Linkuri accesibilitate

Secretul din CSM: cine verifică dosarele judecătorilor care vor la ÎCCJ? Punctaj maxim pentru Lia Savonea


Judecătoarea Lia Savonea își dorește să ajungă magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Judecătoarea Lia Savonea își dorește să ajungă magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Unul dintre cei mai influenți magistrați din sistemul judiciar, judecătoarea Lia Savonea, a obținut cel mai mare punctaj la prima probă a concursului pentru promovarea la ÎCCJ. Dosarul ei a fost examinat de două judecătoare pe care, în trecut, le-a promovat în carieră și de un avocat.

Judecătoarea Lia Savonea, șefa Curții de Apel București, va susține marți proba orală în fața Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ea candidează pentru un post din cele șase vacante de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). La concurs s-au înscris zece judecători, însă doar doi au primit, după evaluarea dosarelor, punctajul minim pentru a trece la proba următoarea - cea a evaluării orale.

Lia Savonea a obținut 48 de puncte din 50 posibile; pentru a promova, ar fi avut nevoie de minimum 35 de puncte. Cealaltă judecătoare care a promovat proba examinării dosarelor este Lucreția Postelnicu, potrivit unor surse judiciare.

Criteriile luate în calcul de membrii comisiei de verificare a dosarelor nu au fost făcute publice.

Nici componența comisiei, de altfel, nu a fost dezvăluită oficial de CSM, care într-un răspuns oferit Europei Libere susține că aceste date nu sunt publice pentru a nu vicia rezultatul concursului.

„Având în vedere că procedura de concurs se află în derulare, pentru asigurarea unor proceduri de concurs obiective și imparțiale, nu poate fi comunicată componența comisiilor de concurs, acesta fiind în acord cu practica anterioară în cazul concursurilor sau examenelor organizate de Consiliu”, se arată în răspunsul CSM.

Cine au fost examinatorii dosarelor

Potrivit unor surse judiciare, comisia a fost formată din doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României și un avocat. Este vorba de judecătoarele Eleni Cristina Marcu, Valerica Voica și avocatul Radu Chiriță.

Cele două judecătoare au fost promovate, în trecut, la finele unor examinări în care fost implicată în mod direct și Lia Savonea - fostă șefă a CSM.

Eleni Cristina Marcu a venit de la Curtea de Apel Constanța și a promovat la ÎCCJ la începutul anului 2020. Judecătoarea Marcu a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei.

Valerica Voica a fost promovată în ianuarie 2022 la ÎCCJ, în timpul mandatului fostului CSM, din care actuala candidată Lia Savonea făcea parte.

Marcu și Voica și-au exprimat dorință de a face parte din comisia de verificare a dosarelor de concurs în ciuda experienței limitate la instanța supremă.

Al treilea examinator al dosarelor candidaților a fost selectat de către CSM - profesorul și avocatul Radu Chiriță. Relația Chiriță – CSM e mai veche. El a fost avocatul Consiliului pentru a apăra Secția Specială în fața judecătorilor de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Avocat plătit de CSM

Într-un răspuns pentru Asociația Forumul Judecătorilor, CSM a recunoscut că i-a plătit lui Chiriță 28.000 de lei, onorariu și cheltuieli de transport în 2020, când a susținut înființarea Secției Speciale în fața judecătorilor europeni.

Chirită a sustinut punctul de vedere al CSM la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în data de 20 ianuarie 2020, atunci când au fost luate în discuție primele trei dosare care au fost trimise din România privind modificările legislative făcute de coaliția PSD- ALDE în cazul Legilor Justiției.

Chiriță a apărat mai mulți inculpați în dosare instrumentate de DNA, cum ar fi fostul președinte CJ Brașov, Aristotel Căncescu, fostul președinte al CJ Alba, Mircea Moloț, fostul președinte al CJ Cluj, Horea Dorin Uioreanu, sau fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu.

Criticat de presă pentru limbajul folosit și pentru că este împotriva fostei șefe a DNA, Laurei Codruța Kövesi și a procurorilor DNA în general, Chiriță a răspuns pe blogul propriu:

„Nu înjur nici când vorbesc în faţa instanţelor, nici când scriu acte către instanţă. Nu am înjurat în niciuna dintre cărţile scrise, şi nici în articolele publicate în reviste de drept. Înjur pe blogul ăsta de căcat, pentru că, dacă aş scrie în alt limbaj decât gândesc, aş fi ipocrit. Atât şi nimic mai mult. Nu mă face asta nici avocat mai bun, şi nici mai slab”.

L-am sunat pe profesorul Chiriță și l-am întrebat dacă a participat la verificarea lucrărilor candidaților pentru ÎCCJ și dacă nu se află în conflict de interese din moment ce a fost selectat să reprezinte CSM la CJUE în timpul mandatului de președinte al Liei Savonea.

„Nu pot să vă răspund la acestă întrebare nici cu da, nici cu nu. La revedere”, ne-a transmis Chiriță.

Motivare controversată

Lia Savonea este cea care a emis o sentinţă de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat consimțământul. Colegul ei de complet era Daniel Grădinaru, actualul președinte al CSM.

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, a arătat că Savonea a condamnat un bărbat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu nepoata lui de 13 ani, justificând că fetița și-a dat consimțământul, potrivit hotărârii judecătoreşti.

„Pe 1 martie, CSM a publicat pe portalul propriu hotărârile judecătoreşti anonimizate depuse de candidaţi. Dintre hotărârile depuse de candidați, una mi-a sărit în ochi. E vorba despre un abuzator sexual de copii, în vârstă de 41 de ani, care și-a abuzat nepoata în vârstă de 13 ani.”

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, arată că Savonea a redactat o motivare halucinantă
Stelian Ion, fost ministru al Justiției, arată că Savonea a redactat o motivare halucinantă

Fostul ministrul al justiție a criticat și modul în care judecătoarea Lia Savonea a motivat acea decizie, care ulterior a fost prezentată și de presă:

„Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea, reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute”.

Cine e Savonea

Lia Savonea este considerată unul dintre cei mai influenți membri din cadrul sistemului judiciar. Este sotia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătălin Voicu, condamnat definitiv in două dosare penale.

În prezent președintă a Curții de Apel București, Lia Savonea a făcut parte din CSM timp de șase ani. Acolo a avut o activitate criticată de o parte a sistemului judiciar, în special din cauza aparentei atitudini împotriva activității Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Surse din sistem mai amintesc de judecători de la Curtea de Apel București care ar fi fost îndepărtați din funcții prin sesizări la Inspecția Judiciară sau prin detașarea lor la alte instanțe; totul în timpul conducerii Liei Savonea.

Judecătoarea a negociat în detaliu noile legi ale justiției astfel încât judecătorii din CSM să obțină cât mai multă putere, s-a împotrivit desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, și a reglementat prin regulamente interioare componența completurilor specializate, astfel încât să dețină controlul total asupra acestora.

Printr-o altă decizie controversată, judecătoarea Lia Savonea i-a eliberat din arest, în 2016, pe frații Bogdan și Răzvan Măraru, într-un dosar privind un atac armat din cartierul bucurestean Vitan din 2012.

A anulat condamnarea inițială

Cât a fost în CSM a promovat la instanța supremă judecători care au avut în trecut probleme cu DNA.

După ce a revenit la Curtea de Apel București a înlocuit un membru al completului și a anulat condamnarea la trei ani de detenție a Vanessei Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, Gelu Oltean.

Lia Savonea nu a răspuns apelurilor corespondentului Europa Liberă privind componența comisiei care i-a verificat dosarul.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG