Bianca și-a dus vineri dimineață copilul, elev în clasa a VI-a, la un control la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Băiatul a povestit că s-a accidentat în urma unei „provocări” de la școală, provocare pe care inițial nu o acceptase.
„Am ieșit în pauză să iau apă și niște băieți de la clasa VII-a m-au întrebat dacă vreau să mă joc acel Superman Challenge. Prima dată am zis nu, dar un băiat mai mare, mai solid, m-a forțat cu brațele și așa m-a aruncat. N-am pățit nimic. Apoi mi-a plăcut. A doua oară când m-am aruncat, am căzut și mi-am fracturat mâna, că a doua oară nu m-au mai prins”, spune băiatul.
Holurile de la spitalul bucureștean de pediatrie „Grigore Alexandrescu” din București sunt foarte aglomerate zilele acestea: părinții își aduc la medic copiii cu mâinile sau picioarele fracturate.
TikTok abundă în aceste zile cu videoclipuri filmate în şcoli sau în curțile lor. „Superman Challenge” presupune ca un copil să se arunce cu mâna întinsă în braţele altor doi copii, dar uneori aceștia din urmă nu îl pot prinde și astfel cel neprins cade și se alege cu entorse sau fracturi.
Bianca, mama băiatului de 12 ani pe care am întâlnit-o pe holurile de la secția de ortopedie, nu a avut idee ce s-a întâmplat cu copilul până seara, când fiul său s-a întors acasă. Auzise de provocare chiar în acea zi, dar nu apucase să vorbească cu copilul despre acest lucru. „Când am aflat de provocare, era chiar în vinerea în care a căzut. Seara, când a venit acasă, a venit cu mâna frântă”, spune Bianca.
Cinci copiii operați la spitalul de copii din București
Medicii spun că în ultimele două săptămâni numărul accidentelor provocate de Superman Challenge a crescut. Unele cazuri sunt atât de grave încât necesită intervenții chirurgicale.
„Au fost operați doi copii la începutul săptămânii și pe urmă s-au mai internat încă trei. La începutul săptămânii erau 20 de copii, ei au venit în weekend. Apoi au mai venit încă 16, marți”, spune medicul Raluca Alexandrescu, purtătorul de cuvânt de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Medicul spune că pacienții care ajung acolo au fracturi sau entorse în urma acceptării provocării de pe TikTok.
„Ne spun că e o joacă de pe Tiktok pe care ei o imită. Unora li se pune ghips, dar cei care au probleme mai grave sunt operați și li se pune tijă”, mai spune Raluca Alexandrescu.
Iași. În 4 zile, 16 copii au ajuns la spital cu fracturi
La Iași, spune dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Copii, din 2 până pe 6 decembrie, 16 copii însoțiți de părinții lor s-au prezentat în Urgență cu traume la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
„Din aceștia 16, trei copii au necesitat internare în spital pentru reducerea ortopedică a fracturilor respective. Reduceri la ortopedică înseamnă sub anestezie, tragi oasele ca să le pui la loc”, spune Cătălina Ionescu, care precizează că vârsta pacienților este între 12 și 14 ani.
Medicul arată că pacienții accidentați spun că erau amuzați de ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare și așa au încercat și ei să imite.
„Cred că noi ar trebui să atenționăm părinții să discute cu copiii despre aceste lucruri și să le spună că, dacă văd undeva astfel de lucruri, nu trebui e săși aplice acele lucruri. E o generație care este foarte ușor influențabilă, care nu are discernământul de a face distincție între bine și rău și, din păcate, părinții nu se implică până la capăt”, spune Cătălina Ionescu.
„Mulți părinți consideră că, dacă îi asiguri copilului o masă, haine, condiții bune de viață, e suficient.Dar dincolo de acest aspect trebuie să existe colaborare și discuții clare între părinți și copii”.
Psihoterapeut: „Copiii fac lucrul ăsta în căutarea de atenție”
Psihoterapeutul Ramona Octavian Gheorghe a auzit de provocarea de pe TikTok chiar de la pacienții ei adolescenți.
„Copiii fac lucrul ăsta în căutarea de atenție. În căutarea de atenție între cei de-o seamă cu ei”, spune Ramona Octavian Gheorghe, medic primar psihiatrie pediatrică și psihoterapuet adlerian.
De fapt, copiii duc lipsă de atenție din partea părinților.
„Mama și tata nu sunt cu ei și aceasta este modalitatea lor prin care mama și tata ajuns să fie cu copiii. Unde petrec și cum petrec cea mai mare parte a timpului copiii noștri? Pe internetul mare, singuri, nesupravegheați, fără un control parental adecvat și unde pot să fie expuși la conținut provocator”, arată Ramona Octavian Gheorghe.
Psihoterapeutul spune că materialele cu conținut provocator de pe TikTok sau alte rețele sociale au impactul unui foc de artificii la nivelul creierului, adică produc secreție de dopamină.
„Produc imediat o recompensă în creier. Circuitele scurte de recompensă funcționează pe dopamină. Pentru un copil neglijat nici mai contează cine se uită la tine, important e să se uite cineva la tine, să te bage cineva în seamă”, spune Ramona Octavian Gheorghe.
Medicul arată că, pe lângă copiii care au nevoie de atenție din partea părinților, mai e o categorie de copii care urmează aceste provocări.
„Mai sunt copiii care văd materiale pe internet, dar nu au abilitatea cognitivă să-și dea seama că, dacă te arunci în cap, poți să te rănești. De aceea spun că e foarte important ca un copil să fie supravegheat de un adult când este liber”, mai spune psihoterapeuta.
„De asemenea, pot să fie dintre ei copiii cu ADHD care sunt căutători de senzații tari și care, din păcate, nu sunt atât de bine identificați din vreme ca să poată să fie și tratați. Și când zic tratați, nu înseamnă neapărat medicament”.
Psihoterapetul spune că părinții ar trebui să petreacă mai mult timp cu copiii lor, iar profesorii să fie mai atenți la comportamente.
„Profesorii să fie în stare să identifice modificări comportamentale ale copiilor și să le aducă în atenția părinților. Adică dascălul nu trebuie să spună duceți copilul la doctor ca are ADHD, că nu e de competența lui să spună lucrul ăsta, dar poate să spună duceți copilul la doctor că se aruncă în cap fără să-și dea seama și că s-ar putea să își rupă mâna. Un părinte poate să fie mai sensibil la o descriere comportamentală decât la vehiculare a unui diagnostic”, a mai spus Ramona Octavian Gheorghe.
Săptămâna aceasta și la Arad, trei copii care au răspuns provocării de pe TikTok au ajuns la spital, iar doi dintre ei au nevoie de operaţie. Cei trei au vârste între 11 și 14 ani şi sunt din localităţi diferite.
La Sibiu, doi copii de 10, respectiv 11 ani, au primit îngrijri, după ce au filmat aceeaşi provocare, iar un tânăr de 15 ani a fost transferat de la Spitalul Aiud, cu fracturi la ambele mâini.
Accidente în urma provocării de pe TikTok au fost înregistrate și în alte țări din Europa. La o școală din Brasschaat, Belgia, un elev grav rănit a ajuna la spital cu fracturi multiple.
În Capitala Macedoniei, în Skopje, în mai puțin de patru zile, cel puțin 11 elevi de liceu au ajuns să aibă răni și fracturi în urma provocării de pe TikTok.
Un studiu Salvați Copiii din februarie 2024 arată că 63,5% din copii, majoritate elevi de gimnaziu, afirmă folosesc internetul ca să se joace online, semnificativ mai mulți băieți și elevi de gimnaziu. În același studiu, majoritatea copiilor (79,9%) afirmă că se joacă online pentru că este distractiv sau pentru a se relaxa (60,6%), iar 45,2% spun că fac acest lucru pentru că sunt plictisiți.
Anul trecut, Europa Liberă a publicat o serie de articole despre diverse #dependențe, înclusiv de tehnologie. În episodul despre dependența de tehnologie, specialiștii au explicat de ce pentru un copil este mult facil să devină dependent de internet.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.