Deși PNL se află la guvernare, majoritatea în forul legislativ e deținută de social-democrați. Liberalii îi acuză pe reprezentanții PSD că vor să golească de conținut atribuțiile Guvernului, deoarece modifică substanțial în Parlament toate Ordonanțele de Urgență.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților s-au aflat astăzi la vot final mai multe proiecte importante, printre care legea de aprobare a Ordonanței de Urgență privind amânarea ratelor la bănci, modificarea legii privind stabilirea datei alegerilor locale, interzicerea exportului de bușteni în următorii zece ani sau acordarea de drepturi urmașilor cadrelor militare care au murit din cauza coronavirusului.
Întreaga agendă a fost dominată de PSD, care și-a impus voința la fiecare vot, avându-i alături pe cei de la ProRomânia, ALDE și UDMR. PNL s-a aflat mereu în minoritate, fiind obligat să încaseze lovituri și din partea USR și PMP în cazul anumitor proiecte de lege. Social-democrații au demonstrat că au majoritatea în Parlament și că guvernul minoritar trebuie să accepte voința forului legislativ. Reprezentanții PNL au anunțat că vor ataca proiectele votate la Curtea Constituțională, mizând pe faptul că judecătorii Curții se vor pronunța peste două luni, ceea ce va împiedica temporar planurile PSD.
Amânarea ratelor la bănci, extinsă pentru mai multe categorii
Ordonanța de Urgență 37/2020 privind amânarea ratelor la bănci a fost modificată radical pentru a copia un proiect depus de PSD în Parlament și care este acum contestat la Curtea Constituțională. Spre deosebire de forma venită de la Guvern, se elimină capitalizarea dobânzii pentru toate formele de credit, cei care au datorii la bănci pot să fie eligibili pentru amânarea ratelor, iar firmele care demonstrează că au venituri mai mici cu 15% din cauza coronavirusului își pot amâna ratele.
În timpul dezbaterilor din plen, social-democrații l-au acuzat pe ministrul de Finanțe că încurajează „cămătăria” prin introducerea „dobânzii la dobândă”. Liberalii i-au numit pe cei de la PSD „brokeri de iluzii”, care erodează capacitatea statului de a finanța deficitul.
Social-democrații au strâns în jurul lor 208 voturi, în timp ce 103 deputați au votat împotrivă. Victor Ponta le-a cerut celor de la PNL să nu atace legea la Curtea Constituțională, așa cum au făcut cu inițiativa PSD.
Liderul deputaților PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a spus că vor „ataca” orice demers populist.
Parlamentul stabilește data alegerilor locale în locul Guvernului
Un alt transfer de putere de la Guvern spre Parlament a fost stabilit prin votarea inițiativei depuse de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Kelemen Hunor în ceea ce privește stabilirea datei pentru alegerile locale. Legislația actuală dă dreptul Executivului de a decide data alegerilor locale, dar legea votată astăzi mută la Parlament decizia
„Cum odinioară Dragnea și Dăncilă încercau să golească de atribuții instituția prezidențială, așa încearcă acum cu Executivul. E încălcat principiul separației puterilor în stat”, a reclamat deputatul PNL, Dan Leoreanu.
Social-democrații i-au acuzat pe liberali că s-au gândit prea mult la anticipate și de aceea au intervenit prea târziu împotriva coronavirusului.
„Alegerile anticipate v-au bântuit și o să vă bântuie multă vreme de acum înainte, nu v-ați preocupat decât de mirajul alegerilor anticipate, președintele demitiza boala, spunea că e doar o răceală, Orban ne spunea care criză?”, a spus Daniel Suciu, deputat PSD.
De partea social-democraților s-au pronunțat și cei de la UDMR prin președintele Kelemen Hunor. Liderul Uniunii le-a reamintit celor de la PNL că nu pot da o Ordonanță de Urgență pentru a stabili data alegerilor cât timp există în Parlament un proiect în dezbatere.
„Când am dat votul de învestitură guvernului Orban era clar că nu pot să fie organizate în mai, iunie alegerile locale, nu exista nici o premisă, argument rațional decât de a amâna mandatul aleșilor locali. Guvernul așteaptă susținere pentru toate gândurile sale, dar nu e posibil dacă nu există dialog”, a spus Kelemen Hunor.
Un atac neașteptat la adresa celor de la PNL a venit din partea PMP. Deputatul Marius Pașcan le-a reproșat liberalilor că s-au preocupat prea multe de anticipate.
Proiectul a fost votat de 204 deputați și va merge spre promulgare, dacă liberalii nu îl vor ataca la Curtea Constițională.
Proiectul lui Dragnea a generat un scandal între PNL și USR
A trecut la vot în Camera Deputaților și un proiect inițiat de Liviu Dragnea în primăvara anului trecut, înaintea alegerilor europarlamentare, prin care se interzice exportul buștenilor în spațiul extracomunitar pentru următorii zece ani. Președintele ProRomânia, Victor Ponta, a venit la tribuna Parlamentului, afirmând că dosarul penal care i-a fost deschis în 2015 ar fi fost din cauza faptului că a dorit să interzică exportul de lemn.
În acel moment, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, l-a întrebat pe fostul său coleg de partid: „domnule Ponta, asta a pățit și Dragnea, de la asta i s-a tras? E proiectul dânsului,” referindu-se la condamnarea cu închisoare pentru acordarea de salarii fictive unor secretare ale PSD din banii bugetului de stat. A doua condamnare pentru Liviu Dragnea, după cea care din dosarul neregulilor de la fererendumul de demitere a președintelui țării.
USR și PMP au votat proiectul, dar au precizat că nu ajută foarte mult la salvarea pădurilor din România. Și PNL a votat proiectul, subliniind că a depus o inițiativă similară în 2017.
Inițiativa lui Liviu Dragnea a generat un schimb dur de replici între reprezentanții PNL și cei ai USR.
„Acoperiți mafia intereselor și jaful înfiorător din pădurile de la Suceava, făcute sub patronaj PNL, asta e o realitate pe care o știe toată lumea. Pădurile nu sunt ale dumneavoastră și ale mafiei PNL”, i-a transmis președintele USR, Dan Barna, liderului grupului PNL din Cameră, Florin Roman, după ce acesta a acuzat USR că nu are vreun proiect depus pe acest subiect.
„Să aibă grijă de funie în casa spânzuratului, DNA caută prin alte parte, nu vorbiți de funie în casa spânzuratului”, a fost replica lui Florin Roman.
„PSD și PNL fac un pas de furnică în față când e nevoie de pași de elefant, prevederea o să fie frecție la picior de lemn. Trebuie DNA-ul pădurilor”, a susținut deputatul USR Cornel Zainea.
Proiectul inițiat de Liviu Dragnea a adunat 316 voturi de la toate partidele parlamentare.
Scandal și în jurul proiectului privind drepturilor de urmaș pentru victimele coronavirusului
Primul punct de pe ordinea de zi a fost inițiativa prin care se acordau anumite drepturi urmașilor cadrelor medicale care mor din cauza coronavirusului. Proiectul prevede un ajutor de înmormântare echivalent cu 2 salarii medii brute, iar pensia de urmaș să fie 75% din salariul de bază avut de persoana decedată. De ea poate beneficia, copilul până la vârsta de 26 de ani dacă își continuă studiile în sistemul de învățământ de stat, iar soțul sau soția beneficiază de ea dacă nu se recăsătoresc.
Deși toate partidele au susținut inițiativa, aleșii s-au certat aproape o oră în cadrul dezbaterilor.
„Am văzut un om crucificat pentru că se numește Gheorghe Flutur. Rar am văzut ca un om să fie atacat cu atâta cinism, rar am văzut atâta ură și răutate din partea unora care vin la București să își ponegrească județul. Domnul Flutur a fost într-o situație medicală neplăcută”, a afirmat Florin Roman, după ce deputatul Alexandru Băișanu, afiliat grupului PSD, a criticat intervenția din județul Suceava.
„Nu am să îi plâng de milă domnului Flutur care stă în conacul său. Dumneavoastră, colegi liberali, îi veți pe conștiință pe cei care au avut probleme în această perioadă. Să nu plângem de milă incompetenților precum Flutur și Chițac, care s-au ars, ei vor deconta împreună cu dumneavoastră”, a fost mesajul transmis de liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis.
Critici la adresa autorităților din Suceava au venit și din partea deputatului USR Emanuel Ungureanu.
„Să nu confundăm eroii cu lașii, acel spital al pilelor, a avut personal înalt calificat, dar și pile. Un medic care cu o lașitate extraordinară și-a chemat colegii la muncă, doctorul Macovei și-a trimis colegii la moarte sigură. Politicul a încercat să ascundă cifrele dezastrului în legătură cu morții de la Suceava”, a spus deputatul USR.
Proiectul a trecut și el fără probleme după discuțiile aprige.
Marcel Ciolacu a vorbit și despre posibilitatea introducerii unei moțiuni de cenzură după ce România iese din starea de urgență. Președintele ProRomânia, Victor Ponta, a anunțat și el că trebuie introdusă o moțiune de cenzură după 15 mai.
Facebook Forum