Linkuri accesibilitate

Profesor de la Politehnica din București, reținut de DNA pentru că ar fi cerut mită zeci de mii de euro


Profesorul universitar Dincă Cristian Florian a fost prins în flagrant joi, în timp ce ar fi primit o tranșă de 6.000 de lei. Imagine de arhivă.
Profesorul universitar Dincă Cristian Florian a fost prins în flagrant joi, în timp ce ar fi primit o tranșă de 6.000 de lei. Imagine de arhivă.

Un profesor universitar de la Universitatea Politehnică București a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El este acuzat că a cerut aproximativ 30.000 de euro.

Dincă Cristian-Florian a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore și este urmărit penal pentru că, în calitate de profesor universitar la Politehnica din București, ar fi cerut și luat mită de 31 de ori, informează DNA într-un comunicat de presă.

De asemenea, suspectul este și director al Departamentului de Producere și Utilizarea Energiei la aceeași unitate de învățământ.

„În perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză), suma totală de 153.470 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, se arată în ordonanța de reținere a procurorilor.

DNA mai spune că acesta era responsabil de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile - „Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft” - derulate la Universitatea Politehnică din București.

„Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizația pe care martorul ar fi primit-o în contextul menționat mai sus, în calitate de angajat în cadrul proiectelor respective”, acuză procurorii.

Prins în flagrant delict

Astfel, în data de 2 martie, potrivit unei înțelegeri anterioare, „inculpatul Dincă Cristian Florian ar fi primit de la martor suma de 6.000 de lei reprezentând tranșa aferentă salariului primit de acesta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Vineri, profesorul universitar urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Săptămâna trecută, un alt profesor universitar a fost reținut de DNA pentru luare de mită. Cristian Rudolf, lector universitar doctor la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu sediul în Reșița, este acuzat că ar fi pretins bani de la 25 de masteranzi, pentru a le asigura promovarea pe nedrept a unui examen restant.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG