Linkuri accesibilitate

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru postul de comisar european din partea României - Dan Nica și Rovana Plumb


Rovana Plumb a fost un colaborator apropiat al lui Liviu Dragnea, iar imunitatea sa parlamentară a rezistat Dosarului Belina
Rovana Plumb a fost un colaborator apropiat al lui Liviu Dragnea, iar imunitatea sa parlamentară a rezistat Dosarului Belina

Premierul Viorica Dăncilă a trimis Comisiei Europene o scrisoare cu propunerile României pentru funcția de comisar european, pe europarlamentarii PSD Dan Nica și Rovana Plumb, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Pe 26 iulie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european, „una de comisar femeie și una de comisar bărbat”.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Numele Rovanei Plumb a mai fost vehiculat pentru funcția de comisar european și în timpul în care liderul PSD era Liviu Dragnea. Însă, după alegerile europarlamentare, preluarea partidului de către Viorica Dăncilă a însemnat trecerea Rovanei Plumb într-un con de umbră, ea nefiind luată în calcul pentru niciuna dintre funcțiile de conducere care s-au pus în joc după condamnarea lui Dragnea.

Plumb se află la conducerea filialei de Dâmbovița a PSD, după un război de uzură în partid cu fostul lider al acesteia, Adrian Țuțuianu, care s-a soldat cu plecarea acestuia la ProRomânia.

Rovana Plumb a scăpat de cercetarea procurorilor DNA în dosarul Belina, unde se cercetează modul în care un mic braț al Dunării a fost scos din proprietatea statului și a ajuns în aministrarea Tel Drum, compania înființată de Liviu Dragnea. Coaliția majoritară în Camera Deputaților, formată din PSD și ALDE, a votat împotriva ridicării imunității Rovanei Plumb.

Nu este clar ce portofoliu negociază autoritățile române în viitoarea Comisie Europeană, condusă de Ursula van der Leyen.

Pe 20 iulie, Viorica Dăncilă a anunțat că România ar putea cere din nou portofoliul politicilor regionale, având în vedere că mandatul nu a fost dus la termen, precizând că a înțeles că „ar fi de preferat cu un comisar femeie pentru că am obține un portofoliu mult mai important”.

Pe de altă parte, mai multe voci, inclusiv cea a fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, s-au arătat neîncrezătoare în posibilitatea ca România să obțină în viitoarea Comisie Europeană un portofoliu la fel de important și de bănos, cum a fost cel al dezvoltării regionale, pe care l-a deținut Corina Crețu.

Potrivit unor surse politice, cei de la ProRomânia ar fi cerut, în negocierile cu PSD, ca portofoliul de comisar să-i revină din nou Corinei Crețu, care reprezintă ProRomânia în Parlamentul European.

Oficial, România a cerut portofolii precum energia și extinderea UE, însă negocierile privind atribuirea posturilor de comisari nu s-au încheiat. Ursula van der Leyen, președinta Comisiei Europene, se află în această lună într-un turneu european, pe parcursul căruia se așteaptă și conturarea structurii viitoarei Comisii, care va fi validată în toamnă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG