Linkuri accesibilitate

Proscrișii din PSD se regrupează sub umbrela PER, partid sub 1%


Strategia gândită de Codrin Ștefănescu, Marian Vanghelie și Șerban Nicolae a fost de a regrupa nemulțumiții din PSD într-un nou partid, care să continue politica din timpul mandatului lui Liviu Dragnea.

Partidul Ecologist Român, un partid -breloc care a gravitat în jurul PSD în ultimii ani, va avea pe listele sale mai mulți apropiați ai lui Liviu Dragnea sau nume din vechea gardă a PSD. Printre cei care au lucrat la noul proiect se numără fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, sau fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Șerban Nicolae a demisionat din PSD și va deschide lista pentru Senat a Partidului Ecologist.

Ecologiștii conduși de Dănut Pop au obținut rezultate foarte slabe la alegerile din ultimii ani. Partidul, situat sub marja de eroare, în jurul procentului de 1%, va aduna pentru alegerile parlamentare numele cu notorietate care nu au prins loc pe listele parlamentare.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că sub această umbrelă se vor regăsi reprezentanții partidelor conduse de Marian Vanghelie, Cătălin Ivan, Partidul Republican – Alexandru Coita, Partidul Național Țărănesc, dar și apropiații lui Liviu Dragnea din PSD care au fost înlăturați de pe listele pentru parlamentare.

Strategia gândită de Codrin Ștefănescu, Marian Vanghelie și Șerban Nicolae a fost de a regrupa nemulțumiții din PSD într-un nou partid. Partidul Ecologist Român a participat la alegerile europarlamentare din 2019 în alianță cu PSD și PNȚCD.

„Este o mișcare de adunare a partidelor mici și a mai multor parlamentari care nu au prins loc pe listele partidelor mari”, au precizat surse politice.

Șerban Nicolae a trântit ușa PSD supărat pentru felul în care a fost tratat

Printre numele sonore care se vor regăsi pe lista Partidului Ecologist se numără senatorul Șerban Nicolae. Acesta nu a obținut un loc pe listele PSD, iar Marcel Ciolacu a subliniat că acest lucru s-a petrecut deoarece nici o organizație nu l-a propus.

Conflictul între Șerban Nicolae și Marcel Ciolacu este însă unul mai vechi. În februarie, Șerban Nicolae a obținut sprijinul grupului PSD din Senat pentru a deveni președintele acestei instituții, el învingându-l pe Radu Oprea, favoritul lui Marcel Ciolacu.

După demisia lui Teodor Meleșcanu din fruntea Senatului, PSD, deși avea majoritate singur, nu a mai supus votului nominalizarea unui nou președinte. Marcel Ciolacu i-a impus ca președinți interimari pe Titus Corlățean în primă fază și apoi pe Robert Cazanciuc.

În această dimineață, Șerban Nicolae, considerat unul dintre copiii lui Ion Iliescu în PSD, și-a depus demisia la sediul din Kiseleff.

Am fost obligat să fac acest gest, unii cred că din cauză că nu mai sunt pe liste la parlamentare. Acesta e cel mai puțin important motiv, în condițiile în care nu m-am născut parlamentar și nu am devenit senator ca să am un loc de muncă. Am plecat pentru faptul că am fost tratat așa cum am fost tratat”, a declarat Șerban Nicolae.

Senatorul a atacat politica noii conduceri, care a preferat să deschidă lista cu oameni care au participat la protestele împotriva Ordonanței 13. Aluzia a fost făcută la adresa lui Alexandru Rafila, care, întrebat de Europa Liberă, a răspuns că a participat la protestele din 2017.

Oameni care ni se prezintă ca fiind virgini în politică deși au deținut funcții publice și în perioadele cele mai negre din ultimii 30 de ani, în perioada în care se închideau spitale, oameni care, în general, nu au avut nimic de spus în politică până acum, dar care se prezintă ca nou născuți. Nu cred că pesediștii, votanții, simpatizanții, cred povestea că PSD luptă contra pandemiei băgând medici în Parlament. Dacă asta era soluția, însemna că vindecăm toate bolile introducând medici în Parlament. E totuși ridicol”, a spus Șerban Nicolae.

Liviu Pleșoianu: ”PSD a fost preluat de călăi, de oameni din clei”

Un alt nume tras pe linie moartă de noua conducere a PSD a fost Liviu Pleșoianu. Discursurile anti-occidentale ale acestuia nu ar mai fi fost agreate de echipa lui Marcel Ciolacu.

Din acest moment, drumurile noastre se despart. Iar cine mă cunoaște știe că, dacă ajung să iau hotărârea de a pleca de undeva, nu mă mai uit niciodată înapoi. PSD a fost preluat de călăi ai oricărui principiu, de oameni din clei care se dedublează şi îşi inventează azi versiuni noi care pornesc a se lupta cu versiunile lor de alaltăieri. Cine acceptă așa ceva - să fie sănătos! Eu nu accept!”, și-a motivat Liviu Pleșoianu despărțirea de PSD.

Pe lista Partidului Ecologist Român se va regăsi și deputatul Cătălin Rădulescu. El a fost exclus din PSD pentru că a lipsit la votul pentru moțiunea de cenzură. Surse din partid au precizat pentru Europa Liberă că Rădulescu știa că nu o să mai prindă un loc pe listele social-democraților.

Carmen Dan rămâne pe baricadele PSD și nu se dezice de Liviu Dragnea

Vehiculată ca posibil candidat pe listele Partidului Ecologist, Carmen Dan a precizat că nu se pune problema.

Nu știu de ce am fost scoasă de pe listă. Nu voi candida din partea altui partid, am văzut că sunt în negocieri cu PER, exclus așa ceva, nu candidez. Nu am fost nicăieri la negociere. Rămân un om de partid, sunt membru PSD și din punct de vedere politic atât cât o să se mai poată o să rămân alături de colegii mei de la Videle”, a declarat Carmen Dan pentru Europa Liberă.

Noua orientare e că mulți membri PSD, oameni care și-au adus contribuția în acest partid, nu se mai regăsesc pe liste/

Fostul ministru de Interne a precizat că nu a primit vreo explicație pentru scoaterea sa de pe lista de parlamentare a PSD. Organizația din Teleorman o votase pe locul doi pe lista pentru Senat.

„Nu știu ce s-a întâmplat, recunosc că am văzut în presă. Nu am cerut explicații, am înțeles că aceasta este noua orientare politică a PSD. Noua orientare e că mulți membri PSD, oameni care și-au adus contribuția în acest partid, nu se mai regăsesc pe liste”, a spus Carmen Dan.

Senatoarea a adăugat însă că nu se va dezice niciodată de Liviu Dragnea, iar dispariția unor apropiați ai acestuia de pe lista de la parlamentare nu este o coincidență.

Nu suntem copii, nu este o întâmplare, evident. Nu m-am dezis niciodată de Liviu Dragnea și nu am de gând să o fac, a fost un om care a ținut aproape și a acordat o șansă multor membri PSD și cel puțin în situația mea, Liviu Dragnea nu mi-a cerut niciodată decât să îmi desfășor activitatea așa cum pot să o fac. În orice poziție am fost, am muncit și am fost foarte atentă la litera legii”, a fost poziția exprimată de Carmen Dan.

Liviu Pop a fost șters de pe listă de pixul lui Ciolacu

Senatorul Liviu Pop a rămas și el în afara listelor pentru parlamentare, deși organizația îl votase să deschidă lista pentru Senat la Maramureș. Social-democratul a postat pe Facebook un mesaj în care se întreabă dacă să mai rămână în PSD.

Am vorbit cu toată conducerea partidului și am înțeles că nu sunt dorit de conducerea PSD Maramureș. Nu am vreun conflict cu conducerea centrală a partidului, președintele PSD Maramureș nu mi-a explicat de ce am fost scos de pe listă. Eu nu pot să candidez la parlamentare decât din partea PSD, dacă aș candida din partea altui partid aș trăda pe cei care m-au votat în PSD Maramureș”, a afirmat senatorul pentru Europa Liberă.

În replică, Gabriel Zetea susține că decizia în cazul lui Liviu Pop a venit din Kiseleff.

Am avut o întâlnire cu conducerea partidului, am înțeles rigorile pe care le avem pentru a avea garnituri noi. Ca atare, în urma discuției cu conducerea partidului am ajuns la o concluzie puțin diferită față de ce am considerat noi pe plan local. Evident că nu are cum să fie decizia mea, eu îl apreciez pe Liviu Pop, am înțeles strategia nouă de promovare pentru Parlament a PSD”, a explicat Gabriel Zetea dispariția senatorului de pe listele pentru parlamentare.

Printre cei care s-ar putea regăsi pe lista PER se numără și senatoarea Ecaterina Andronescu. Numele său a fost vehiculat pentru a reprezenta partidul la alegeri, după ce nu a mai prins un loc pe lista PSD.

„La ora asta sunt încă cu semnăturile, semnez liste. Șerban Nicolae se află pe această listă. Doamna Dăncilă nu se află pe liste”, a fost precizarea făcută de președintele PER, Dănuț Pop.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG