Linkuri accesibilitate

Proteste în mai multe orașe de solidarizare cu magistrații. Două revendicări - abrogarea OUG 7 și demisia lui Tudorel Toader


Marș pe străzile Bucureștiului pentru retragerea Ordonanței 7 și demisia Guvernului
Marș pe străzile Bucureștiului pentru retragerea Ordonanței 7 și demisia Guvernului

UPDATE 21.30 Protestul de la București a ajuns la destinație, Ministerul Justiției, unde oamenii solicită demisia lui Tudorel Toader și abrogarea ordonanței care a modificat Legile Justiției și a dat puteri sporite Secției speciale pentru cercetarea penală a magistraților. Oamenii au scandat, pe tot parcursul, din fața Guvernului și până la capătul Bulevardului cu fântâni de la Piața Unirii, lozinci prin care și-au arătat solidaritatea cu magistrații, care, în peste 50 de instanțe și parchete și-au suspendat sau și-au restrâns activitatea.

Jandarmii, inclusiv cei călare, i-au însoțit pe protestatari în timpul marșului, bulevardele Lascăr Catargiu, Magheru și Unirii având circulația restricționată.

Oamenii au ieșit în stradă și la Cluj, Siviu, Iași, Brașov, Constanța, de asemenea, la Alexandria, orașul reședință a județului Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, de unde provin mai mulți membri ai Guvernului. La Bistrița, de asemenea, au ieșit mulți oameni nemulțumiți.

Pe pagina de facebook a Europei Libere, ați putut urmări live momentul culminant al protestului din București.

În fața Ministerului Justiției, în fața imensului banner afișat pe cădirea ministerului, pe care scrie că România deține președinția Consiliului UE, oamenii cer demisia lui Tudorel Toader și ”Justiție”. Se strigă ”Hoții” și se bat tobele în ritm sacadat. Sunt aproape 2.000 de oameni care au parcurs drumul de la Piața Victoriei până la Ministerul Justiției, în apropierea Palatului Parlamentului, au solicitat abrogarea OUG 7 și s-au solidarizat cu protestul magistraților.

UPDATE 20.30 Europa liberă transmite în continuare live, pe facebook, marșul celor peste 1.000 de bucureșteni care solicită retragerea de către guvern a Ordonanței care a modificat Legile Justiției. ”Co-dru-ța să vină să vă ia!”, se scandează pe Bulevardul Magheru. În scurt timp, protestatarii vor ajunge în Piața Universității, considerată, în anii 90, km 0 al democrației. Jos comunismul se scandează, pe măsură ce coloana se apropie de Piața Universității, și „Păcat, păcat de sângele vărsat”, în memoria celor care au fost uciși în noaptea de 21 spre 22 Decembrie 1989 în acest loc. Se aud, de asemenea, și lozinci împotriva lui Ion Iliescu, președintele din anii 90 al României, care pe 3 martie împlinește 89 de ani. „Iliescu condamnat pentru sângele vărsat”, se mai strigă la Universitate, aluzie la urmărirea penală a fondatorului PSD în Dosarele Revoluției și Mineriaderi din iunie 1990.

Ce cere insistent și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Mai sunt proteste și la Iași, Sibiu, Galați, Bistrița.

Pancarta unui protestatar din Iași, care cere desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și propune o procedură pentru desemnarea unui alt guvern
Pancarta unui protestatar din Iași, care cere desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și propune o procedură pentru desemnarea unui alt guvern

UPDATE 20.00 Urmăriți live protestele din București și pe pagina de facebook a Europei Libere.

Protestatarii se îndreaptă spre Piața Romană, scandând „Justiție, nu corupție” și solicitând demisia Guvernului.

La Iași, s-au adunat câteva sute de persoane, care solicită, de asemenea, abrogarea OUG 7.

​UPDATE 19.30 - Aproximativ 1.000 de persoane au plecat din Piața Victoriei spre Ministerul Justiției, purtând pancarte pe care scrie ”Demisia” și ”Tudorele, abrogă OUG 7”. Oamenii scandează ”Abrogați și plecați”, „ PSD, ciumă roșie”, într-un marș care a restricționat circulația în centrul orașului, pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Și la Sibiu s-au adunat oameni care protestează în stradă, de asemenea, și la Galați și Cluj.

Ieșenii au ieșit și ei în stradă, cerând abrogarea OUG 7
Ieșenii au ieșit și ei în stradă, cerând abrogarea OUG 7

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică seara în Piața Victoriei, în semn de solidarizare cu magistrații care solicită abrogarea OUG 7. Mobilizarea pentru protest s-a făcut pe rețelele sociale, la solicitarea a trei organizații civice.

Proteste sunt anunțate și la Cluj, Alexandria, Timișoara și Bistrița, precum și în alte orașe.

Jandarmii au instalat, înainte de începerea protestului, grilaje metalice pentru a delimita spațiul unde se adună protestatarii.

Este programat și un marș, cu plecare din Piața Victoriei către Ministerul de Justiție. Plecarea este programată în jurul orei 19.00

Și actorii de la Teatrul Naţional protestează duminică seara în faţa instituţiei, cu banderole albe pe braţ, înaintea reprezentaţiei programată să aibă loc la ora 19.30, la apelul actorului Marius Manole.

„Acesta nu este un spectacol. Nu este ușori să-ți asumi un protest”, a spus Victor Rebengiuc , prezent la proteste, alături de Mariana Mihuț, soția sa. El a arătat că actorii protestează față de modul în care justiția este făcută scrum, față de modul în care e condusă România.Mihai Călin, actor la Naționalul bucureștean, a spus că s-a gândit la o formă de protest similară protestelor magistraților, respectiv suspendarea activității în unele perioade. „Haideți să ne luăm țara înapoi, oameni buni! Că în curând n-o să mai putem”, a afirmat și Marius Manole, cel care de cu o zi înainte a făcut apel la actorii din toate teatrele românești să se solidarizeze cu magistrații.

Înainte de a intra pe scenă, actorii Naționalului bucureștean au protestat, în semn de solidaritate cu magistrații
Înainte de a intra pe scenă, actorii Naționalului bucureștean au protestat, în semn de solidaritate cu magistrații

Solidarizarea actorilor cu protestul magistraților s-a petrecut și cu o seară înainte, unde actorii Teatrului Național din Cluj, înaintea reprezentației cu piesa „Țiganiada”, s-au așezat pe treptele clădirii care adăpostește teatrul local cu pancarte pe care scria ”Susținem magistrații” și ”Justiție independentă, nu corupție”.

Numărul parchetelor și al instanțelor care protestează față de OUG 7 a ajuns la peste 50, iar de luni și alte instituții au anunțat că își suspendă actovitatea sau și-o restrâng.
Protestul magistraților continuă și după anunțul ministrului Tudorel Toader potrivit căruia urmează să modifice mai multe articole ale Ordonanței 7, însă Secția specială pentru investigarea magistraților (SSIJ) rămâne cu aceleași atribuții și cu aceleași puteri.

Și în Parlament se va dezbate, marți, pe marginea OUG 7, odată cu moțiunea simplă depusă de PNL, la care a aderat și USR.

Mai multe mii de protestatari au ieșit pe străzi duminica trecută în București, alături de alte mii la Cluj, Constanța, Timișoara, Sibiu, Pitești, Arad, Galați, Timișoara, Bacău, Iași, Brașov.

XS
SM
MD
LG