Linkuri accesibilitate

PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat


Împreună de șase luni, cei doi lideri ai coaliției, premierul Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacul (PSD, au susținut separat bilanțul guvernării
Împreună de șase luni, cei doi lideri ai coaliției, premierul Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacul (PSD, au susținut separat bilanțul guvernării

La șase luni de guvernare împreună, PNL și PSD au făcut bilanțul în conferințe separate.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a asumat integral meritul măsurilor sociale adoptate de guvern, timp în care PNL a bifat formal momentul într-o conferință susținută la Brașov în care premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a vorbit despre măsurile luate de guvernul său.

Politologul George Jiglău spune despre alegerea celor doi lideri de a face bilanțul separat, deși fac parte din aceeași coaliție de guvernare, că arată dorința de a transmite un mesaj în primul rând către propriile partide și electorate.

De altfel, ambele întruniri au avut o evidentă componentă electorală, ducând cu gândul mai degrabă către întrunirile de campanie: de la poziționarea liderului de partid flancat de membrii anonimi ai formațiunii, în cazul PSD, la aerul de întrunire internă de partid, în cazul PNL.

„Faptul că am avut evenimente diferite arată că fiecare a dorit să dea, în principal, un mesaj propriului partid și propriului electorat. Premierul chiar a ales să livreze mesajul la un eveniment intern de partid. De cealaltă parte, am observat că domnul Ciolacu a pus mult accentul pe PSD, ce a făcut PSD, care sunt meritele PSD. Premierul a vorbit mai degrabă despre guvernul pe care îl conduc", a declarat politologul George Jiglău pentru Europa Liberă.

Nicolae Ciucă: Pas cu pas

Premierul Nicolae Ciucă a susținut joi, la șase luni de guvernare alături de PSD și UDMR, că se apropie „pas cu pas” ( sintagmă instituționalizată de președintele Klaus Iohannis prin cartea cu același nume) de atingerea rezultatelor propuse și că România are la dispoziție 90 de miliarde de euro cu care să fie modernizată.

„Astăzi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltarea şi modernizarea României. România este o ţară sigură, cu cele mai puternice garanţii de securitate, care se dovedesc a fii cu atât mai importante cu cât la graniţa noastră invazia militară rusă a generat un război devastator.”

El a spus că evaluarea miniștrilor a fost amânată pentru că la sfârșitul lunii trebuie îndeplinite jaloanele și țintele PNRR, un „indicator în evaluarea performanțelor miniștrilor și secretarilor de stat”.

Premierul a spus că guvernul a oferit românilor pachetele de măsuri care asigură continuarea investiţiilor, dar şi sprjinul celor vulnerabili.

Spre deosebire de partenerii de la PSD, care au revendicat meritul exclusiv al adoptării pachetului social „Sprijin pentru România”, Ciucă a spus că acesta a fost convenit în coaliție.

„Pachetul Sprijin pentru Româniam convenit în Coaliţie, este mecanismul ce oferă guvernului instrumentele de lucru pentru a face faţă noilor efecte ale crizei generate de creşterea preţurilor”, a spus premierul.

Milioane de români aflaţi în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente şi produse de bază, a susținut Nicolae Ciucă.

Mai mult de jumătate din această sumă a fost alocată măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susţinerea activităţilor, pentru că „dezvoltarea economică a României depinde de evoluţia mediului de afaceri”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu: Am reparat ce era urgent. Dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau

La șase luni de la intrarea PSD la guvernare alături de PNL și UDMR, prin substituirea USR, președintele PSD a făcut apologia prestației PSD și a criticat guvernările anterioare, făcând uitată perioada recentă în care PSD a fost la guvernare.

Marcel Ciolacu a spus că partidul nu va renunţa niciodată la „ideile şi valorile sale”, chiar dacă ele nu coincid cu cele ale partenerilor de guvernare, nu înainte de a spune, însă, că meritul adoptării măsurilor sociale este exclusiv al PSD.

„Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar și de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau! PSD a conceput și impus pachetul social. El cuprinde atât majorarea alocațiilor, pensiilor și salariilor, cât și un sprijin financiar destinat pensionarilor cu venituri mici pentru lunile de iarnă. PSD s-a luptat pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii. PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 20 miliarde de lei. Doar Ministerul de Finanțe, prin Fondul de Garantare, a acordat până acum garanții pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Abordarea lui Marcel Ciolacu, care susține că „repară lucruri” l-a surprins pe politologul George Jiglău.

„Mă surprinde această abordare a domnului Ciolacu conform căreia PSD sau guvernul, cu PSD în interior, a reparat lucruri. Scopul unui guvern acesta este să facă să funcționeze mai bine lucrurile de care se ocupă. Să repare nu este un merit, ci o obligație profesională a celor care fac parte din guvern”.

Abordarea lui Ciolacu l-a surprins pe politologul George Jiglău
Abordarea lui Ciolacu l-a surprins pe politologul George Jiglău

În urmă cu o zi, Marcel Ciolacu spunea că partidul său le va prezenta românilor „un bilanţ cinstit şi realist al celor şase luni de guvernare”, fără intenția de a „farda” realitatea.

El spune că, după ce PSD a luat decizia adoptării unui nou pachet social, și guvernul a luat decizia „să strângă cureaua” şi să păstreze „doar cheltuielile absolut necesare”, pentru investiţii, salarii sau pensii.

„În plus, acum câteva zile, am luat decizia adoptării unui nou pachet social de Sprijin pentru România, care cuprinde creșteri de salarii și ajutoare pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei. În același timp, guvernul a luat decizia ca și statul să strângă cureaua, să păstreze doar cheltuielile absolut necesare - investiții, salarii, pensii, sprijinul pentru mediul privat - și să taie restul.”

Pentru politologul George Jiglău conținutul celor două bilanțuri este mai puțin important, miza fiind securizarea propriului electorat.

„Nu aș pune prea mult accentul pe conținutul bilanțului, în sensul că nu putem noi din exterior să judecăm al cui e meritul pentru una sau alta dintre realizări, dar cu atât mai mult spun că mesajele sunt formulate ca să facă propriul partid și electorat să se simtă bine. Până la urmă, și acesta este un lucru important: poate principalul element în politică este să te adresezi cu prioritate și să îți securizezi propriul electorat.”

Cât privește faptul că liderul PSD a revendicat meritul exclusiv al pachetului social, Jiglău spune că, probabil, atunci când va ajunge premier, conform principiului guvernării prin rotație, bilanțurile lui Marcel Ciolacu vor avea „un ton mai cuprinzător”, care vor trece de granițele propriului partid.

„Dacă e să fie un soi de concluzie, aș spune că domnul Ciucă a manifestat un ton mai specific muncii în echipă”.

Cătălin Drulă: PSD se pregătește să dea tunul și să fugă, cu PNL - cârpa lor de șters pe picioare

Și președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a făcut joi un bilanț al guvernării PSD-PNL, despre a cărei coaliție a spus că este una a „a falimentului la butoane”, care duce țara către o catastrofă, iar despre PSD a spus în mod special că „se pregătește să dea tunul și să fugă”.


„Ne îndreptăm cu toată viteza înainte către o catastrofă. Avem o coaliție a falimentului la butoane, iar rezultatele le văd în fiecare zi românii în indicatori simpli. Inflație record, creștere necontralată a prețurilor, îndatorarea criminală a țării, rate mai mari, creșteri ale cheltuielilor statului, îngrășarea clientelei de partid și sărăcirea românilor”, a afirmat Drulă.

El s-a referit în special la „dezastrul” din transporturi.

„Nu că este prost, este dezastru! Pe PNRR, dacă luăm numai transporturi, din 7,5 miliarde, câte sunt puse acolo de euro, o oportunitate istorică pentru România, numai pentru un singur proiect, pentru A7, avem 3 miliarde de euro, mai mult decât a cheltuit România în 10 ani cu toate autostrăzile și drumurile expres, avem semnate contracte din cei 7,5 miliarde de euro doar pentru 3%”, a spus Drulă.

Drulă s-a referit și la alte „contraperformanțe” ale coaliției PSD-PNL:

  • scăderea cu 7% a investițiilor în condițiile în care 2022 este final de program european, ca an de extensie de la programele operaționale din 2014-2021, când „ar trebui să vină grosul absorbției”;
  • scăderea domeniului infrastructurii, potrivit INS, cu 11% pe primul trimestru față de anul trecut din cauza întârzierii licitațiilor și a contractelor publice de lucru;
  • creșterea inflației, 13,8% în aprilie, despre care liderul USR a spus că este „hoțul nevăzut care ia bani din buzunarele românilor, o taxă mascată care se pare că le convine pentru că, prin această inflație, statul se hrănește, TVA se aplică pe o bază mai mare și se pot roti banii în clientela de partid”;
  • creșterea ratei dobânzilor: ROBOR a ajuns la 5,9% la sfârșitul lunii mai, ceea ce înseamnă că o rată de 1.300 de lei a devenit acum una de 1.500 de lei;
  • împrumuturile pe piața de capital la cea mai mare dobândă din ultimele două decenii și din Uniunea Europeană: cu 1.000 de euro pe secundă;
  • creșterea prețului la combustibil la peste 9 lei, datoria publică a României depășind pentru prima oară în istoria sa postdecembristă 50% din PIB”.

Cătălin Drulă a prezis că, în acest ritm, România va ajunge în „scenariul grec de acum 10 ani”, un „scenariu de ajustare brutală” pentru că premierul Ciucă „nu înțelege absolut deloc economie, este doar un executant pus acolo de Iohannis, arhitectul acestei coaliții dezastruoase, omul care a dat afară USR de la guvernare, USR care a făcut PNRR, care a guvernat profesionist, a fost dat afară ca să aducă PSD la guvernare.”

Despre liderul PSD, Cătălin Drulă a spus că nu va avea curajul să preia „guvernarea la rotativă” peste un an, în luna mai, pentru că „știe ce dezastru lasă în urmă” și pentru că „se pregătesc să dea tunul, tunul pentru ei, tunul pentru clientela de partid și să fugă” pe principiul „după noi, potopul!”, ca model de guvernare al PSD „pe care l-am tot văzut în ultimii 20-30 de ani”, dar de astă dată „cu un PNL care a devenit cârpa lor de șters pe picioare”.

Ca și în cazul partidelor aflate la guvernare, discursurile opoziției se adresează tot propriului electorat, iar discursurile lor, ca și bilanțurile puterii nu schimbă fundamental ceva, spune politologul George Jiglău.

„Cine simpatizează deja PSD sau PNL o va face în continuare, cine nu, le va simpatiza la fel.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG