Linkuri accesibilitate

Protest al procurorilor brașoveni față de ordonanțele lui Tudorel Toader. VIDEO


Protestul procurorilor brașoveni
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Protestul procurorilor brașoveni

Mai mulți procurori de la parchetele brașovene au ieșit să protesteze în fața instituției, față de prevederile ordonanțelor de urgență prin care Guvernul a schimbat din nou legile justiției.

Câteva zeci de procurori de la Parchetele de pe lângă Judecătoria, respectiv Tribunalul Brașov au protestat miercuri, arătând că le este încălcată independența, prin prevederile ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern.

„Este un protest simbolic, prin care cerem revenirea la normalitate. Apreciem că, de ceva timp, se operează modificări la legile justiției și la statutul magistraților care afectează grav independența sistemului judiciar și a fiecăruia dintre noi. Chiar dacă există discuții și controverse cu privire la statutul procurorilor, noi credem că este esențial să recunoască că în instrumentarea unor dosare, procurorul trebuie să fie independent. Și aceste modificări pe care le-am auzit aseară, dar pe care nu le-am văzut, pentru că nu a apărut încă nicio ordonanță publicată în Monitorul Oficial, noi credem că afectează și mai mult statutul procurorilor, pentru că lovește în independența și în libera apreciere a probelor de către fiecare procuror”, a declarat Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, conform Newsbv.ro.

Principalele modificări aduse de ordonanțele de urgență adoptate marți, care nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, prevăd că: procurorii șefi ai marilor parchete vor fi avizați de plenul CSM, nu de secția de procurori a CSM, ca până acum; că procurorii șefi nu mai pot fi delegați în funcție, interimatul nu mai e posibil decât maximum 45 de zile; că la conducerea parchetelor pot fi numiți și judecători care au lucrat în trecut ca procurori, nu doar procurori; că Secția specială pentru investigarea magistraților este scoasă de sub autoritatea Parchetului General.

Secția de procurori a CSM a comunicat că aceste modificări le-au fost aduse la cunoștință, spre avizare, cu doar o zi înainte de adoptarea OUG-urilor, și că prevederile contravin recomandărilor instituțiilor europene.

„O ordonanță de urgență se dă în situație de urgență. Nu există la acest moment nicio urgență, cu excepția urgenței de ordin politic, care să justifice o nouă modificare a legilor justiției, cum este cea anunțată public aseară de ministrul Justiției”, a mai declarat procurorul brașovean.

Și DNA a protestat față de ordonanța adoptată de Guvern, atrăgând atenția că 26 de procurori, mare parte șefi de secție și de serviciu, sunt numiți prin delegație, iar de la 20 martie până în august le expiră mandatul. Dincolo de decapitarea DNA, se pune și problema blocării parchetului.

Trei asociații de magistrați au cerut Avocatului Poporului să intervină, iar președintelui Iohannis, să sesizeze Comisia de la Venezia pentru a opri efectele ordonanței care afectează independența procurorilor și transformă Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție într-o instituție controlată politic și cu prea multă putere.

De asemenea, procurorii din toată țara au fost convocați pentru a redacta o poziție comună față de ordonanța, criticată dealtminteri și de opoziție, și de președintele Klaus Iohannis, precum și de UE.

XS
SM
MD
LG