Linkuri accesibilitate

Noi proteste la Belgrad, după ce organismul sârb de supraveghere electorală a respins apelul opoziției


Protestatari ai opoziției se adună în centrul Belgradului pe 30 decembrie.
Protestatari ai opoziției se adună în centrul Belgradului pe 30 decembrie.

Mii de demonstranți s-au adunat în centrul Belgradului pe 30 decembrie pentru a cere deschiderea listelor electorale pentru combatere a fraudei, în contextul tulburărilor continue legate de alegerile naționale, regionale și municipale din această lună, revendicate de partidul de guvernământ al președintelui Aleksander Vucici.

Mii de protestatari au umplut spațioasa piață Terazije din vechiul cartier Stari Grad din capitala sârbă.

Demonstrația de furie a studenților și a activiștilor din afara opoziției politice oficiale, care au promis că vor contesta desfășurarea alegerilor, este cea mai recentă din cele aproape două săptămâni de nemulțumire publică care au urmat scrutinului din 17 decembrie.

Organizatorul, ProGlas, este o mișcare care include personalități publice și a lansat o inițiativă înainte de alegeri care a fost semnată de aproape 200.000 de cetățeni. ProGlas cere organizarea de alegeri parlamentare și locale în Serbia în termen de șase luni, „după un proces de schimbare fundamentală a condițiilor electorale".

ProGlas spune că voința electorală a cetățenilor a fost "trădată".

Vineri, comisia electorală națională a Serbiei a respins solicitarea Alianței Unite a Opoziției Serbia de a anula votul, invocând un aspect tehnic.

Această decizie a fost luată după ce în centrul Belgradului a fost blocat de studenți.

Vucici a declarat o victorie zdrobitoare la aproape toate nivelurile în cadrul scrutinului parlamentar și local, care a declanșat, de asemenea, o serie de greve ale foamei ale liderilor opoziției care au cerut un nou vot și o anchetă susținută la nivel internațional privind alegerile.

Studenții sârbi joacă fotbal și citesc cărți pe străzile din Belgrad, în timp ce protestele față de alegeri continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Observatorii internaționali din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au calificat procesul electoral drept incorect și au citat dovezi ale unor nerezidenți aduși cu autobuzul pentru a spori sprijinul Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, în special la Belgrad.

Vucici, care și-a consolidat controlul asupra statului balcanic de când partidul său a ajuns la putere în 2012, a numit aceste alegeri „cele mai curate și mai cinstite" alegeri din toate timpurile.

În decizia sa pronunțată la sfârșitul zilei de 29 decembrie, Comisia Electorală a Republicii (RIK) a respins un apel al alianței de opoziție Serbia cerea anularea rezultatelor votului.

Vicepreședintele comisiei, Marko Jankovic, a declarat că contestarea rezultatelor la nivel național a fost respinsă deoarece a fost depusă de lista partidului alianței de opoziție din Belgrad la comisia electorală a orașului, care a predat-o apoi la RIK.

Grupuri de studenți au instalat corturi în centrul Belgradului la scurt timp după prânz, pe 29 decembrie, pentru a bloca o stradă principală din apropierea clădirilor guvernamentale.

Aceștia au campat pe una dintre cele mai aglomerate artere rutiere din capitală, strada Kneza Milosa, în apropiere de Ministerul Administrației de Stat și Autoguvernării Locale.

Vucici și prim-ministrul Ana Brnabic au respins evaluările internaționale ca fiind neadevărate și au afirmat, fără a prezenta dovezi, că în spatele tulburărilor postelectorale se află complotiști străini.

Un protest împotriva procesului electoral și a rezultatelor alegerilor în fața primăriei din Belgrad, la 24 decembrie a degenerat. Au fost sparte geamuri, iar poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Liderul opoziției, Dragan Djilas, a negat acuzațiile lansate de tabloidele proguvernamentale potrivit cărora opoziția ar fi planificat incidente la mitingul din 30 decembrie.

„Nimeni nu plănuiește violențe", a declarat el pe 29 decembrie. „Nu vom accepta alegeri furate și vom lupta cu toate metodele democratice".

Observatorii OSCE au concluzionat în raportul lor inițial că votul național s-a desfășurat în „condiții nedrepte".

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG