Linkuri accesibilitate

one2one | Președinta Asociației Elevilor din Constanța: „România Educată” e o minciună din perspectiva salariilor


Președinta Asociației Elevilor din Constanța: „România Educată” e o minciună din perspectiva salariilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:25 0:00

Președinta Asociației Elevilor din Constanța: „România Educată” e o minciună din perspectiva salariilor

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, spune la one2one că este vital ca profesorii să primească salarii mai mari. Dacă nici acum, cu această grevă, Educația nu va fi finanțată corect, România riscă să nu schimbe nimic în următorii 10, chiar 20 de ani, crede aceasta.

În ciuda promisiunilor formulate de Guvern, regăsite într-o Ordonanță de Urgență, și a discuțiilor de ieri cu ministrul Educației, reprezentanții angajaților din învățământ spun că nu renunță la greva declanșată pe 22 mai și anunță noi proteste.

Greva afectează finalul de an școlar, ceea ce a părut să susțină criticile la adresa continuării protestului. Nu este cazul, crede președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, care explică la one2one că salariile profesorilor afectează direct și indirect calitatea educației, deci și pe elevi.

Cele mai importante declarații:

  • despre salariile profesorilor:

„Un profesor care e îngrijorat de cum o să-și hrănească familia nu mai poate să predea la un nivel optim. Dacă salariile ar crește, mai mulți oameni profesioniști s-ar orienta către învățământ”.

  • despre întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni:

„S-a discutat despre un anumit acord politic care să fie girat de președinte. Nu s-a pus accentul pe o mărire salarială acum. Oamenii nu au încredere într-un acord politic. «România Educată» e o minciună din perspectiva salariilor”.

  • despre lipsa banilor pentru Educație:

„Educația nu e o prioritate pentru mediul politic. Niciodată nu a fost și mi-e teamă că nu va fi prea curând. Dacă era un interes, politicienii ar fi finanțat-o adecvat. Din acest dezinteres pornește și lipsa unui apetit pentru reformă în Educație”.

  • despre reforma Educației:

„Avem nevoie de o regândire a sistemului de învățământ, de programe noi, de un sistem nou, de organizare administrativă a școlilor, însă nu se vrea. Noi nu avem în România conflicte de idei. Avem conflicte pe formă, pe aspecte mărunte”.

  • despre pericolul eșecului grevei profesorilor:

„Vorbim de cea mai mare grevă generală din învățământ din aproape ultimii 20 de ani. Arată o revoltă puternică față de sistem. Dacă nici acum nu reușim, n-o să mai avem o șansă să vedem o schimbare în ultimii 10, 20 de ani”.

Poți urmări interviul one2one cu Ariana Dudună și pe pagina noastră de YouTube:

Alături de profesori

Ariana Dudună spune că majoritatea membrilor Asociației Elevilor din Constanța susțin greva. „Nu e prima oară când susținem profesorii în contextul unor cereri pentru măriri salariale. Avem o consecvență în susținerea lor”.

Nivelul salariilor profesorilor are consecințe directe și indirecte asupra calității actului educațional, consideră ea: „Afectează în mod evident elevul, care este beneficiarul primar al sistemului de educație. Dacă calitatea educației este compromisă, elevii vor fi afectați profund și întreaga societate, mai departe, va fi afectată. Și părinții, dar elevii sunt principalii actori afectați”.

Reprezentanta elevilor din Constanța menționează și deficitul mare de cadre didactice la nivelul țării, cu județe care, pentru anumite materii, au deficit și de 100 de profesori.

„La Științe este dezastru”, spune ea. „În următorii 5, 10 ani vor ieși mulți oameni din sistem. Vorbim de acei profesori care se vor pensiona, va fi și un procent mic care poate pleacă din țară sau pleacă din cariera didactică”.

În opinia Arianei Dudună, deficitul de profesori nu poate fi rezolvat fără o majorare a salariilor.

Eu nu mai am încredere în legi. Îi înțeleg pe profesori”

Acordul politic propus de guvernanți a fost respins de către profesori, iar Ariana Dudună susține că înțelege de ce au făcut acest lucru.

„Îmi e greu să mai cred în legi. Când văd o lege, mi-e greu să cred că va fi respectată, pentru că am văzut atâtea legi încălcate. Îmi e greu să mai am încredere în ordonanțe de urgență. Îmi e greu să mai am încredere în Constituție uneori. Am văzut-o încălcată de multe ori. Nu poți să te aștepți de la oameni să aibă încredere într-un acord politic”, spune Ariana.

Și în ce să mai ai încredere atunci, dacă nu mai ai încredere în lege, în Constituție? „Poți să ai încredere în ce e în mână. E și acea zicală românească: ce-i în mână, nu-i minciună. Deci, când profesorii o să aibă banii respectivi în mână, putem să avem încredere că am câștigat”.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG