Linkuri accesibilitate

Greu de oprit. Ce condiții pun fermierii și transportatorii pentru a încheia protestele


Video | În ce condițiile ar renunța fermierii și transportatorii la proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Mii de fermieri și transportatori protestează de zece zile în toată țara. Discuțiile cu nemulțumiții ori cu asociațiile de profil și câteva măsuri adoptate deja de guvern se dovedesc insuficiente pentru a detensiona situația.

Obosiți, nebărbieriți, cu câte o oră de somn furată pe apucate, zeci de fermieri și transportatori stau de zece zile în Afumați, la intrarea în Capitală.

Așteaptă să li se permită un protest ce a fost, după nouă zile, autorizat. Și speră în rezolvarea măcar a punctelor esențiale dintr-o listă cu 76 de revendicări ce vizează inclusiv probleme ale firmelor mici și mijlocii.

„Prețul la carburant e mărit, prețul la asigurări – mărit, de am ajuns în momentul de față de ne convine mai mult să stăm parcați decât să circulăm pentru că taxele sunt foarte-foarte mari și nu ne mai permitem să le plătim”, spune pentru Europa Liberă Claudiu Crăciun (28 de ani).

Taxele tot mai mari sunt motivul principal pentru care Claudiu Crăciun, transportator din Brașov, a decis să participe la proteste.
Taxele tot mai mari sunt motivul principal pentru care Claudiu Crăciun, transportator din Brașov, a decis să participe la proteste.

Mic transportator din Brașov, are două camioane și simte că a ajuns cu afacerea la capătul drumului.

Pentru un cap tractor, de exemplu, la care plătea anul trecut o asigurare de 10.000 de lei acum i se cere aproape triplu.

Problemele lui sunt similare cu ale celor care, de zece zile, au ales să plece de lângă familii și să picheteze intrarea în București. Aceleași cu ale miilor de oameni care blochează zilnic drumuri sau vămi din toată țara.

„Cer inspecții tehnice la tractoare, asigurări, cu ce să plătim?, că n-avem cu ce plăti. Avem rate la tractoare, datorii la semințe, la îngrășăminte. Statul român nu ne sprijină cu nimic”, spune și Gheorghiță Cucoranu (41 de ani), fermier din Iași. Cele 100 de hectare pe care le îngrijește au ajuns să fie o povară, nu o bucurie.

Soluțiile guvernamentale adoptate

În ultimele zile, reprezentanți ai Guvernului, ai ministerelor Agriculturii, Transporturilor și Finanțelor au discutat cu reprezentanți ai protestatarilor sau ai asociațiilor din domeniu.

Joi, a fost adoptat un pachet de legi ce prevede:

  • un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina;
  • echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare;
  • excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente;
  • RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor;
  • efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier;
  • limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional, CMR;
  • examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
  • ASF a anunțat deja public un preț sustenabil la asigurări, inclusiv pentru micii transportatori. În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.


„Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime”, a transmis premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Măsuri guvernamentale insuficiente

În stradă, măsurile adoptate de Guvern sunt catalogate drept „subțiri”.

„Se dă o subvenție de 100 de euro la culturile de toamnă, dar la culturile de primăvară?”, se întreabă fermierul Gheorghiță Cucoranu (41 de ani), din Iași.

Gheorghiță Cucoranu, fermier din Iași, se plânge că prețul cerealelor este tot mai mic, în vreme ce combustibilul sau îngrășămintele s-au scumpit.
Gheorghiță Cucoranu, fermier din Iași, se plânge că prețul cerealelor este tot mai mic, în vreme ce combustibilul sau îngrășămintele s-au scumpit.

„Dacă eram mulțumiți de măsurile Guvernului, până acum plecam. Nu suntem mulțumiți, trebuie să stăm aici. Protestul va merge în continuare, până nu se rezolvă, noi de aici nu vom pleca acasă”, spune și Ionuț Udrescu (29 de ani), transportator din Brașov.

Ionuț Udrescu, transportator din Brașov, este decis să continue protestele și consideră că măsurile adoptate de Guvern sunt insuficiente.
Ionuț Udrescu, transportator din Brașov, este decis să continue protestele și consideră că măsurile adoptate de Guvern sunt insuficiente.

Poziția lui e împărtășită și de fermierul Gheorghiță Cucoranu.

„Nu renunțăm, pentru că promisiuni s-au făcut tot timpul, de 30 de ani, numai promisiuni și nu vedeți – nu s-a făcut nimic”, explică agricultorul de ce nu renunță.

Nici dacă jumătate din revendicări ar fi adoptate, protestatarii tot nu ar pleca acasă.

„Nu, nu, pentru că toate sunt rezolvabile. Când putem face ca toate să meargă bine, de ce să facem doar jumătate și jumătate, nu?”, întreabă și Claudiu Crăciun, transportator din Brașov.

Proteste aprobate în București și Timișoara

Nemulțumiții au primit o gură mare de oxigen din partea administrațiilor locale din București și Timișoara, care le-au aprobat în cele din urmă solicitările.

În Capitală pot fi prezente 100 de tractoare și 100 de TIR-uri fără remorcă în Piața Constituției, alături de 5.000 de protestatari.

Manifestațiile vor avea loc în zilele de duminică, luni și marți.

Inițial, fermierii și transportatorii au cerut să se prezinte cu 15.000 de vehicule în Piața Victoriei, timp de trei zile, solicitare tratată drept nerezonabilă de primarul Nicușor Dan.

Și primarul Timișoarei a aprobat o acțiune similară, până pe 24 ianuarie, în centrul orașului.

„Timișoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest și pentru libera exprimare în România. De aceea am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul orașului”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Constantin Dogărescu, protestatar transportator, spune că nu se dorește demisia Guvernului ci doar forțarea lui să adopte măsuri care să stimuleze activitatea fermierilor și a transportatorilor.
Constantin Dogărescu, protestatar transportator, spune că nu se dorește demisia Guvernului ci doar forțarea lui să adopte măsuri care să stimuleze activitatea fermierilor și a transportatorilor.

„Noi nu cerem demisia nici a prim-ministrului nici a președintelui, a niciunuia, pentru că, odată ce pleacă din funcție, ei scapă de toată responsabilitatea. Noi vrem să rezolve problemele statului. Nu avem niciun interes să blocăm statul român. Noi avem interesul ca să deblocăm acest stat, care este în moarte clinică, momentan”, a declarat pentru Europa Liberă Constantin Dogărescu (44 de ani), unul dintre transportatorii care stau de zece zile în stradă, la Afumați.

Top 10 revendicări

Transportatorii și agricultorii protestatari au trimis marți guvernanților o listă cu 76 de revendicări. Principalele sunt:

1. Recunoașterea transportului rutier drept sector economic strategic și elaborarea unor măsuri care să susțină acest sector economic pentru a rămâne competitiv și a aduce în continuare venituri directe la bugetul Statului (este cel mai mare exportator de servicii din România, aduce peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar);

2. Diminuarea RCA la 5.000 de lei la o masă maximă tehnic admisibilă 40 de tone și introducerea în polița RCA a tractărilor și asistența națională / internațională;

3. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport licențiate direct din pompă.

4. Introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 60 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare si mărirea plafonului neimpozabil de la trei la patru salarii de bază.

5. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 şi respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

6. Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi a măsurării gabaritului pe teritoriul naţional la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierelor, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

7. Anularea Legii 370/2022 prin care se modifică plafonul pentru stabilirea tipului de impozitare la microîntreprinderi de la 1.000.000 euro la 500.000 euro și revenirea la același plafon de 1.000.000 euro, conform vechii legi.

8. Acordarea subvențiilor APIA aferente anului în curs până la finalul lunii ianuarie a următorului an, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).

9. Reglementarea comerțului în piețe prin prioritizarea comerțului local, eliminarea falșilor producători.

10. Simplificarea acordării ajutoarelor din agricultură prin debirocratizare modului de depunere a cererilor unice.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG