Linkuri accesibilitate

Proteste în sectorul public înainte de aprobarea bugetului. Angajații vor creșteri salariale mai mari în 2024


Angajați din Ministerul de Interne protestează față de nivelul prea mic al majorărilor salariale prevăzute pentru 2024.
Angajați din Ministerul de Interne protestează față de nivelul prea mic al majorărilor salariale prevăzute pentru 2024.

Polițiștii, grefierii, angajați din Sănătate, Cultură, de la Institutul Național de Statistică, de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, protestează în aceste zile, nemulțumiți de salarizare și condițiile de muncă. Joi, Guvernul urmează să voteze proiectul de buget pentru anul 2024.

Polițiștii au început luni un protest de patru zile, nemulțumiți de proiectul de buget care prevede o majorare a salariilor de numai 5% pentru bugetari, inclusiv pentru cei din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) numește acest nivel al creșterilor salariale „o bătaie de joc”.

Nivelul insuficient al salariilor este și motivul sindicatelor din Sănătate pentru organizarea unor pichete pe 20 decembrie la Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor. Sindicaliștii cer adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătăţii şi începerea plăților la acest nivel de la 1 ianuarie 2024.

În același timp, salariații din Direcțiile de Sănătate Publică continuă protestele pentru a patra săptămână. Ei cer ca veniturile lor să fie la nivelul angajaților din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

De asemenea, angajații din Ministerul Culturii și Direcțiile Județene pentru Cultură au anunțat proteste zilnice începând de marți, solicitând echitate salarială și majorarea salariilor la nivelul celorlalte ministere.

Angajații din Cultură afirmă că au cele mai mici salarii dintre toate ministerele și amenință că nu vor mai emite avize și nu vor mai organiza evenimente naționale importante dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Angajații Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au oprit și ei luni activitatea în mai multe filiale, cu nemulțumiri salariale asemănătoare. Ei acuză inechități între funcționarii din teritoriu și cei de la centru. Angajații APIA au anunțat că protestul lor va continua în zilele următoare și iau în considerare, la rândul lor, pichetarea ministerului Agriculturii.

Tot luni, sute de angajați ai Institutului Național de Statistică (INS) au întrerupt activitatea în semn de protest faţă de neaplicarea unui memorandum privind salarizarea în sistemul statistic. Angajaţii de la sediul central al INS şi de la Direcţiile Teritoriale de Statistică au declanşat proteste spontane încă din 23 noiembrie.

Grefierii au declanșat de vineri acțiuni de protest în instanțe din întreaga țară, nemulțumiți că nu sunt asigurate fonduri pentru plata integrală a salariilor și tranșelor din hotărârile judecătorești.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunțat că, la nivel național, personalul auxiliar de specialitate din instanțe a declanșat proteste spontane care au dus la întreruperea activității cu publicul și suspendarea ședințelor de judecată.

Înmulțirea protestelor angajaților din sectorul bugetar are loc cu puțin timp înainte de aprobarea în Guvern a bugetului de stat în 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, la ședința de Guvern de joi, proiectul de buget urmează să fie aprobat și intră apoi în procedura de aprobare în Parlament. Marcel Ciolacu a anunțat că proiectul de buget prevede o creștere de salarii de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor.

De asemenea, premierul a anunțat o creștere a salariului minim în 2024, fără precizarea sumei exacte.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG