Linkuri accesibilitate

Alexandru Rafila se înscrie în PSD și va candida la parlamentare: „A fost un pas dificil”


România - Alexandru Rafila
România - Alexandru Rafila

Alexandru Rafila , președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, va candida pe listele PSD București la alegerile parlamentare.

UPDATE - Alexandru Rafila a fost întrebat de reporterul Europei libere dacă a primit reproșuri din partea prietenilor și a cunoștințelor pentru intrarea sa în PSD și dacă a fost în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva adoptării de către PSD a OUG 13 și la mitingul Diasporei din 10 august.

Despre eventualele reproșuri pe care le-a primit de la cunoștințe și prieteni:

  • „Au fost mai multe feluri de mesaje, unele au fost injurioase, au fost într-un registru pe care încercăm să îl schimbăm, al intoleranței, al urii, mi se pare nepotrivit dacă ne considerăm o țară a Uniunii Europene care împărtășește valori democratice. Sunt oameni care au fost deranjați, dar au fost multe persoane care m-au sfătuit să renunț. Azi dimineață am răspuns la un mail unei doamne, i-am mulțumit pentru mesaj, să nu accesez o carieră politică și să continui activitatea care a dat încredere multor oameni. Vreau să promit și acelei doamne și celor care au fost injurioși, eu o să îmi păstrez crezul în profesiunea mea, nu va fi politica înaintea acestui crez, oamenii pot să aibă încredere în ceea ce le spun. Niciodată nu voi utiliza ce știu în manipulare și minciună. E un moment de emoție, unii s-au simțit trădați de opțiunea mea, alții au agreat-o, important e ce voi face eu, să mă judece în funcție de fapte, nu de prejudecăți.”

​Despre participarea sa la protestele anti-PSD

  • „​În 2017 am fost în Piața Victoriei, în 2018 nu am fost. Se întâmplau lucruri care, după cum vă spuneam acum că intoleranța poate duce la un atentat la democrație, și atunci s-au întâmplat anumite lucruri care din punct de vedere politic nu erau corecte și care trebuiau îndreptate. Protestul într-o piață publică plină de oameni arată că societatea nu suportă astfel de derapaje. Acesta a fost mesajul și nu e nici un fel de rușine să faci un astfel de gest, este dimpotrivă o apărare a unui drept civic, a democrației și lucrul acesta trebuie foarte clar afirmat și respectat.”

Anunțul cooptării lui Rafila în PSD a fost făcut de președintele partidului, Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută joi la PSD, alături de cel nou intrat în rândul social-democraților.

„Azi aş dori să-i mulţumesc domnului doctor Rafila că s-a alăturat echipei noastre. Lupta cu pandemia este una de durată, atunci România şi românii şi Parlamentul au nevoie de specialişti în parlament pentru a face legislaţia pentru această luptă cu pandemia (...). Oameni precum doctorul Rafila trebuie să se regăsească în viitorul Parlament al României. Domnule Rafila sunt convins că veţi face ceea ce trebuie în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

Alexandru Rafila a spus că unul dintre obiectivele sale este accesul tuturor românilor la servicii medicale gratuite.

„Îi mulţumesc domnului preşedinte Ciolacu pentru încredere. A fost un pas dificil pentru mine, recunosc, dar având o carieră adiministrativă în spate, am considerat că pot să ajut această ţară, împreună cu alte colegi, încât să putem să avem o legislaţie în domeniul sănătăţii care să facă posibil un deziderat pe care noi nu l-am atins. accesul la servicii de sănătate”, a spus Alexandru Rafila.

El a explicat și de ce a refuzat oferta făcută de Victor Ponta de a candida din partea Pro România la Primăria Capitalei și a explicat de ce anume a ales PSD.

„Cunosc PSD, a fost o întâlnire deschisă, fără condiții, iar domnul Ciolacu a înțeles că eu mai întâi sunt medic și voi respecta întotdeauna conștiința profesionala și abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens și nu cred că apartenența la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat”.

Rafila a spus că nu a avut încă o discuție cu Gabriela Firea, dar că va face în curând și cererea de adeziune la organizația București, condusă de Firea.

El a evitat să spună dacă ar fi oportună organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie rezumându-se să spună că decisive vor fi următoarele două săptămâni.

„Dacă trendul ascendent va fi rapid crescător, trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legate de momentul oportun. Nu pot face pronosticuri. Cei care au responsabilitatea, la guvern și Ministerul Sănătății, vor putea să decidă în consecință pe baza datelor de la INSP”.

Alexandru Rafila, medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică, este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004.

A fost secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică în guvernul Ponta, între mai 2012 și ianuarie 2013.

În perioada decembrie 2008-octombrie 2009 a fost consilier personal al ministrului Sănătății Ion Bazac iar între 2001 și 2004 a fost director general în cadrul aceleiași instituții. Între decembrie 2004 și mai 2006 a fost director general al INSP.

În prezent este reprezentant OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.

XS
SM
MD
LG