Linkuri accesibilitate

Proteste anti-Putin în toată Rusia. Autoritățile îi arestează pe susținătorii lui Alexei Navalnîi

Susținătorii lui Alexei Navalnîi au anunțat proteste pe întreg teritoriul Rusiei, fiind a doua săptămână de proteste masive în toată țara pentru eliberarea celui mai dur critic al președintelui Vladimir Putin.

Autoritățile de la Moscova au pregătit un nou set de măsuri dure pentru a opri protestele anti-Putin și în favoarea lui Alexei Navalnîi. Poliția a anunțat că îi va aresta pe cei care vor ieși în stradă, la fel cum au făcut săptămâna trecută când au arestat aproape 4.000 de persoane.

Stațiile de metrou din capitala Rusiei sunt închise, iar protestatarii sunt amenințați cu arestarea. Deplasarea pietonilor în zona unde sunt anunțate protestele a fost interzisă.

Sunt anunțate mișcări de protest în aproape 80 de orașe, primele care au început fiind cele din Siberia și estul extrem, deși temperaturile sunt scăzute. Protestarii au scandat pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi și împotriva președintelui rus.

După ce tentativa de ucidere a lui Alexei Navalnîi a eșuat, iar criticul lui Vladimir Putin s-a întors în Rusia, acesta a fost reținut pe 17 ianuarie și ulterior arestat. A fost arestată și soția lui Navalnîi, dar și alți apropiați ai acestuia.

17:53 31.1.2021

Peste 4.500 de persoane au fost reținute astăzi în Rusia în urma acțiunii forțelor de ordine.

Violența autorităților ruse a fost criticată de SUA prin secretarul de stat Antony Blinken, care a cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi.

Cele mai multe persoane au fost reținute în Moscova - 1.167 și în Sankt Petersbut - 862, potrivit grupului independent OVD-info, citat de AFP.

La manifestațiile de acum o săptămână au fost reținut aproape același număr de protestatari - 4.000.

20:52 31.1.2021

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia susține că cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost reținuți după manifestațiile de astăzi.

Numărul persoanelor reținute în timpul protestelor din Rusia a fost de aproape 5.000 de persoane, informează AP.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a "deplâns'' într-un tweet, ''arestările masive" din timpul protestelor pro-Navalnîi de duminică din Rusia şi "utilizarea disproporţionată a forţei" împotriva protestatarilor şi jurnaliştilor, transmite AFP și Agerpres.

Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei, după ce s-a stropit cu un lichid inflamabil, informează AFP și Agerpres. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG