Modificările aduse la Legea spațiilor verzi a fost scoasă miercuri de pe ordinea, în contextul protestelor apărute în spațiul public. Organizațiile de mediu au avertizat că amendamentele aduse în Comisia de Mediu pot duce la dispariția a numeroase spații verzi. Mai mult, legea ar permite creșterea suprafețelor betonate din spațiile verzi. Discuțiile privind legea spațiilor verzi a fost amânată pentru la toamnă.
Proiectul a ajuns miercuri pe ordinea de zi a Camerei Deputaților după ce marți, la Comisia de Mediu, mai multe amendamente controversate au fost aprobate de deputații PSD și PNL.
44 de ONG-uri și grupuri civice au cerut parlamentarilor să nu aprobe proiectul de lege.
Știrea inițială
Organizațiile de mediu avertizează că spațiile verzi din București sunt amenințate de modificările aduse marți legii spațiilor verzi. ONG-urile și grupurile civice din capitală protestează în parcul Izvor din București. Modificările aduse legii urmează a fi votate pe 28 iunie în plenul Camerei Deputaților.
Daniel Trifu, vicepreședintele asociației Eco-Civica, spune pentru Europa Liberă că modificările aduse legii sunt rezultatul unui lobby puternic al dezvoltatorilor imobiliari.
„Legea face exact ce își doresc dumnealor, să poată construi pe spațiile verzi retrocedate și să intre în legalitate cu construcții ilegale în acest moment. Mai mult, Autoritatea se obligă să ofere la schimb terenuri proprietarului de drept. Astfel, dezvoltatorul poate construi în Modrogan liniștit, de exemplu, unde e 3.000 de euro metrul pătrat.”
Daniel Trifu spune că Bucureștiul va pierde spații verzi din zona centrală și vor fi amenajate altele, în compensare, la marginea capitalei, unde nu le folosește nimeni.
În plus, Daniel Trifu spune că locurile de joacă pentru copii nu mai figurează în legea spațiile verzi, iar actul ar permite și mai multe betoane pe spațiile verzi:
„Gradul de betonare admisă pe spațiile verzi crește de la 10% la 30% pentru toate categoriile de spații verzi. Această prevedere ar băga în legalitate toate aceste cârciumi ilegale din parcuri și zonele verzi. Asta e miza. Pentru baze sportive, betonarea permisă crește de la 30% la 70%.”
Daniel Trifu adaugă că aceste modificări vor reintroduce în legalitate aproape toate proiectele care au fost declarate ilegale de instanțe.
„Toate hotărârile de demolare a clădirilor construite ilegal pe spații verzi ar putea deveni nule și toată lumea intră în legalitate. Avem cartiere întregi în situația asta, Modrogan, Peninsula Tei”.
Modificările aduse la legea spațiilor verzi urmează să fie votate în ședința de plen de la Camera Deputaților, pe 28 iunie.
O parte din aceste amendamente au fost propuse și în Codul Urbanismului, unde discuțiile au fost amânate până în toamnă. La o zi după amânare, proiectul de modificare a Legii spațiilor verzi a apărut neprogramat pe ordinea de zi a Comisie de Mediu.
”Rețeaua pentru Natură Urbană”, o coaliție de 16 organizații civice din 10 mari orașe ale României, a solicitat membrilor PNL și PSD din Camera Deputaților să respingă amendamentele pe care le-au inițiat la Legea spațiilor verzi.
”Prin aceste amendamente [...] se dă posibilitatea de a construi pe spații verzi private și retrocedate. Acest lucru va încuraja haosul imobiliar și dereglementarea urbanismului în România, va duce la fragmentarea parcurilor existente și va reduce spațiul verde din orașe. Considerăm că adoptarea acestor amendamente ar fi un atac direct la sănătatea a 12.520.000 locuitori care trăiesc în orașe, adică aproximativ 60% din populația țării”, transmite „Rețeaua pentru Natură Urbană” într-un comunicat de presă.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, spune că modificările aduse elimină protecția de care se bucurau până acum spațiile verzi. Dacă amendamentele propuse vor fi votate, se va putea construi pe spațiile verzi din interiorul capitalei.
La rândul ei, primarul sectorului 1, Clotilde Armand a spus că modificările aduse legii spațiilor verzi sunt un „atentat la siguranța și sănătatea noastră de dragul mafiei imobiliare”.