Linkuri accesibilitate

Mărturia lui V. Chițac, primul parlamentar cu coronavirus: „Nu m-au căutat procurorii, nu am refuzat izoleta, m-am îmbolnăvit în România”


Senatorul Chițac, primul parlamentar infectat cu coronavirus, susține într-un interviu pentru Europa Liberă că nu a fost căutat de procurori și nu a fost informat că ar exista un dosar penal in rem sau pe numele său. În momentul internării sale a existat o controversă în spațiul public legată de faptul că nu a folosit izoleta, dar și de modul în care a ajuns să fie testat. Liberalul a revenit la activitatea parlamentară după cele 17 zile petrecute în spital și încă o perioadă de carantină de 14 zile.

Vergil Chițac a fost văzut ultima dată la o întrunire de partid pe 9 martie, cu ocazia lansării candidaților pentru alegerile locale. Senatorul era desemnat de PNL să intre în competiția electorală pentru primăria Constanța. La o zi după întrunirea de la Parlament, s-a simțit rău, dar a negat posibilitatea de a fi infectat cu coronavirus. Pentru că s-a aflat în preajma sa, premierul Ludovic Orban a intrat în izolare timp de 14 zile, iar mai mulți parlamentari au cerut să li se facă testul pentru a vedea dacă au coronavirus. Aceștia nu au putut participa la votul de învestitură pentru guvernul Orban, aflându-se în izolare. Chițac a fost cazul numărul 67 în România.

„De marți (n.r. – 10 martie) am avut simptome, dar simptomatologia e păcătoasă, seamănă cu a unei viroze de sezon: lipsă poftă de mâncare, ușoară febră, chestiuni care te pot deruta. Am negat că am coronavirus, întotdeauna ai sentimentul că ție nu ți se poate întâmpla. Am negat pentru că simptomele erau ale unei viroze”, a declarat senatorul pentru Europa Liberă.

Primele informații apărute în spațiul public au fost că senatorul a fost infectat cu virusul Covid-19 la Bruxelles, la Adunarea Parlamentară a NATO, unde a participat în luna februarie. Chițac neagă această variantă și susține că totul e un fake news, care a fost întreținut și de anumite televiziuni în momentul îmbolnăvirii sale.

„E evident că eu nu m-am infectat la Adunarea Parlamentară NATO, care s-a terminat în 19 februarie, iar eu am primele simptome pe 10 martie, e o distanță atât de mare în timp, ieșisem din cele 14 zile. Am arătat că parlamentarul francez s-a infectat în Franța, nimeni din delegația României, nimeni nu a fost infectat, eu nu m-am întâlnit cu acel parlamentar, nu am dat mâna, nu am avut nicio discuție. În ciuda tuturor acestor evidențe, eu am înțeles că apar la Direcția de Sănătate Publică că m-am infectat la Bruxelles. Vă dați seama ce stupizenie?”, susține liberalul.

Acesta este convins că infectarea s-a produs în județul Constanța, mai ales că la începutul lunii martie s-a întâlnit cu foarte multe persoane.

„Echipa medicală mi-a spus că de la momentul infectării până la apariția simptomelor sunt între cinci și șapte zile. Este cel mai probabil că virusul l-am luat aici, în Constanța, în săptămâna premergătoare, am avut o activitate politică și la cabinetul parlamentar ca niciodată. Domnule, am avut atât de multe audiențe și întâlniri”, afirmă senatorul Chițac.

Chițac: „​Nu mi s-a spus că trebuie să mă deplasez cu izoleta"

După ce s-a simțit rău, liberalul a cerut să fie testat de Direcția de Sănătate Publică Constanța, deși nu intrase în contact cu vreo persoană infectată. La spital au ajuns alături de el soția sa, dar și un asistent. Chițac crede că nu i se poate imputa că a cerut să fie testat, deoarece nu era asimptomatic și nu a „răpit testul unui sărac bolnav care nu a putut să facă testul din cauza politicianului”. În imaginile prezentate de televiziuni în momentul internării sale, se poate observa cum senatorul și soția sa coboară din ambulanță, fără ca vreunul să se afle în izoletă.

„Credeți că eu în interiorul acelei mașini, făceam ce doream? M-am supus unor proceduri. Nu numai că nu am refuzat izoleta, dar nici măcar nu mi s-a spus că trebuie să mă deplasez cu izoleta, nu e vorba de un refuz, nu mi s-a spus, eu am respectat toate procedurile pe care cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Era o singură izoletă, iar noi eram trei. Ca un amănunt, izoleta era și mică pentru mine. Cum să fiu eu dat drept exemplu de persoană care nu a respectat procedurile, dacă mie nu mi s-a oferit nici o izoletă și am respectat indicațiile DSP”, este poziția lui Vergil Chițac.

În timp ce senatorul se afla în spital, Parchetul General anunță pe 16 martie că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, în cauza „privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19”.

„Nu am fost informat de procurori"

A trecut mai bine de o lună de la anunțul Parchetului General, iar senatorul a declarat pentru Europa Liberă că nu a fost informat de procurori despre acest dosar.

„Eu sunt cel mai interesat să se facă cât mai repede lumină, că dacă nu se face lumină, atunci încep să cred și eu că sunt ținute dosarele, dar nu cred că e cazul. Nu știu nimic de chestiunea asta, am citit și eu în presă, mă voi conforma tuturor procedurilor. Nu am fost informat de procurori, la mine nu a ajuns absolut nimic”, a precizat Chițac.

În perioada în care procurorii anunțau că s-au autosesizat, senatorul PNL a ajuns la terapie intensivă, starea sa înrăutățindu-se. Anunțul a fost făcut chiar de fata sa pe pagina de Facebook.

„Situația mea a fost, ca simptomatologie, puțin mai severă și din punctul ăsta de vedere pot spune că sunt un tip norocos. M-a ajutat și organismul, nu am avut alte afecțiuni care să potențeze acțiunea virusului. Eu am intrat în spital sub tratament și a fost nevoie la un moment dat să fiu mutat pentru că era afectat plămânul. Echipa medicală a decis să mă ducă la terapie intensivă, unde am avut un supliment de oxigen care să îmi ajute plămânii, dar nu am fost intubat”, a povestit Chițac pentru Europa Liberă.

Liberalul subliniază că premierul Orban nu i-a reproșat nimic și că l-a sunat pentru a-l încuraja. După ieșirea din spital și perioada de carantină, senatorul și-a reluat activitatea parlamentară. Momentan, doar online.

„Am făcut test în care mi s-au măsurat anticorpii pe care i-a dezvoltat organismul și sunt suficienți. Acum organismul meu are anticorpi, dacă intru în contact din nou cu virusul, sunt imunizat”, susține senatorul.

Amiralul Vergil Chițac este senator PNL din 2016, an în care a candidat fără succes și pentru Primăria municipiului Constanța. Între 2010 și 2016 a fost rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG