Linkuri accesibilitate

Protest cu mii de oameni în Georgia. Poliția a folosit gaze lacrimogene și a arestat 66 de oameni


Georgienii au protestat din nou în fața Parlamentului din Tbilisi față de adoptarea, în primă lectură, a așa-numitei legi a agenților străin
Georgienii au protestat din nou în fața Parlamentului din Tbilisi față de adoptarea, în primă lectură, a așa-numitei legi a agenților străin

Mii de georgieni au ieșit din nou, marți, pe străzile din centrul capitalei Tbilisi după ce parlamentul a adoptat în primă lectură o lege controversată privind „agenții străini”, despre care criticii, inclusiv Statele Unite și UE, spun că va avea un impact asupra libertăților în această țară din Caucazul de Sud, scrie Europa Liberă.

Poliția din Georgia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul Tbilisi, transmite și Reuters.

Poliția georgiană a arestat cel puțin 66 de persoane în timpul manifestațiilor de marți, 7 martie, în capitala Tbilisi, împotriva unei legi controversate care vizează mass-media și ONG-urile, au anunțat miercuri autoritățile, citate de agenția AFP.

Ministerul georgian de Interne a precizat într-un comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax, că „aproape 50 de poliţişti” au fost răniţi la acestul de marți.

Televiziunea georgiană a arătat protestatari furioși care manifestează în fața poliției înarmate cu scuturi și care a folosit gaze lacrimogene. Potrivit relatării jurnaliștilor, poliția a folosit și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Unii protestatari s-au adunat în fața clădirii parlamentului purtând steaguri cu UE și SUA, strigând: „Nu, legii rusești”.

Premierul georgian, Giorgi Garibașvili, și-a reafirmat, marți, la Berlin, sprijinul pentru acest proiect de lege, spunând că prevederile propuse în privința agenților străini se conformează cu „standardele europene și globale”.

„Viitorul țării noastre nu aparține și nu va aparține agenților străini și slujitorilor țărilor străine”, a spus Giorgi Garibașvili.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”.

În caz contrar, acestea vor primi amenzi drastice. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită de atunci pentru a suprima disidența.

Luni, parlamentarii opoziției și cei din partidul de la guvernare s-au bătut în sala de plen pentru că nu erau de acord cu adoptarea legii.

XS
SM
MD
LG