O instanță din Cluj a solicitat oficial transferul în România pentru Marius Balo, condamnat în China la 8 ani de închisoare, pentru un prejudiciu de doar 80 de dolari, după ce s-a implicat într-o rețea de firme fantomă. Este primul pas procedural pentru aducerea deținutului Balo în țară. România negociază însă un acord mai larg cu China, pentru schimbul de deținuți, spune ministrul Justiției, Ana Birchall.
Curtea de Apel Cluj a dispus pe 1 octombrie recunoașterea pedepsei de 8 ani de închisoare, aplicată de o instanță din China clujeanului Marius Balo, care stă închis la Shanghai încă din 2014, și a solicitat oficial transferul românului în țară, pentru a-și executa aici restul de pedeapsă. Instanța a emis un mandat de executare pe numele lui Balo, pentru executarea restului de pedeapsă în țară.
„Hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților române la transferare. Conform atribuțiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentințe, Ministerul Justiției va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate”, a anunțat ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a confirmat pentru Europa Liberă că în prezent sunt în curs negocieri la nivel de stat între România și China, pentru încheierea unui acord mai larg privind transferul de deținuți între cele două țări.
Avocatul clujean Eugen Iordăchescu, a cărui casă de avocatură îi oferă asistență judiciară lui Marius Balo, a explicat pentru Europa Liberă că transferul românului în țară poate avea loc doar după formalizarea unui acord între China și România.
„Fie că se semnează un protocol strict pentru cazul lui Marius Balo, cu reciprocitate, fie se va negocia acordul de cooperare în materie penală internațională dintre România și China. Doamna ministru Birchall a spus că s-a întâlnit cu delegația chineză, cu doamna ambasador a Chinei și a promis să facă pași rapizi spre rezolvarea situației, pentru că în China se mai află și alți cetățeni români care execută pedepse, precum și în România se află cetățeni chinezi care execută pedepsele stabilite de instanțele românești. Toată lumea are un anumit interes”, a spus Eugen Iordăchescu.
În prezent, în China sunt arestați sau reținuți 5 cetățeni români, conform unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru Europa Liberă, care arată însă că este posibil ca numărul să fie mai mare, dat fiind faptul că există cazuri în care românii nu înștiințează autoritățile consulare de situația lor.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, anunța pe 20 septembrie că a discutat cu ambasadoarea Chinei în România, Jiang Yu, și cu o delegație chineză venită în România, despre un tratat bilateral pentru transferarea persoanelor condamnate, pentru că mai mulți români aflați în detenție în China au solicitat să fie aduși în România, pentru a-și executa pedepsele în închisorile de aici, unde condițiile sunt la standarde mai bune.
Clujeanul Marius Balo are 38 de ani și a fost arestat în China, la Shanghai, în 2014, sub acuzația de fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, după cum singur recunoaște într-un memoriu trimis autorităților române, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o rețea de infractori. A fost condamnat abia în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare.
Marius Balo a fost implicat în trei firme cu sediul la aceeași adresă din orășelul universitar Oxford, Marea Britanie, conform Companies House, registrul firmelor încorporate în Marea Britanie. Rețeaua de firme care se învârt în jurul aceleiași adrese din Marea Britanie are toate aparențele unei rețele de firme-fantomă. Într-una din ele – Li Ang Holdings Group Corp Limited, Marius Balo a fost numit director pe 20 martie 2014. Opt zile mai târziu, el a fost arestat la Shanghai. În celelalte două firme (New Del Pacific International Holdings Ltd și Baa International Group Holdings Limited), Balo figurează numit ca director în 2012. Toate firmele au fost dizolvate în 2014, anul în care Balo a fost arestat în China.
Infractorii chinezi în firmele cărora s-a aflat și Marius Balo au acționat printr-o rețea de firme-fantomă, care au produs un prejudiciu de peste 250.000 de euro.
Europa Liberă a prezentat aici povestea de viață a lui Marius Balo. El a studiat să devină preot ortodox, atât la Cluj, cât și la New York. Din 2010, s-a stabilit în China, unde preda limba engleză. În 2014, a fost arestat preventiv la Shanghai, iar abia în 2016 a primit condamnarea de 8 ani de închisoare. Balo nu a mai contestat decizia instanței, pentru a nu-și prelungi inutil detenția, considerând că nu are vreo șansă în fața instanței de apel chineze.
Facebook Forum