Linkuri accesibilitate

Mitingul fermierilor și transportatorilor a primit aprobare în București pentru 5.000 de persoane și 200 de vehicule


Primarul general Nicușor Dan a aprobat mitingul fermierilor și transportatorilor în București, în Piața Constituției. Protestatarii au cerut joi autorizație pentru 50.000 de persoane și 200 de utilaje, iar Primăria Capitalei a aprobat participarea a 5.000 de persoane și a 200 de vehicule.

„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din Bucureşti. Acesta va avea loc duminică, luni şi marţi în parcarea din Piaţa Constituţiei”, a transmis primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

El a anunțat că manifestația a fost aprobată pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir.

Protestatarii i-au cerut joi Primăriei Capitalei să aprobe organizarea unui protest pentru zilele de de 21, 22 şi 23 ianuarie, în Piaţa Victoriei, în fața sediului Guvernului României pentru 50.000 de persoane și 200 de utilaje.

Marți, primarul general anunța că a respins cererea de protest a transportatorilor și fermierilor care au cerut ocuparea integrală, de vineri până luni, a zonei din fața Guvernului și a străzilor adiacente, pe motiv că nu este rezonabilă.

Atunci, protestatarii au cerut ocuparea integrală, de vineri până luni, a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje. Primarul motiva în răspunsul său că ar exista riscul ca întregul transport să fie blocat în București.

Cel mai mare protest autorizat cu mașini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piața Victoriei și de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulației.

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi un set de măsuri negociate cu o parte dintre reprezentanții fermierilor și transportatorilor. În nordul țării, protestatarii au blocat Vama Halmeu de la granița cu Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în ședința de Guvern de joi după-amiază ce măsuri ar urma să adopte pentru a-i mulțumi pe fermierii și transportatorii care, de nouă zile la rând, protestează cu tractoare și camioane în stradă.

Printre măsurile anunțate se numără:

  • amânarea ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023, o măsură cu caracter temporar;
  • un sprijin direct de 100 de euro la hectar pentru circa 162.000 de cultivatori din sectorul vegetal, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Costurile ar fi aproape 250 de milioane de euro, sumă ar fi deja bugetată;
  • adoptarea unui „un nivel decent” al polițelor RCA pentru transportul de marfă. Ar urma să fie beneficieze și micii transportatori, cu câteva camioane, care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari;
  • plata în rate a asigurării RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive;
  • modificarea modului de realizare a controlului prin cântărire în vămi şi stabilirea unor limite privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor, conform celor de la nivelul UE;
  • abrogarea limitei de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional (CMR). Limita de despăgubire ar urma să fie stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport;
  • echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare;
  • va rezolva problema utilajelor agricole, prin extinderea excepţiilor de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente, astfel că RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor;

Anterior ședinței de la Palatul Victoria, Executivul a anunțat miercuri că un subiect rămas în analiză se referă la restituirea parţială către operatorii de transport a accizei la carburant, dar consultările vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor şi Finanţelor.

Guvernul mai spune că s-a discutat şi despre decontarea transportului elevilor, iar dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluţii.

Negocierile de la Palatul Victoria au fost purtate cu Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport și Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG