Linkuri accesibilitate

Proteste anti-restricții în mai multe țări europene. Avertismentele OMS


 Țările de Jos au impus o carantină parțială de trei săptămâni weekendul trecut după ce s-a înregistrat o creștere record a cazurilor de Covid.
Țările de Jos au impus o carantină parțială de trei săptămâni weekendul trecut după ce s-a înregistrat o creștere record a cazurilor de Covid.

Noi tulburări au izbucnit în Țările de Jos împotriva noilor restricții impuse de autorități pe fondul creșterii cazurilor de Covid în întreaga Europă.

Oamenii au aruncat cu petarde asupra poliției și au incendiat biciclete în Haga, la o noapte după ce protestele de la Rotterdam au devenit violente, iar poliția a tras focuri de armă.

De asemenea, mii de manifestanți au ieșit în stradă în Austria, Croația și Italia, în timp ce furia populară a crescut din cauza noilor restricții.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este „foarte îngrijorată” de creșterea cazurilor de coronavirus pe continent.

Directorul regional al acesteia, Dr. Hans Kluge, a declarat pentru BBC că, dacă nu sunt înăsprite măsurile în toată Europa, până în primăvara viitoare ar putea fi înregistrate încă o jumătate de milion de decese.

„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu de mortalitate în regiunea noastră”, a spus el, adăugând că „știm ce trebuie făcut” pentru a lupta împotriva virusului: vaccinare și purtarea măștilor.

Multe guverne de pe tot continentul introduc noi restricții pentru a încerca să oprească creșterea numărului de infectări cu Covid, după ce au raportat creșterei ale cazurilor zilnice.

În Olanda, sâmbătă spre duminică a fost a doua noapte de revolte în mai multe orașe.

Indivizi cu capetele acoperite cu glugi au incendiat biciclete în Haga, în timp ce poliția călare a folosit câini și bastoane pentru a alunga mulțimile.

Autoritățile au declarat stare de urgență în oraș iar cel puțin șapte persoane au fost arestate.

Poliția a spus că o piatră a fost aruncată prin geamul unei ambulanțe care transporta un pacient. Ofițerii din oraș au postat pe imagini cu ofițerii de poliție răniți, unul fiind luat de ambulanță.

În altă parte a țării, două meciuri de fotbal de au fost oprite pentru scurt timp după ce suporterii au pătruns pe teren. În prezent, fanilor li se interzice accesul pe stadioane din cauza noilor reguli privind coronavirusul.

Tulburările au loc după o noapte de revolte în Rotterdam, condamnată de primarul orașului care a numit-o „orgie de violență”.

Poliția a tras focuri de avertizare dar și foc direct „pentru că situația pune viața în pericol”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru Reuters.

Cel puțin trei demonstranți primesc tratament la spital pentru răni produse prin împușcare, au spus ofițerii. Autoritățile au demarat o anchetă.

Țările de Jos au impus o carantină parțială de trei săptămâni weekendul trecut după ce s-a înregistrat o creștere record a cazurilor de Covid.

Barurile și restaurantele se închid la ora 22.00 iar evenimentele sportive se desfășoară fără public.

Zeci de mii de oameni au protestat în capitala Austriei, Viena, după ce guvernul a anunțat o nouă carantină națională și intenționează să facă vaccinarea obligatorie din februarie 2022. Este prima țară europeană care a impus vaccinarea prin lege.

Afișând steaguri naționale și pancarte pe care scria „Libertate”, protestatarii au strigat „Rezistență” și au huiduit poliția.

Țara va intra de luni în carantină pentru 20 de zile, închizând toate magazinele, cu excepția magazinelor esențiale și ordonând oamenilor să lucreze de acasă.

Vaccinările obligatorii au fost descrise drept o „sabie cu două tăișuri” de Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Ea i-a spus lui Andrew Marr de la BBC că regulile stricte i-ar putea face pe oamenii care încă se îndoiau de vaccin – dar nu îl resping pe deplin – să se abată complet de la el.

În Croația, mii de protestatari au mărșăluit în capitala Zagreb pentru a-și arăta furia față de vaccinările obligatorii pentru lucrătorii din sectorul public, în timp ce în Italia, câteva mii de protestatari s-au adunat la vechiul teren de curse, Circus Maximus, din Roma pentru a se opune certificatelor „Green Pass” necesare la locurile de muncă, locațiile publice și în transportul public.

Autoritățile franceze trimit zeci de ofițeri de poliție pentru a potoli tulburările de pe insula Caraibe Guadelupa, cu administrație franceză.

Revoltele din timpul nopții i-au văzut pe jefui să jefuiască zeci de magazine și să incendieze afaceri, după ce protestele împotriva permisului Covid al Franței au devenit violente.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a spus că unii dintre cei implicați în tulburări au folosit „muniție reală” împotriva forțelor de ordine și a promis un răspuns „ferm”.

Secretarul pentru Sănătate din Regatul Unit, Sajid Javid, a declarat că nu există planuri de modificare a regulilor de călătorie între Regatul Unit și Germania în acest moment, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri Delta din Germania.

El a spus că acest lucru se datorează faptului că Germania încă se află sub puterea variantei Delta: „Avem deja Delta aici, nu sunt sigur că există prea multe avantaje în a avea mai multe reguli, dar stăm cu ochii pe eventualele variante noi”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG