Linkuri accesibilitate

Parlamentul Georgiei a adoptat legea „agenților străini”, în a doua lectură. Noi proteste masive la Tbilisi


Massive Crowds Meet Fresh Police Crackdown As Georgian Protests Continue
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Imagini din dronă înregistrate pe 1 mai cu protestele masive din Tbilisi.

Parlamentul georgian a mai făcut un pas pentru aprobarea controversatului proiect de lege al „agenților străini”. Proiectul de lege a provocat proteste în masă în capitala Tbilisi și a adus avertismente de la Bruxelles, în condițiile în care Georgia vrea să devină membră a Uniunii Europene. Peste 60 de oameni au fost reținuți la protestul de miercuri seară (1 mai).

Deputații au votat cu 83 la 23 pentru adoptarea proiectului de lege în a doua lectură, după o dezbatere aprinsă care a inclus scoaterea din sală a patru deputați din opoziție și o bătaie între membrii reprezentând partidele de opoziție și cele majoritare.

Partidul de guvernământ a declarat că dorește să promulge legea până la jumătatea lunii mai.

Criticii spun că legea este foarte asemănătoare cu cea folosită de guvernul Rusiei pentru a înăbuși vocile critice și disidența din țară.

În afara clădirii parlamentului, ofițerii de poliție au început să disperseze o demonstrație a opozanților proiectului de lege folosind gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene, spray-uri cu piper și tunuri cu apă.

În înregistrările care circulă pe rețelele de socializare se văd demonstranți răniți care primesc primul ajutor de la alți protestatari sau de la paramedici.

Georgian Police Fire Water Cannons, Tear Gas To Disperse Protesters
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Ministerul de Interne a cerut manifestanților să nu blocheze străzile și să nu încerce să picheteze parlamentul. Avertismentul a precizat, de asemenea, că oamenii pot protesta în stradă, în fața și în spatele clădirii legislativului.

În același timp, ofițeri de la forțele speciale au ocupat strada de la ieșirea din spate a parlamentului, unde protesta un mic grup de persoane.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis într-o declarație pe 1 mai că Georgia este la o răscruce de drumuri și că ar trebui „să mențină cursul” pe drumul spre Europa.

Cetățenii din țara candidată la UE „își demonstrează atașamentul puternic față de democrație, iar guvernul georgian ar trebui să țină cont de acest mesaj”, a declarat von der Leyen.

„Uniunea Europeană și-a exprimat, de asemenea, în mod clar îngrijorarea cu privire la legea privind influența străină. Poporul georgian dorește un viitor european pentru țara sa”, a adăugat ea.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, peste noapte, pentru a dispersa o demonstrație ilegală și a reținut 63 de persoane. Cinci protestatari și șase ofițeri de poliție au fost spitalizați după ce au fost răniți în ciocniri.

Parlamentarii Aleko Elisașvili și Levan Khabeișvili au fost răniți în confruntări, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Aleksandre Darakvelidze.

Khabeișvili, președintele Mișcării Naționale Unite (UNM), de opoziție, a fost transportat la spital, iar fotografiile au arătat că avea vânătăi și tăieturi pe cap și pe trunchi. UNM a declarat că liderul său a fost „răpit” de poliție și a susținut că acesta „ajuta un cetățean rănit” atunci când a fost reținut.

Un reporter RFE/RL aflat la fața locului a înregistrat două incidente în care un individ mascat a lovit manifestanții cu pumnul în față.

Georgian Police Clash With Protesters As Mass Protests Continue
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat „violențele împotriva protestatarilor” într-o postare din 1 mai, pe platforma X.

„Georgia este o țară candidată la UE”, a scris el. „Fac apel la autoritățile sale să asigure dreptul la întruniri pașnice”.

Serviciul Special de Investigații a anunțat că face o anchetă privind forța excesivă împotriva manifestanților.

Demonstrația a fost cea mai recentă dintr-o serie de proteste în masă din ultimele două săptămâni împotriva legislației propuse de partidul de guvernământ Visul Georgian.

Criticii numesc proiectul de lege „legea rusească”, iar președinta Salome Zurabișvili, care s-a distanțat de politicile partidului de guvernământ, a promis să se opună prin veto dacă va fi adoptat oficial în a treia lectură, așa cum se așteaptă.

Cu toate acestea, guvernul dispune de voturile necesare în parlament pentru a anula un veto al președintei și a transmis că va face acest lucru.

Levan Ioseliani, avocatul poporului din Georgia, a declarat că pe rețelele de socializare au circulat rapoarte privind posibile excese de forță din partea forțelor de ordine și a cerut manifestanților „să nu depășească sfera adunării pașnice”.

Ioseliani a avertizat că utilizarea oricărui tip de forță sau a unor mijloace speciale de către ofițerii de aplicare a legii „trebuie să îndeplinească testul strict al necesității și proporționalității”.

Folosirea spray-ului cu piper îndreptat spre față nu este permisă, a spus el, adăugând că utilizarea oricărui mijloc special trebuie să fie precedată de un avertisment.

Pe 30 aprilie, grupul internațional de hackeri Anonymous a transmis că sprijină protestatarii și a avertizat poliția georgiană că „atacarea protestatarilor va duce la publicarea de informații despre toți oficialii guvernului vostru”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG