Linkuri accesibilitate

Protest împotriva măștilor în Piața Universității


Aproximativ 200 de sute persoane protestează în Piața Universității contra măștilor anti-COVID-19. Protestarii cer anularea stării de alertă și scandează „Libertate”, relatează Mediafax.

Protestatarii nu poartă măști și au steaguri tricolore și pancarte cu mesaj precum „Jos botnița, jos labele de pe copiii noștri”, „Nu vă credem”.

Ei au intonat imnul național și scandează „Libertate”, „Respir, gândesc, liber trăiesc”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Jos dictatura”, ”Hoții”, ”Copiii noștri nu-s copii voștri”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat pentru Mediafax că protestul din Piața Universității a fost organizat în mediul online, prin rețelele de socializare.

”Este depășită limita de participanți, de 100 de persoane, prevăzută de actele normative în vigoare. Colegii mei le-au făcut precizările necesare celor care participă și celor care au organizat manifestarea, privind purtarea măștii, păstrarea distanței și că, dacă nu respectă prevederile legale, riscă sancțiuni contravenționale”, a spus Enache.

Pentru Europa Liberă, Enache a precizat că amenzile pe care le riscă organizatorii „pot ajunge până la 10.000 RON, conform Legii 55/2020”.

În ceea ce îi privește pe manifestanți, „în afară de riscul îmbolnăvirii, care mi se pare cel mai important, aceștia pot primi amenzi până la 2.500 RON pentru încălcarea normelor de protecție sanitară”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

Potrivit acestuia, amenzile pot fi date azi, pe loc, sau în termen de șase luni.

Protestatarii susțin că purtarea măștii la școală este „o reeducare forțată a tinerelor generații, o reeducare de tip comunist sau nazist”.

„Copiii sunt dresați și condiționați ca animalele.Acesta este noul program școala altfel: în cușcă și cu botniță”, au spus manifestanții.

Potrivit legii, adunările publice în timpul stării de alertă nu pot depăși 100 de persoane.

Potrivit studiilor științifice, invocate inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, masca oprește răspândirea virusului în proporție de 95%, dacă este purtată de toți cei prezenți într-un spațiu dat, interior sau exterior.

XS
SM
MD
LG