Linkuri accesibilitate

ProRomânia se poate rupe din cauza alianței cu Tăriceanu. Mesaj intern transmis în ALDE înaintea de întâlnirea cu Dăncilă


Victor Ponta va trebui să îi convingă pe Mihai Tudose și Daniel Constantin că este necesară o alianță cu ALDE.
Victor Ponta va trebui să îi convingă pe Mihai Tudose și Daniel Constantin că este necesară o alianță cu ALDE.

Mai mulți membri ProRomânia au declarat pentru Europa Liberă că nu sunt de acord cu alianța politică cu ALDE și că pot părăsi acest partid dacă Victor Ponta insistă pentru încheierea ei. Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat deja colegii că vor trebui să voteze această alianță săptămâna viitoare.

Prima condiție pusă de ProRomânia celor de la ALDE pentru încheierea unei alianțe politice a fost legată de ieșirea de la guvernare. Decizia finală în partidul condus de Tăriceanu urmează să fie luată, cel mai probabil, pe 2 septembrie.

Surse din ProRomânia au declarat pentru Europa Liberă că se poate ajunge la o sciziune în interiorul partidului dacă Victor Ponta insistă pentru această alianță cu Călin Popescu Tăriceanu.

Situația tensionată din ProRomânia a fost declanșată de negocierile purtate de Victor Ponta, în tandem cu Ioan Mocioalcă, cu cei din ALDE. Mihai Tudose și Dan Constantin s-au opus vehement încheierii unor alianțe cu partidului lui Tăriceanu. Surse din ProRomânia au declarat pentru Europa Liberă că cei doi au amenințat că ar putea pleca din partid dacă se ajunge la o alianță cu ALDE. Potrivit surselor citate, Călin Popescu Tăriceanu este considerat nefrecventabil de cei doi, dar poziția lor nu este susținută și de Victor Ponta.

Victor nu va lua o decizie fără să se consulte cu partidul. Ne vom întruni într-o ședință și vom discuta dacă este oportună această alianță cu ALDE. În politică nu trebuie să spui niciodată că nu vrei ceva. Trebuie să negociem și vedem dacă această variantă ajută ProRomânia. Cine vrea să plece din partid, este liber să o facă dacă nu se mai regăsește în proiect. Dar până la alianța cu ALDE, ei trebuie să plece de la guvernare, să renunțe la PSD”, au spus surse din ProRomânia.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, Victor Ponta își poate impune punctul de vedere în forurile statutare ale partidului pentru încheierea acestei alianțe. Problema o reprezintă însă Mihai Tudose și Dan Constantin, care pot pleca din partid alături de alți parlamentari. Printre cei nemulțumiți de o alianță cu ALDE se numără și Mircea Banias și Eugen Durbacă.

Relație rece între Constantin, Tudose și Ponta din cauza lui Tăriceanu

Constantin nu poate sta lângă Tăriceanu. El a fost obligat să plece din ALDE din cauza lui Tăriceanu, acum ar trebui să plece și din ProRomânia, tot din cauza lui Tăriceanu. El se numără printre fondatorii partidului, dar relația lui cu Victor Ponta s-a stricat în ultima perioadă. Ponta insistă pentru această alianță cu ALDE, iar Constantin nici nu vrea să audă de așa ceva. A ieșit și în presă cu declarații dure la adresa lui Tăriceanu”, spun surse din ProRomânia.

Potrivit acestora, Victor Ponta le-a recomandat lui Constantin și Tudose să nu mai aibă apariții în presă în care să atace ALDE.

„Tudose a spus clar că el pleacă din ProRomânia dacă se încheie această alianță. <<Eu, compromisuri din astea nu mai fac, plec din ProRomânia dacă nu mă regăsesc în decizia partidului>>, a fost mesajul lui Tudose în ProRomânia. El a cerut să existe consens pentru această alianță politică în cadrul ProRomânia, nu să fie un vot al majorității”, au dezvăluit surse din partidul condus de Victor Ponta.

O discuție finală urmează să aibă loc în ProRomânia luni pentru a se vedea care este calea de urmat.

Tăriceanu, mesaj pentru colegii din ALDE

La scurt timp după încheierea Coaliției de guvernare de miercuri, Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis un mesaj colegilor de partid pe grupul de whatsapp prin care îi anunță că ALDE nu a renunțat la ideea restructurării guvernamentale.

După ce i-a informat că PSD nu a răspuns solicitărilor ALDE, liberal-democrații sunt anunțați de un alt lider că „săptămâna viitoare vor fi convocate structurile de conducere ale ALDE pentru aprobarea Alianței electorale cu ProRomânia pentru alegerile prezidențiale și Alianța cu ProRomânia”.

Liderii ALDE prezenți la întâlnirea de miercuri cu PSD susțin că sunt puține șanse pentru continuarea guvernării. O nouă întâlnire între Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă urmează să aibă loc luni pentru a decide dacă se poate guverna în continuare în formula PSD-ALDE.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG