Linkuri accesibilitate

Proiectul UDMR a aprins discuțiile în Parlament despre federalizarea României, Trianon și pacea interetnică


Kelemen Hunor, președintele UDMR
Kelemen Hunor, președintele UDMR

Deputații au respins proiectul UDMR privind arborarea steagului Ținutului Secuiesc și folosirea limbii maghiare în comunitățile minorităților naționale unde depășesc un procent de 20%.

Votul din Parlament vine după criticile aduse de președintele Klaus Iohannis la adresa reprezentanților PSD și UDMR, iar dezbaterea parlamentară a fost presărată cu cuvinte grele precum federalizare, enclavizare, xenofobie, naționalism sau referiri la Marea Unire și Trianon.

Au fost 297 de voturi pentru respingerea proiectului, 21 de voturi împotrivă, în vreme ce trei deputați s-au abținut.

Conducerea UDMR a fost cea care a luat prima cuvântul în timpul dezbaterilor din Parlament. Mesajele Uniunii s-au concentrat pe faptul că se dorește respectarea unor norme europene și că maghiarii din România nu se gândesc la federalizare. Principalul vizat de atacurile celor de la UDMR a fost președintele Klaus Iohannis, care a fost considerat responsabil pentru blocarea dialogului parlamentar.

„Săptămâna trecută președintele României, printr-o declarație de două minute și jumătate, a reușit să înlăture nu numai un pericol iminent, dar în realitate inexistent, a mai reușit să distrugă și ideea de dialog, a mai reușit să își bată joc de limba maghiară, a mai reușit să mai stigmatizeze comunitatea maghiară(...) Cu acest Cod, spunea președintele, noi doream impunerea limbii maghiare în Transilvania și că acest lucru e împotriva Constituției. Am demonstrat că nu e adevărat, e fals, e un scenariu complotist, e instigare la ură, e naționalism și xenofobie curate”, a susținut Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a vorbit despre pacea interetnică din România ca despre un bun comun și a precizat că politicienii nu ar trebui să distrugă ce s-a construit în ultimii 30 de ani.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților s-a plâns că reprezentanții comunității maghiare sunt scoși țapi ispășitori atunci când în România apar probleme.

„Suntem scoși din joben, suntem trădători, suntem separatiști și vrem să furăm, să nu ducem nu știu unde Ardealul. Politicienii nu înțeleg sloganul UE, unitate prin diversificare. Nu dorim separatism, ci să avem aceleași drepturi. Din păcate vedem că țara se miscă foarte greu, viteza acestei țări e foarte mică, mă bucură acest fapt pentru că direcția este cea greșită”, a fost mesajul lui Benedek Zacharie.

PNL, o împletire între mesajale naționaliste și cele legate de respectarea Constituției

Discursurile deputaților PNL au îmbinat elemente legate de neconstituționalitatea proiectului UDMR cu mesaje cu caracter naționalist. Doi dintre cei trei deputați care au vorbit în numele grupului PNL din Camera Deputaților nu ocupă funcții la nivelul conducerii partidului.


„Astăzi când dezbatem acest proiect, comemorăm un moment în istoria noastră - 6 mai 1849, respectiv atacul forțelor revoluționare maghiare asupra românilor din Țara Moților. Nu știu dacă e o întâmplare sau nu. Să nu uităm că în România avem o Constituție, iar garantul Constituției e președintele. Sunt câteva aspecte în acest proiect care îl fac nu doar neconstituțional, ci îl fac de-a dreptul antinațional. Practic, acest proiect de lege vine să instituie o altă limbă oficială, instituie limbi paralele la nivelul localităților din România”, a afirmat deputatul PNL, Daniel Gheorghe.

Liberalul crede că a fost de datoria președintelui Iohannis să apere respectarea Constituției prin ieșirile sale publice. El a acuzat UDMR că respectă ordinele venite din Ungaria.

„Vedem lucruri care nu mi se par întâmplătoare, în ultimii ani avem un plan al Budapestei, planul Kos Karoly, și care în numele transilvanismului vine practic astăzi guvernul Viktor Orban să introducă o serie de investiții pe criterii entice, fentând autoritățile statului român și provocând o situație care într-o legătură de bună vecinătate între două națiuni partenere e deplasată. Acum nu știu dacă aceste lucruri au legătură și cu acel proiect, nu știu deTrianon 2020 despre care se tot vorbește la nivel european”, a susținut Gheorghe.

Despre o înțelegere care ar exista între PSD și UDMR, favorabilă Ungariei, a vorbit și deputatul PNL, Matei Dobrovie.

„UDMR a introdus un cod administrativ croit pe interesele Budapestei. Trocul PSD –UDMR se confirmă, din păcate. Nu avem nevoie de enclavizare și segregare, ci de un stat puternic în care Constituția e respectată, iar cei din Harghita și Covasna să aibă aceleași drepturi ca ceilalți români”, a fost îndemnul deputatului liberal.


Discursul liderului grupului PNL a amestecat elemente legate de Revoluția de la 1848, cu cele legate de Marea Unire și Trianon.

„La 6 mai 1848 maghiarii au măcelărit moții la Abrud. Istoria ne va judeca pe toți după faptele noastre. Astăzi președintele României a făcut ce a trebuit. Când ai două proiecte de lege în Parlament care prevăd federalizarea și enclaviarea României, după ce am sărborit 100 de ani de la Marea Unire, iar alții să pregătesc să comemoreze Trianonul, președintele României nu poate rămâne impasabil atunci când declarațiile politice se transformă în proiecte de lege.”, a declarat Florin Roman.

PSD îl critică pe președintele Iohannis și vrea să modifice regulamentele în Parlament

Liderii social-democrați au propus modificarea Regulamentului de funcționare al Camerei Deputaților și Senatului. Astfel inițiativele legislative care afectează caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, precum și cele care afectează integritatea și inalienabilitatea teritoriului României nu vor fi luate în considerare. Ei consideră că adoptarea tacită a proiectelor UDMR nu face parte dintr-o înțelegere cu PSD, ci din cauza întreruperii activității Parlamentului din cauza epidemiei de coronavirus.

„Acest derapaj e evident, e un conflict declanșat interetnic nepermis și dus într-o direcție de către președintele României anilor 1990. După 30 de ani se termină acest cretinism de folosire a unui conflict intereetnic politic”, a fost poziția liderului PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților.

Atacuri la adresa președintelui Iohannis au venit și din partea deputaților PSD Alfred Simonis, liderul grupului din Camera Deputaților, și Olguța Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților. Social-democrații spun că tot scandalul a fost inflamat în mod artificial de președintele Iohannis, deși acesta știa că proiectele UDMR urmau să fie respinse în Parlament.

„Ne aflăm în situația în care în plină pandemie, președintele Iohannis și patriotarzii de la PNL consideră că enormitățile și fumigenele naționaliste pot deturna atenția oamenilor de la criza sanitară și cea economică. Ați preferat să mințiți când ați văzut că procentele din sondaje au început să vă strângă. Sper ca astăzi să încheiem acest capitol rușinos din istoria politică a României, în care președintele și partidul aflat la guvernare s-au folosit de o temă naționalistă falsă pentru a ascunde adevăratele probleme ale României”, a spus Simonis.

Olguța Vasilescu a ținut să precizeze că în timpul guvernării PSD drepturile comunității maghiare au fost restrânse.

„Când președintele statului român a mers acolo și a ascultat solemn imnul unui așa zis Ținut Secuiesc, când a primit steagul și a spus că este recunoscător pentru modul în care a fost primit, nu îi e rușine să vorbească, chiar nu mai aveți pic de rușine?”, l-a atacat Olguța Vasilescu pe Klaus Iohannis.

PMP: „UDMR se situează pe linia directivelor trasate de Budapesta”

Partidul Mișcarea Populară s-a alăturat teoriei PNL, potrivit căreia UDMR respectă indicațiile venite de la Budapesta.

„Oricâte argumente li s-ar aduce celor de la UDMR, de treizeci de ani o țin într-o realitate paralelă, o țin langa. Deși le spune o mulțime că poate au o stare de ebrietate, o stare de euforie, nu vor să rezoneze cu ce se întâmplă în România reală și se văd că nu vă reacția ostilă, agresivă a societății românești. UDMR se situează agresiv pe linia directivelor politice trasate de Budapesta și nu face altceva decât își întețește provocările cu caracter etnic, mișcările separatiste, revizioniste, atacă susținut și programatic România pentru a o submina deopotrivă din interior și exterior. Profită fără scrupule de contextual actualei pandemii”, a criticat Marius Pașcan demersurile celor de la UDMR.


V. Ponta: „Terminați cu aceste cretinisme despre luarea Ardealului”

Victor Ponta l-a criticat pe Klaus Iohannis cu o trimitere la o declarație din 2014 a acestuia privind eventuala autonomie a Ținutului Secuiesc.

„Vreau să fac un apel să terminați cu aceste cretinisme, să vorbești în 2020 despre luarea Ardealului e cretinism. Am uitat să pun ghilimelele, scuzați, eu am probleme cu ghilimelele, că nu îmi aparține expresia. PNL să facă o declarație publică că nu vor mai colabora niciodată cu UDMR”, le-a sugerat Ponta liberalilor.

USR: „E o dezbatere spectaculoasă la nivel de ipocrizie”

Poziționarea celor din USR a fost atât împotriva președintelui Klaus Iohannis, dar și împotriva principalelor partide parlamentare: PNL și PSD. Deputații Uniunii au vorbit despre înțelegerile existente de-a lungul timpului între cele două formațiuni care acum se atacă pe teme naționaliste.

„Au fost multe momente de ipocrizie, dar dezbaterea de azi e cea mai spectaculoasă la nivel de ipocrizie. Când a fost vorba de baronizarea României prin Cod Administrativ, toate forțele politice au fost acord, cu excepția USR, când a fost vorba de privilegii pentru aleșii locali, inclusiv pensii speciale, toată forțele politice, cu excepția USR, au fost de acord.Azi toată lumea se uită la acest proiect și cum ar conține texte venite de la extratereștrii sau de pe lună. E o ipocrizie colosală”, a fost mesajului deputatului Tudor Benga.


El le-a reamintit celor de la UDMR că nu pot vorbi despre principii când în ultimii ani au fost alături de PSD, „de mânuță și în aceleași cearșafuri”, la distrugerea justiției.

„În acest schimb dintre Ponta și Iohannis e prinsă toată clasa politică românească veche, că USR nu a fost acolo, care de 30 de ani guvernează cu UDMR când îi convine și când nu îi convine agită teme naționaliste pentru voturi facile”, a adăugat Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Proiect adoptat tacit de Senat, critici de la Klaus Iohannis

Proiectul UDMR privind modificarea Codului Administrativ a trecut tacit de Senat la începutul lunii aprilie. Punerea lui urgentă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților s-a realizat după ce săptămâna trecută un alt proiect UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de Senat, după ce trecuse tacit de Camera Deputaților. Președintele Klaus Iohannis a criticat ambele proiecte, dar și pe reprezentanții PSD și UDMR, vorbind despre un troc între aceștia. Proiectul respins astăzi relua un articol din Codul Administrativ votat în Parlament în 2018 privind potrivit căruia autoritățile locale au obligația să folosească în comunitățile unde o minoritate națională are 20% limba minorității respective. De asemenea, în proiectul UDMR apărea arborarea steagului Ținutului Secuiesc.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG