Linkuri accesibilitate

One-to-One. Ludovic Orban: Există o mână nevăzută a serviciilor secrete în partide. PNL a devenit anexa PSD


Ludovic Orban a înființat un nou partid după ce a pierdut alegerile pentru șefia PNL. Și-ar dori ca Forța Dreptei să devină cel mai important partid politic de dreapta din România.
Ludovic Orban a înființat un nou partid după ce a pierdut alegerile pentru șefia PNL. Și-ar dori ca Forța Dreptei să devină cel mai important partid politic de dreapta din România.

Serviciile secrete au „o mână nevăzută” asupra partidelor politice din România, spune fostul președinte al PNL și fost premier al României, Ludovic Orban, într-un interviu exclusiv acordat Europei Libere.

Ludovic Orban afirmă că alianța dintre PSD și PNL este opera unui singur om: președintele Klaus Iohannis, pe care fostul premierul îl caracterizează ca fiind „un prefăcut”.

„În primul rând, Iohannis impune decizii în PNL. Decizia de a face alianță cu PSD este o decizie impusă de Iohannis. Nimeni nu a negat acest lucru”, a spune Orban.

Despre premierul Ciucă, Ludovic Orban crede că este „omul nepotrivit, în locul și în momentul nepotrivit”. Prim-ministrul nu ar „înțelege” cum funcționează economia și instituțiile, mai spune fostul lider liberal.

După plecarea din PNL, Orban a înființat Forța Dreptei, un partid despre care spune că își dorește să reprezinte electoratul de dreapta din România și care a ajuns, în prezent, la 4.000 de membri în toată țara.

Nu fără probleme: „Din păcate, oamenii care își declară public opțiunea pentru Forța Dreptei sunt cam luați la bani mărunți.”

Principalele declarații:

  • Despre influența serviciilor secrete în partidele politice: „La noi nu știe nimeni cu ce se ocupă serviciile secrete, iar comisiile parlamentare de control sunt o caricatură. Nu controlează nimic. Noi le zicem, la mișto, comisiile controlate de SRI și SIE, nu comisiile de control asupra SRI și SIE”.
  • Despre președintele Iohannis: „Un prefăcut. Lipsit de empatie, care si-a negat toată acțiunea politică de șapte ani prin readucerea PSD la putere”.
  • Despre guvernare: „Prima și cea mai mare problema a domnului Ciucă este că nu înțelege economia. Că nu înțelege politica, că nu înțelege democrația și nu înțelege cum funcționează foarte bine instituția”.
  • Despre planurile Forței Dreptei: „Obiectivul nostru până la data de 1 iulie e să constituim filiale în toate județele, în toate sectoarele municipiului București și în Diaspora”.

Europa Liberă: Domnule Orban, se împlinesc aproape 150 de ani de la înființarea celui mai mare partid din România. Cum ați descrie Partidul Național Liberal de astăzi?

Ludovic Orban: Afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cei care sunt astăzi la conducerea PNL nu mai au nicio legătură cu tradiția istorică a Partidului Național Liberal, cu valorile, principiile, ideile liberale.

Europa Liberă: Este reprezentat electoratul de dreapta în România?

Ludovic Orban: Cu siguranță nu. Niciun om de dreapta nu mai poate să voteze PNL pentru că dacă votează PNL, votează cu PSD.

Europa Liberă: Și ce efect credeți că va avea acest mariaj PNL-PSD asupra viitorului partidului?

Ludovic Orban: Pe mine mă interesează cetățenii români, cetățenii români care sunt împotriva PSD, care sunt deranjați de modul în care face politica PSD. (Ei) trebuie să fie reprezentați de oameni de caracter, de oameni care sunt consecvenți, de oameni care cred cu adevărat în ideile, valorile și principiile liberale. Nu doar liberale, ci în general în ideile validate de istorie ale curentelor de gândire de dreapta.

Europa Liberă: La finalul congresului PNL de astă toamnă ați spus, și citez, „Iohannis și serviciile au distrus PNL”. Cât de mult se implică serviciile secrete în activitatea partidelor politice din România?

Ludovic Orban: Există așa o mână nevăzută. Sigur că serviciile de informații își desfășoară activitatea în secret, de aia sunt servicii de informații. Din cauza asta e foarte greu să găsești probe concrete ale implicării. Pe de altă parte, dacă ne uităm la câți oameni politici trăiesc cu actele la diferite forme de studii - cum sunt studiile de la Academia SRI sau alte entități similare; dacă vedem anumite cariere care nu sunt naturale, ci sunt în mod evident „sponsorizate”, nu sunt niște cariere ale unor oameni care să fi intrat într-o formațiune politică și care își dezvoltă o carieră organică, în care să urce treaptă cu treaptă în baza meritelor…

Sunt tot felul de apariții, mai mult meteorice în viața publică pe funcții importante, funcții de demnitate publică importante, care apar de nicăieri și se duc nicăieri. Există cu siguranță o influență și o preocupare a unora din serviciile de informații pentru a influența decizia politică. Nu există niciun dubiu în privința asta.

Ludovic Orban despre implicarea serviciilor de informații în partidele din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

Europa Liberă: Și partidele românești ce fac pentru a opri această influență?

Ludovic Orban: Noi avem o caricatură de control civil asupra activității serviciilor de informații. Comisiile parlamentare, care acționează în baza Legii din 1991, practic nu au niciun fel de competență reală, nu li se pune la dispoziție niciun fel de informații.

Eu am urmărit controlul civil din Statele Unite și din Germania. Acolo, când vine un angajat al serviciului de informații, chiar este obligat să răspundă la întrebări, să furnizeze documente. La noi nu știe nimeni cu ce se ocupă serviciile secrete, iar comisiile parlamentare de control sunt o caricatură. Nu controlează nimic. Noi le zicem, la mișto, comisiile controlate de SRI și SIE, nu comisiile de control asupra SRI și SIE.

Europa Liberă: Președintele Iohannis. Mulți spun că domnia sa conduce nu doar Cotroceniul, ci și Palatul Victoria. Care era relația pe care o aveați dumneavoastră cu președintele în perioada în care erați premier, obișnuia acesta să aibă solicitări ce depășeau fișa postului?

Ludovic Orban: Cu siguranță, nu! Am avut o colaborare foarte bună cu președintele în perioada în care am fost premier. Până în perioada în care eu am fost premier președintele a fost mult mai implicat, dacă vă aduceți aminte.

Europa Liberă: Ce s-a schimbat?

Ludovic Orban: Nu mă întrebați pe mine pe mine. Întrebați-l pe el.

Europa Liberă: Cât de mare a fost influența domniei sale în „distrugerea”, cum ați spus numit-o dumneavoastră, a PNL?

Ludovic Orban: În primul rând, Iohannis impune decizii în PNL. Decizia de a face alianță cu PSD este o decizie impusă de Iohannis. Nimeni nu a negat acest lucru. Toată lumea știe, acest lucru este adevărat. De ce Iohannis, după ce cariera lui politică - și mai ales cei 7 ani de președinte - a atacat sistematic PSD, l-a considerat răul cel mare, partidul care a blocat România, care a ținut România în loc, de ce a readus PSD-ul la putere? La această întrebare trebuie să răspundă Iohannis.

În ceea ce mă privește pe mine, eu sunt consecvent în pozițiile mele politice, convingerile mele, și până la urmă decizia mea de a rupe legăturile cu conducerea PNL și cu PNL a fost luată tocmai din cauza faptului că am fost categoric împotriva aducerii PSD la putere și, mai ales, împotriva unui proiect împotriva naturii între PSD și conducerea PNL.

Europa Liberă: Zilele trecute, într-un interviu acordat Europei Libere, președintele USR, Cătălin Drulă, caracteriza România ca fiind condusă de un sistem militaro-socialist. Dumneavoastră cum ați caracteriza guvernarea actuală a României?

Ludovic Orban: (râde) În mod evident, atât timp cât există un premier care toată viața lui a dat ordine sau a executat ordine și care a avut haina militară, normal că cel care conduce Guvernul este influențat de cariera lui militară și încearcă să aplice modelele pe care le aplică în cariera militară.

Și eu am folosit așa o exprimare. După alegerea lui Ciucă, am spus că de acum PNL trebuie să poarte numele de „U.M. PNL”: unitatea militară PNL, ca urmare a alegerii lui Ciucă și a lui Bode, care este peste Ministerul de Interne, peste Poliție, Jandarmerie.

Cam asta e structura de conducere astăzi a PNL-ului, cu un general de armată în funcția de președinte și cu ministrul de Interne în funcția de secretar general.

Ludovic Orban despre premierul Nicolae Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Europa Liberă: Și cu ce efecte asupra actului de guvernare ?

Ludovic Orban: Efecte foarte proaste. Dacă vreți să intrăm într-o dezbatere asupra actului de guvernare, această dezbatere este mai lungă și mai complicată. Prima și cea mai mare problema a domnului Ciucă este că nu înțelege economia. Că nu înțelege politica, că nu înțelege democrația și nu înțelege foarte bine cum funcționează instituția. (...) Practic, astăzi, avem un guvern în care principalul partid de guvernământ este PSD, chiar dacă nu deține funcția de prim-ministru.

Europa Liberă: Ne puteți descrie vă rog în trei cuvinte pe următorii:

  • Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: Un prefăcut. Lipsit de empatie, care și-a negat toată acțiunea politică de șapte ani prin readucerea PSD la putere.

  • Marcel Ciolacu.

Ludovic Orban: Pesedist.

  • Nicolae Ciucă.

Ludovic Orban: Un om nepotrivit, pus într-un moment nepotrivit, într-un loc în care nu este potrivit.

Europa Liberă: Cu care dintre actualii membri ai conducerii PNL nu ați mai accepta niciodată să fiți coleg în cazul în care nu v-ați întoarce sau v-ați alia cu PNL?

Ludovic Orban: Nu ne aliem cu PNL-ul. A te alia cu PNL-ul, astăzi, înseamnă a te alia cu PSD-ul. PNL a anunțat, împreună cu PSD și cu Iohannis – care nu a negat - un proiect de monstruoasă coaliție nu pe un an, ci pe șapte ani. Se discută inclusiv despre participarea pe liste comune PSD-PNL, la alegerile prezidențiale și parlamentare.

Despre ce înțelegere să poată fi vorba cu cei din conducerea PNL? Problema mea nu este cu oamenii. Problema mea este cu lipsa de caracter a foarte multora dintre ei, cu faptul că și-au călcat în picioare principii, convingeri, plus lucruri pe care le-au susținut ani de zile sau zeci de ani unii dintre ei.

Îmi este foarte greu să mai pot să am încredere într-un om care una a zis zece ani, și după s-a sucit brusc, peste noapte - fie la ordin, fie dintr-un interes personal - în niciun caz dintr-un interes politic legitim.

Europa Liberă: Mulți ar spune că asta înseamnă politică. Că asta se întâmplă în politică…

Ludovic Orban: Nu este adevărat. Politica este morală, dacă nu este morală, nu mai este politică, ci este golăneala. Politica este un mod de conducere al societății.

Deciziile nu pot să fie luate în societate de oameni care nu sunt morali, de oameni care nu își țin cuvântul, de oameni care mint, de oameni care fură, de oameni care încearcă să folosească puterea nu în interesul general, ci în interesul propriu sau împotriva celor care nu sunt de acord cu ei.

Ludovic Orban spune că președintele Iohannis a fost cel care a decis cine va conduce PNL.
Ludovic Orban spune că președintele Iohannis a fost cel care a decis cine va conduce PNL.

Politica este în mod fundamental legată de morală și, în politică, oamenii trebuie să aibă încredere, pentru că politica se bazează pe încredere.

Sistemul reprezentativ este un sistem de delegare, în care cetățenii, prin votul pe care îl dau, deleagă puterea pe care o deține fiecare către niște oameni în care au încredere, pentru că au încredere în ei pe baza unor angajamente pe care și le-au luat oamenii respectivi.

Nu poți să mai ai încredere într-un mincinos, într-un om care și-a încălcat cuvântul dat, care una a spus în campanie, și alta a făcut după ce a ajuns la putere.

Eu cred că și românii ar trebui să fie mai exigenți. Ar trebui să se informeze mai mult cu privire la viața publică. Ar trebui să se informeze mai mult cu privire la oamenii care sunt implicați în politică, cu privire la formațiunile politice care participă în alegeri și ar trebui să fie mai exigenți în acordarea votului.

Europa Liberă: Câți membri are Forța Dreptei în prezent?

Europa Liberă: Creștem repede. Cred că avem aproape 4.000 de membri. În două luni și ceva de funcționare. Am să vă spun unde încă nu suntem suficient de bine dezvoltați. Nu suntem încă suficient de bine dezvoltați în zona de nord-est, în regiunea de nord-est, adică Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava.

Europa Liberă: Zonă dominată, în general, de electoratul de stânga…

Ludovic Orban: Acolo au avut, da, o tradiție de a vota cu stânga: cu FSN, FDSN, PSD. Și cu ce s-au ales, e întrebarea. Au votat majoritar de 30 de ani cu stânga și stânga nu le-a oferit nimic. Primii kilometri de autostradă i-am inaugurat tot eu. Sunt cei 17 km de autostradă de pe centura Bacău.

Europa Liberă: E greu să găsiți membrii acolo? De ce credeți că aceasta e cea mai slabă infrastructură a partidului, în acea regiune?

Ludovic Orban: E o zonă un pic mai dificilă. Pentru că în anumite județe, de exemplu, cum e Suceava, e și PSD-ul tare, dar e și PDL-PNL tare, prin Flutur (n.r. Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava), prin Lungu (Ion Lungu, primar Suceava). Acum, trebuie să vă spun, că din păcate, oamenii care își declară public opțiunea pentru Forța Dreptei sunt cam luați la bani mărunți…

Europa Liberă: La ce vă referiți?

Ludovic Orban: Eh, așa sunt luați la bani mărunți de unii și de alții, în special de oameni care dețin funcții din fostul PNL.

Europa Liberă: Puteți detalia, ce înseamnă sunt luați la „bani mărunți”?

Ludovic Orban: Când o să am ceva de spus pe tema asta, o să spun. Dar, evident, avem nuclee deja în formare, dar fie încă nu am identificat un lider suficient de credibil, fie încă nu am definitivat echipa. Obiectivul nostru până la data de 1 iulie e să constituim filiale în toate județele, în toate sectoarele municipiului București și în Diaspora.

Europa Liberă: Ce urmează, în perspectiva alegerilor din 2024?

Ludovic Orban: După ce constituim filialele județene, începem dezvoltarea în plan organizatoric la nivel local. Acum, obiectivul în cursul acestui an e să constituim organizații locale în jumătate din localitățile României. Nu e un obiectiv foarte ușor de atins. În paralel, la prima reuniune a Consiliului Național, vom stabili structura comisiilor de specialitate.

Comisiile de specialitate se organizează pe domenii și vom atrage oameni pricepuți, oameni care sunt cu picioarele pe pământ, care au experiență în domeniile respective, specialiști buni, dar și practicieni buni, tocmai pentru a definitiva diagnosticul, politicile publice, pachetul de soluții și implicit să înaintăm proiectele de legi care să transpună soluțiile pe care le găsim în fiecare domeniu de activitate.

Dezvoltarea comisiilor de specialitate este extrem de importantă. Recunosc că, deși sunt un om cu mare experiență și care a trecut prin foarte multe domenii de activitate, întotdeauna există oameni de la care am de învățat, în fiecare domeniu de activitate.

Sunt oameni care cunosc bine domeniul și care pot să vină cu soluții la care nu te poți gândi sau e complicat să le elaborezi.

Asta presupune și studii, că nu trebuie acum să reinventăm roata chiar în fiecare domeniu. Noi trebuie să ne uităm la (de exemplu) sistemul de educație - unde funcționează cel mai bine? În Finlanda, în Marea Britanie… Ce reformă au făcut ei, pe ce s-a bazat pe evoluția sistemului de educație ? Să încercăm să aplicăm și noi măsurile care se potrivesc, în mod evident, României.

În domeniul sănătății, care e cel mai bun sistem de organizare? Sistemul francez (…) În mod evident, trebuie creat un anumit model și pregătit tot pachetul de reforme pentru modelarea sistemul astfel încât să urmărim atingerea obiectivelor.

Deci atragerea de specialiști. Dorim afilierea internațională la Partidul Popular European de care ne simțim cei mai apropiați. Sigur, acolo ne izbim de PNL, care poate uza de dreptul de veto. În cadrul PPE, dacă un partid dintr-o țară face o cerere de înscriere, dacă există un alt partid din țara respectivă în PPE, partidul respectiv are drept de veto și e posibil să ne izbim de dreptul de veto.

De asemenea, o să încercăm să dezvoltăm un sistem de comunicare cât mai apropiat de cetățean. Una din marile probleme care există în societatea românească este aceea că foarte mulți oameni politici, după ce sunt aleși, nu mai sunt accesibili, nu mai comunică cu oamenii. Or, comunicarea cu oamenii trebuie să petreacă tot timpul, nu numai în campania electorală.

Europa Liberă: Aveți foști membri PNL care cochetează cu Forța Dreptei?

Ludovic Orban: Nu am făcut o statistică cu toți cei aproximativ 4.000 de membri câți avem. Dar cam jumătate au fost în PNL, jumătate n-au mai făcut politică. Pentru că aici, unul din obiectivele noastre este să ne adresam și publicului care nu este interesat de politică, care nu prea participă la alegeri, care în general e pasiv.

Eu cred că toți oamenii trebuie să fie interesați de politică, pentru că viața noastră este afectată de deciziile luate de oamenii politici. Și dacă un om nu se duce la vot, nu urmărește viața publică, practic nu poate să își pună amprenta asupra îndreptării României într-o direcție corectă.

Europa Liberă: Care credeți că este principalul adversar al Forței Dreptei. PNL sau PSD?

Ludovic Orban: Forța împotriva căreia am luptat de 32 de ani este PSD. Se numește acum PSD. S-a numit FSN, FDSN, PDSR, PSD și așa mai departe. În general, avatarurile Partidului Comunist. Din păcate, România a avut un ghinion foarte mare. În România a rămas foarte puternic urmașul Partidului Comunist, indiferent cum s-a numit el.

Ludovic Orban despre PSD
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Uitați-vă că în Ungaria aproape nu mai există stânga. În Polonia, nu există niciun partid de stânga. În general fostele partide comuniste, chiar dacă au avut niște urmași care au mai fost la guvernare o perioadă, în foarte puține țări din Europa Centrală și de Est ele au rămas.

În România, Partidul Comunist s-a adaptat menținând tot sistemul de complicități și sistemul de dominație de multe ori nedemocratic pe care l-a exercitat asupra foarte multor zone publice și multor categorii de cetățeni. A reușit să fie foarte influent și chiar să domine.

M-am uitat de exemplu pe alegeri. Singurele alegeri care au fost câștigate de dreapta la nivel parlamentar au fost alegerile din 1996, când Convenția a bătut PDSR - cred că se numea în perioada respectivă.

În rest, în 2000 a câștigat Năstase alegerile parlamentare, în 2004, deși alegerile prezidențiale au fost câștigate de Băsescu, alegerile parlamentare au fost câștigate de PSD și așa mai departe.

Inclusiv în 2008, deși PD-L-ul a avut mai mulți parlamentari, ca număr de voturi PSD a câștigat alegerile. Deci noi am avut acest ghinion să avem acest partid al stagnării, al subdezvoltării. Acest partid care a împiedicat reformele, a ținut România pe loc și care a încercat să prezerve niște sisteme de funcționare ale economiei și ale societății care nu nicio legătură cu democrația și cu economia capitalistă.

Europa Liberă: Cine credeți că va fi următorul președinte al României?

Ludovic Orban: Am să vă răspund: cineva va fi ales de către români.

Europa Liberă: Dumneavoastră veți candida?

Ludovic Orban: Iau în serios o astfel de candidatură. Sunt un om cu vastă experiență, cu o cunoaștere foarte serioasă nu numai a României, ci și a Uniunii Europene a sistemului internațional.

Sunt un om care am extrem de multe cunoștințe, informații, care a trecut prin foarte multe experiențe și care poate să ofere lucruri bune pentru România și, mai ales, care știe ce trebuie să facă un președinte al României și ce nu trebuie să facă un președinte al României

Europa Liberă: Și când veți un răspuns concret, dacă da sau nu, care sunt elementele care lipsesc pentru a avea acest răspuns astăzi?

Ludovic Orban: Deocamdată, noi suntem într-o construcție politică. Construcția unei formațiuni politice de centru dreapta, care să fie un bun reprezentant cât se poate de serios și de fidel al clasei de mijloc, al oamenilor care trăiesc din munca lor, a zonei care nu e dependentă de stat, a celor merituoși din societate, a întreprinzătorilor, a profesiilor liberale.

E nevoie de o formațiune politică de dreapta pentru că astăzi nu există nicio formațiune politică pe dreapta. În ultimii 32 de ani, dreapta a mai guvernat numai prin alianțe, care de multe ori nu au funcționat foarte coerent din cauza orgoliilor și din cauza multor diferențe.

România are nevoie de o dreaptă puternică și eu sunt implicat în acest proiect de construcție a unei drepte puternice, competitive, care să aibă capacitatea să bată PSD chiar dacă este aliat cu PNL, dacă are ca anexă PNL.

Europa Liberă: Au loc și alte partide, în acest demers? USR, de exemplu?

Ludovic Orban: Cu siguranță, dar depinde foarte mult și de cum se va așeza scena politică. De ce va face PSD, cum intenționează să se prezinte în alegeri. E posibil, de exemplu, dacă PSD se va alia cu PNL la alegerile parlamentare și prezidențiale să primească un răspuns pe măsură.

Europa Liberă: La ce vă referiți?

Ludovic Orban: Adică o strategie care să vizeze crearea unui bloc care să aibă forța să li se opună.

Depinde cum se așează lucrurile. Sigur că, într-o democrație, dacă ne uităm în Occident, vedem că alianțele se fac după alegeri. Alianță de guvernare sau alianțe de guvernare locală. În general, fiecare formațiune participă pe propriile picioare pentru că asta reprezintă fidel angajamentul pe care îl ai față de niște oameni.

Dacă te prezinți cu structuri eterogene - cum au fost Convenția sau Alianța DA, inclusiv USL-ul, dacă vă aduceți aminte că, practic, PSD a mai fost odată cu PNL în alegeri, în cadrul USL. Sunt structuri eterogene care nu au capacitatea de a asigura stabilitatea și coerența.

În politică trebuie să existe predictibilitate. Un cetățean trebuie să știe că dacă votează cu dreapta, cu Forța Dreptei, atunci nu se majorează taxele și impozitele, se menține cota unică, e încurajată inițiativa privată, descentralizarea, debirocratizarea, digitalizarea, susținerea oricăror proiecte de dezvoltare; se investește în infrastructură, și, în general, se asigură o creștere economică bazată pe investiții, pe creșterea productivității, pe inovare, pe inițiativă economică privată, individuală.

Ei trebuie să știe lucrurile astea. Lumea care a votat cu PNL, credeți că se aștepta ca PNL să facă guvern cu PSD și acum să stea să vadă dacă acceptă impozitul progresiv? Eu sunt convins că cei care au votat cu mine, ca președinte al PNL, au votat clar pentru investiții în dezvoltarea.

Europa Liberă: Nu există riscul ca acei oameni să stea acasă să nu mai meargă la vot deloc?

Ludovic Orban: Dacă stau acasă înseamnă că nu influențează în niciun fel mersul societății și înseamnă, la urma urmei, dacă nu vin la vot, că nici nu au dreptul să se aștepte la ceva din partea celor care sunt aleși, atâta timp cât ei nu își pun amprenta asupra celor care sunt aleși și care, până la urmă, asigură decizia în societate și guvernarea.

Eu sunt foarte îngrijorat pentru că, din păcate, există această tendință care pare să fie așa o modă, o formă de protest. Dacă nu vii, înseamnă că tu accepți să vină la vot cei care își vând votul pe 100 de lei sau 5 mici și o bere sau pe un ajutor social sau mai știu eu…pe un kilogram de ulei și un kilogram de zahăr.

Există un public larg, care are discernământ, care votează cu mintea proprie, care poate să facă evaluare și care trebuie să vina la vot. Direcția corectă a societății poate să vină doar atunci când oamenii liberi, oamenii corecți, oamenii care trăiesc pe propriile picioare, practic sunt dominanți și influențează în mod decisiv evoluția societății. Asta nu se poate face decât prin prezența la vot.

Europa Liberă: Bani pentru presa de la partide. Aș profita de experiența dumneavoastră politică pentru a înțelege un pic cum funcționează acest mecanism. Europa Libera a dezvăluit recent cum partidele mari din România în special la PSD și PNL finanțează indirect instituțiile de presă prin contracte mai mult sau mai puțin transparente. Cum funcționează?

Ludovic Orban: Ei au contracte. Cât am fost președinte PNL, am făcut contracte în precampanie și în campanie. Asta au fost contractele pe care le-am avut. Se pare că și PSD și PNL actual au generalizat contractele astea în diferite forme, pe care personal nu le înțeleg foarte bine.

Eu sunt împotriva subvenționării partidelor pentru activitățile curente. Am susținut legea privind decontarea cheltuielilor de campanie, pentru că, de regulă, atunci se creează relații care generează obligații pentru politicieni, care îi pot face vulnerabili în fața finanțatorilor.

Și atunci am susținut decontarea cheltuielilor de campanie, dar nu sunt de acord cu finanțarea de la buget a activității curente a partidelor politice. /.../

De principiu, sunt pentru anularea acestei subvenționări a partidelor politice sau, dacă rămâne o formă de subvenționare, să se specifice în lege ce categorii de cheltuieli se decontează. Adică, categoriile respective să fie incluse: chirii, plata utilităților, a angajaților și atât.

Deci eu cred că nu e necesară finanțarea partidelor de la buget. Asta și constituie o discriminare între partide.

Adică partidele care sunt parlamentare beneficiază de finanțări consistente, în timp ce formațiuni emergente, care ar putea să genereze o competiție, nu beneficiază de finanțare. E o inegalitate de tratament.

Ludovic Orban despre contractele cu presa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00

Europa Liberă: Dacă Ludovic Orban ar fi mâine, ipotetic, din nou prim-ministru, care ar fi prima măsură pe care ar lua-o?

Ludovic Orban: Măsuri de combatere a inflației: reducerea accizelor sau TVA-ului. Sigur, cu consecințele de rigoare în special în domeniile care afectează cel mai mult inflația: energie, carburanți și alte categorii de produse, materii prime.

Inflația este un fenomen extrem de nociv pentru economie. Eu nu fac parte dintre aceia care, aflat la guvernare, se bucură că e inflație.

Pot să vă spun că Guvernul ăsta n-a făcut nimic ca să combată inflația, pentru că le convine inflația - cresc veniturile și, având venituri mai mari, o să dea de pomană mai mult, să dea mai multe subvenții, mai multe ajutoare, mai multe vouchere, mai multe pomeni de diferite feluri, către diferite categorii de beneficiari, care în mod evident au în spate un interes electoral, nicidecum generozitatea sau empatia față de anumite categorii, care sunt mai mult sau mai puțin afectate.

În mod evident, dacă aș avea majoritatea parlamentară, aș face o restructurare amplă a administrației: reducerea numărului de ministere, reducerea numărului de agenții și reducerea numărului de deconcentrate.

E necesară o reformă administrativă, nu mai poți să ai 110 localități care au 200 - 300 de votanți și încă o mie și ceva care au între 1.000 și 2.000 de locuitori. E nevoie de o concentrare a UAT-urilor.

Nu poți să generezi administrație, decât acolo unde există capacitate administrativă și mai ales sustenabilitate pentru administrația respectivă.

De asemenea, este nevoie ca de aer de simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene. Suntem cei mai aberanți din toată Uniunea Europeană.

Aproape 70 la sută din formalitățile necesare pentru a accesa fonduri europene sunt determinate de birocrația românească și de reglementările interne, nu de reglementările de la nivel european. În Polonia, te duci cu un dosar ca să accesezi un proiect. La noi trebuie să vii cu un biblioraft ca să accesezi un proiect.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG