Linkuri accesibilitate

Video | România, sub semnul protestelor și al grevelor. Rocada premierilor, sub semnul întrebării


Federația Solidaritatea Sanitară (FSSR) se îndreaptă spre protestul de la București. Vineri, e miting de proporții al profesorilor.
Federația Solidaritatea Sanitară (FSSR) se îndreaptă spre protestul de la București. Vineri, e miting de proporții al profesorilor.

Planurile apărute pe surse din Coaliția PNL-PSD-UDMR potrivit cărora vineri, pe 9 iunie, ar avea loc în sfârșit rocada premierilor sunt date peste cap de proteste și mitinguri. Țara e cuprinsă de nemulțumiri sindicale.

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Joi au loc în capitală proteste ale angajaților din sănătate și ale polițiștilor din penitenciare.

Federația Solidaritatea Sanitară (FSSR) protestează și pentru sporurile care li se cuvin angajaților din Sănăttate și pentru deblocarea angajărilor din sistemul sanitar public. FSSR cere ca România să ajungă la nivelul UE cu privire la alocarea bugetului pentru sănătate, raportat la PIB.

„Mitingul de astăzi este un protest pentru echitatea tratamentului profesioniștilor și calitatea serviciilor medicale”, transmite FSSR.

Sindicaliștii din sănătate vor organiza un marș de protest între sediul Guvernului, Ministerul Sănătății și Parlament.

Sindicaliștii din federația Sanitas sunt din 7 iunie în grevă japoneză, timp de o săptămână. Ei vor intra în grevă generală la sfârșitul lunii, dacă statul nu le va respecta cererile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că va încerca să soluționeze cererile sindicaliștilor suficient de repede, încât să nu se ajungă la greve generale.

În fața Reprezentanței Comisiei Europene la București, polițiștii de penitenciare protestează față condițiile impuse de către UE cu privire la modificarea Legii pensiilor militare. Ei susțin că statul deprofesionalizează sectorul apărării și că Uniunea Europeană se implică prea mult în politicile interne ale statului.

„Guvernul a vândut apărarea, ordinea publică şi siguranţa românilor pe 1,4 miliarde de euro, bani care nu se vor duce în spitale, şcoli sau autostrăzi, ci în buzunarele firmelor de partid”, comunică Federația Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Vineri, vor ieși din nou în stradă cel puțin 20.000 de profesori, elevi și susținători ai grevei din educație. Protestul a fost anunțat după ce negocierile de miercuri cu Ministerul au eșuat, din nou.

Potrivit cererii depuse de profesori la PMB, protestul va începe la ora 11 în fața Palatului Victoria, apoi profesorii vor porni în marș până la Palatul Parlamentului, iar apoi la Palatul Cotroceni. Acțiunea de protest se va desfășura între orele 11 și 15.

În timp ce Ministerul Educației spunea marți că numai 52,2% dintre profesori mai protestează, bazându-se pe centralizările primite de la inspectorate, sindicaliștii spun că procentul greviștilor este de 86,93%. Diferența ar veni din faptul că Ministerul numără toți profesorii, în timp ce sindicatele își numără membrii.

Ministerul Educației a indicat că vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale și închiderea situației școlare.

XS
SM
MD
LG