Linkuri accesibilitate

PSD și ProRomânia au votat împotriva desființării Secției Speciale. USR: „Cine nu a votat desființarea, vrea să distrugă justiția”


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, speră ca PNL și USR să poată desființa Secția Specială, sugerând că acest lucru va fi posibil în condițiile unei alte majorități parlamentare. El a declarat că se aștepta la votul împotrivă, exprimat astăzi de parlamentarii PSD și ProRomânia.

Camera Deputaților a respins proiectul USR pentru desființarea Secției Speciale, creație a PSD din epoca Liviu Dragnea. Social-democrații și-au motivat votul prin faptul că inițiativa nu a fost susținută de Consiliul Superior al Magistraturii. Senatul este for decizional pentru proiectul USR, care a fost semnat și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall.

Raportul Comisiei Juridice din Camera Deputaților a fost pentru menținerea Secției Speciale, raportul fiind unul de respingere a inițiativei USR. Președintele Comisiei, Nicușor Halici (PSD), a explicat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi în urma avizelor negative primite de la Consiliul Superior al Magistraturii și de la Consiliul Legislativ.

Ședința de plen în care s-a discutat despre desființarea Secției Speciale a fost condusă chiar de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, cel care a condus și comisia specială pentru modificarea legilor justiției. Iordache a fost și inițiatorul Ordonanței de Urgență 13, în care erau cuprinse amnistia și grațierea.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu a venit în plen la ședința în care s-a discutat despre desființarea Secției Speciale. Cu toate acestea, votul electronic arată că președintele PSD a votat împotriva proiectului USR.

Pentru desființarea Secției Speciale s-au pronunțat 167 de deputați, 97 au votat contra, iar 25 s-au abținut.

PNL și USR au votat inițiativa legislativă, UDMR s-a abținut, în timp ce PSD și ProRomânia au asigurat voturile necesare pentru menținerea Secției Speciale.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis ieri un punctaj către grupul PNL în care solicita ca liberalii să voteze proiectul.

USR a cerut desființarea Secției Speciale, deoarece consideră că aceasta a fost „concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și ale PSD-ului”, în perioada în care social-democrații „încercau să submineze justiția”.

„GRECO, Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în cadrul rapoartelor MCV, au criticat în termeni foarte duri această Secție Specială. E clar că marea majoritate a dosarelor cu care s-a ocupat această secție au fost unele care să controleze justiția și să-i apere pe unii dintre politicieni implicați în dosare penale. Cine nu votează această lege, consider că vrea să distrugă și să controleze justiția”, a susținut deputatul USR, Stelian Ion.

Inițiatorii au încercat, fără succes, să convingă parlamentarii de la PSD și ProRomânia să voteze proiectul privind desființarea Secției Speciale.

„Această secție nu mai are viață lungă. Ce fundamentare mai bună putem avea decât să vedem care a fost efectiv activitatea acestei secții după înființarea ei. Primul lucru pe care l-a făcut, a fost să încerce să împiedice candidatura procurorului șef DNA la funcția de procuror șef european”, a adăugat Stelian Ion.

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a fost semnat și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Aceasta le-a cerut deputaților să voteze cu responsabilitate pentru desființarea Secției, deoarece în sistemul judiciar a apărut un dezechilibru pentru că procurorii SIIJ nu pot să fie investigați.

„În forma actuală, SIIJ e o cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de persoane toxice care nu fac cinste statutului de magistrat”, a fost poziția Anei Birchall.

Fostul ministru le-a atras atenția că în raportul de activitate al Secției Speciale din 2019 apar 417 dosare lucrate și 415 clasate.

„În acord cu voința românilor cinstiți, vă rog să dați un vot responsabil și să se pună capăt acestei instituții toxice car enu face deloc bine sistemului judiciar. Manipularea că fără existența SIIJ cei care sunt certați cu legea din corpul magistraților nu vor răspunde trebuie să înceteze”, a spus Birchall.

Poziția PSD a fost prezentată de Florin Iordache, care a făcut o pledoarie pentru menținerea Secției Speciale. El a invocat decizii ale Curții Constituționale și CSM pentru respingerea proiectului USR.

„Cine dorește desființarea secției, practic dorește o subordonare a justiției”, a fost replica folosită de Florin Iordache pentru a apăra Secția Specială.

Social-democratul a susținut că în perioada când DNA avea competența de investigare a magistraților a „făcut anchete într-un mod care a adus atingere magistraților și independenței justiției”.

„A ținut magistrați sub anchetă penală și 12 ani. A anchetat magistrații cu încălcarea legii. Vreți să ne întoarcem în perioada când Portocala făcea anchete cum dorea, când la Brașov și Bihor se făceau anchete așa cum își dorea fiecare”, a afirmat Iordache.

Deputatul a făcut un apel către procurorul general să ofere „tot concursul” pentru „o eficientă și bună funcționare a Secției”.

Ministrul Justiției: Secția Specială e o anomalie

Ministerul Justiției a organizat săptămâna trecută o dezbatere pe tema desființării Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ se află postat pe site-ul Ministerului Justiției, dar ministrul Cătălin Predoiu a precizat că el nu va fi trimis în Parlament până nu va exista o majoritate favorabilă pentru adoptarea lui.

„Sunt partide care vor desființarea SIIJ, PNL, USR și partide care nu vor acest lucru: PSD, ALDE, ProRomânia, UDMR. Deocamdată, numărul celor care votează în Parlament pentru menținerea SIIJ e mai mare decât al celor care votează pentru desființarea acesteia", a declarat pentru Europa Liberă, ministrul Predoiu.

Întrebat dacă se ia în calcul o Ordonanță de Urgență pentru desființarea Secției Speciale, așa cum a cerut USR, răspunsul ministrului Justiției a fost că „e o discuție care implică mai mult decât un răspuns cu da sau nu, în considerarea referendumului pe justiție de anul trecut".

Cătălin Predoiu a afirmat că proiectul de lege al Ministerului Justiției „va ajunge în Parlament într-un moment când are șanse reale, rezonabile să treacă, chiar și în aceată legislatură".

„Acum, în acest moment, știm că este imposibil, știam acest lucru și astăzi am primit încă o dată confirmarea și noi, PNL, și colegii de la USR. Dar, la un moment dat, vom reuși împreună. Eu continui săptămânal să am discuții cu parlamentarii din toate partidele pentru a explica și lămuri că SIIJ este o anomalie structurală a Ministerului Public care trebuie desființată. Într-o zi, vom convinge un număr suficient de parlamentari pentru a vota pentru desființare", a declarat Cătălin Predoiu pentru Europa Liberă.

Cum a apărut Secția Specială

PSD a venit cu ideea înființării unei Secții Speciale după preluarea puterii în 2017. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a precizat că „la inițiativa Comisiei Iordache, Parlamentul a aprobat legea 207 din 20 iulie 2018, pentru modificarea și completerea legii 304/2004 privind organizarea judiciară, iar prin articolul 88 indice 1 – 88 indice 9 a consacrat și înființarea Secției Speciale de Investigare a infracțiunilor din Justiție”.

Potrivit legii, Secția Specială este o structură în cadrul Parchetului General și are „competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari”.

Secția Specială a fost condusă pentru o perioadă de procurorul Gheorghe Stan, care ulterior a fost susținut de PSD să ajungă judecător la Curtea Constituțională. Social-democrații au sprijinit-o pentru această poziție și pe controversata procuroare Adina Florea, dar CSM a blocat de șapte ori numirea ei în fruntea SIIJ. În decembrie 2019, după ce PSD a pierdut guvernarea, Adina Florea și-a retras candidatura.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG