Linkuri accesibilitate

 
Protest masiv la Istanbul împotriva arestării și închiderii primarului Ekrem Imamoglu

Protest masiv la Istanbul împotriva arestării și închiderii primarului Ekrem Imamoglu


Sute de mii de turci protestează sâmbătă, la Istanbul, împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu.
Sute de mii de turci protestează sâmbătă, la Istanbul, împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu.

Sute de mii de turci protestează sâmbătă, la Istanbul, împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al președintelui Tayyip Erdogan. Sunt cele mai mari demonstrații de protest din Turcia ultimului deceniu.

Mitingul are loc în partea asiatică a Istanbulului și e organizat de principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP). Poliția a impus o securitate strictă în jurul locului unde se adunau manifestanții.

O scrisoare de la Imamoglu a fost citită la miting, în aplauzele mulțimii. „Nu mi-e frică, sunteți în spatele meu și alături de mine. Nu mi-e frică pentru că națiunea este unită. Națiunea este unită împotriva opresorului”, se spune în scrisoare.

„Mă pot băga în închisoare și mă pot judeca cât vor, națiunea a arătat că va zdrobi toate capcanele și comploturile”.

Sute de mii de turci din întreaga țară au participat în ultima săptămână la protestele organizate de opoziție după reținerea și încarcerarea lui Ekrem Imamoglu pentru acuzații de corupție și susținerea unui grup terorist.

Protestele au fost în mare parte pașnice, dar aproape 2.000 de persoane au fost reținute.

Partidul Republican al Poporului, alte partide de opoziție, grupuri pentru drepturile omului și unele țări occidentale au declarat că dosarul împotriva lui Imamoglu este unul politic și are scopul de a-l elimina pe cel mai puternic rival politic al președintelui Erdogan.

Guvernul neagă orice influență asupra sistemului judiciar și spune că justiția e independentă.

Liderul CHP, Ozgur Ozel, a declarat că milioane de turci cer eliberarea lui Imamoglu și alegeri. El a spus că acuzațiile împotriva primarului sunt nefondate și motivate politic, iar CHP a cerut boicotarea mass-media, mărcile și magazinele despre care spune că sunt pro-Erdogan.

Duminica trecută, CHP a organizat alegeri primare pentru a-l desemna pe Imamoglu drept candidat la următoarele alegeri prezidențiale. Scrutinul e programat să aibă loc în 2028, dar CHP solicită un vot anticipat, argumentând că guvernul și-a pierdut legitimitatea.

Ministrul de interne Ali Ierlikaia a declarat săptămâna aceasta că aproape 1.900 de persoane au fost reținute de la începutul protestelor, adăugând că judecătorii au trimis în arest sute dintre persoanele reținute.

Printre cei arestați se află și un jurnalist suedez, pe care autoritățile îl acuză de terorism.

Kaj Joakim Medin a fost acuzat de „apartenență la o organizație teroristă armată” și „insultarea președintelui”.

Reporterul, de la cotidianul Dagens ETC, a fost reținut joi, la scurt timp după ce a aterizat la Istanbul.

Medin a fost reținut ca parte a unei anchete în curs, legată de un protest din 2023 de la Stockholm, unde o efigie a președintelui Recep Tayyip Erdoğan ar fi fost spânzurată în fața primăriei.

Agenția de știri de stat Anadolu a mai transmis că autoritățile turce ar fi descoperit că Medin a difuzat propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe rețelele de socializare.

Președintele Erdogan, care a dominat politica turcă timp de peste două decenii, a respins protestele ca fiind un „spectacol” și a avertizat asupra consecințelor legale. El a cerut opoziției să înceteze să-i „provoace” pe turci.

De la reținerea lui Imamoglu, activele financiare turcești s-au prăbușit, determinând banca centrală să folosească rezervele pentru a susține lira. Tulburările au trimis unde de șoc în sectorul privat.

Guvernul a spus că impactul va fi limitat și temporar. Banca centrală a declarat că dinamica de bază a economiei nu a fost afectată, dar va lua măsuri suplimentare dacă va fi necesar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG