Linkuri accesibilitate

Profesorul român întemnițat în China va fi transferat în țară


Marius Balo, în 2011, în Indonezia.

Ministerul Justiţiei a anunţat joi că autorităţile chineze au aprobat ca Marius Balo, profesorul român condamnat în China la 8 ani de închisoare, să fie transferat în România.

„Acordul autorităţilor chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România, alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiţiei a corespondat cu omologii chinezi pentru obţinerea documentaţiei de transfer şi a sesizat autorităţile judiciare române în vederea recunoaşterii pedepsei aplicate de instanţele chineze", a anunțat Ministerul Justiției.

Potrivit sursei citate, la data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea şi transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani de închisoare, hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezentând acordul autorităţilor române privind transferarea acestuia.

În urma acestei decizii, Ministerul Justiţiei a obţinut de la autorităţile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Marius Balo în cel mai scurt timp, menţionează MJ.

Clujeanul Marius Balo are 38 de ani și a fost arestat în China, la Shanghai, în 2014, sub acuzația de fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, după cum singur recunoaște într-un memoriu trimis autorităților române, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori. A fost condamnat abia în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare. Cazul său a ajuns în public după ce o firmă de PR și o celebră casă de avocatură din Cluj l-au preluat, arătând public că de 5 ani autoritățile române nu s-au implicat pentru a-i oferi asistență românului, încarcerat în condiții vecine cu tortura, într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. În realitate, povestea nu este atât de simplă.

Marius Balo a fost implicat în trei firme cu sediul la aceeași adresă din orășelul universitar Oxford, Marea Britanie, conform Companies House, registrul firmelor încorporate în Marea Britanie. În fiecare firmă, Balo apare cu o dată a nașterii diferită, doar una fiind corectă – 31 ianuarie 1981. Rețeaua de firme care se învârt în jurul aceleiași adrese din Marea Britanie are toate aparențele unei rețele de firme-fantomă. Într-una din ele – Li Ang Holdings Group Corp Limited, Marius Balo a fost numit director pe 20 martie 2014. Opt zile mai târziu, el a fost arestat la Shanghai. În celelalte două firme (New Del Pacific International Holdings Ltd și Baa International Group Holdings Limited), Balo figurează numit ca director în 2012. Toate firmele au fost dizolvate în 2014, anul în care Balo a fost arestat în China.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG