiind 1 octombrie 2018. Bulcak Abdulkaîr era promitent cumpărător.
Un an mai târziu, Licu spune că a mai încasat 150.000 de euro de la acelaşi promitent cumpărător pentru aceleaşi două apartamente. În 2019 nu rezultă că ar mai fi primit bani pentru apartamente, singura menţiune fiind că termenul tranzacţiei a fost prelungit până în 1 octombrie 2019 printr-un act adiţional.
Acuzaţiile de plagiat
Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan, după ce ar fi copiat mai bine de jumătate din teza de doctorat. În aceste condiţii, Licu a făcut cerere de renunţare la titlul academic, alături de alţi doctori făcuţi la şcoala SRI a lui Gabriel Oprea, cerere considerată imposibilă de către Ministerul Educaţiei.
Un alt moment controversat al carierei sale a fost acela când s-a implicat în cazul Sorina, o copilă adoptată de o familie americană. „Aș fi putut să spun că nu e treaba procurorului general. Nu am ales să fac acest lucru. Mi-am asumat și m-am implicat, cât am putut de mult, cât m-a dus pe mine capul. Am cerut o reevaluare legală și am urmărit interesul legitim al copilului. Un lucru bun este că Sorina a mai stat 30 de zile în România , a avut consiliere psihologică și a înțeles mai bine situația ei”, a arătat procurorul în interviul din faţa ministrului Justiţiei. Licu a cerut ca fata să nu plece din România, însă instanța i-a respins solicitarea.
Bogdan Licu a fost singurul candidat pentru poziţia de prim procuror adjunct al parchetului general, el fiind alegerea ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu pentru numărul 2 în ministerul Public. După interviu, procurorii din CSM urmează să dea un aviz consultativ, propunerea lui Predoiu urmând să fie înaintată preşedintelui Klaus Iohannis pentru numirea în funcţie.
Facebook Forum