Linkuri accesibilitate

Analiză | Cum a ajuns PSD arbitrul integrității. PNL în picaj etic?


Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, cei trei actori care vor juca rolurile principale până la rocada premierilor. După, situația se poate schimba substanțial.
Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, cei trei actori care vor juca rolurile principale până la rocada premierilor. După, situația se poate schimba substanțial.

Cu cinci luni înainte de rocada premierilor, PSD domină deja PNL. Liberalii par să se prăbușească în sondaje, fiind surclasat de AUR. PSD a reușit să obțină un ascendent nu numai în diverse politici economice, ci și la capitolul integritate.

Atacurile tot mai frecvente și în cuvinte grele ale PSD la adresa „colegilor” liberali din coaliție arată că apropierea rocadei premierilor va marca un punct decisiv în relațiile dintre cele două partide.

Înlocuirea premierului PNL cu unul de la PSD ar urma să aibă loc în mai, fără însă ca protocolul coaliției să prevadă o dată certă. Practic, atunci se va da startul competiției electorale. Iar faptul se poate observa din tensiunea în creștere.

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD și fost ministru al Apărării în guvernul Ciucă, a amenințat-o cu demisia pe Ligia Deca, ministrulEducației, pentru retragerea atribuțiilor secretarului de stat (PSD), Florian Lixandru.

Este un „act autoritarist și totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse”, un „abuz de putere”, a scris joi Vasile Dîncu, pe Facebook.

Vasile Dâncu a demisionat de la Apărare în urma unor conflicte neelucidate cu președintele Klaus Iohannis, dar cu nu foarte multe săptămâni înaintea ministerialei NATO de la București.

Acum face parte acum din grupul care se ocupă cu analizarea Legilor Educației, legate ombilical de proiectul prezidențial „România Educată”, deci este motivat pe linie politică să o atace pe Ligiei Deca, fostă consilieră la Cotroceni.

„Cred că Doamna Ministru (sic!) va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului și să renunțăm la colaborarea cu echipa sa”, avertizează Dîncu.

Ligiei Deca, fosta consilieră a președitelui Klaus Iohannis, ajunsă ministră la Educație, i se cere demisia.
Ligiei Deca, fosta consilieră a președitelui Klaus Iohannis, ajunsă ministră la Educație, i se cere demisia.

PSD se erijează în arbitrul integrității

Dar recenta ieșire a lui Dîncu nu este singulară. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost chemat să dea socoteală în fața Coaliției după declarațiile despre „achitarea” soțului fostei șefe a DIICOT cu două săptămâni înainte ca procesul de la Curtea de Apel București să aibă loc, potrivit surselor G4Media.

Este o situație în care dacă s-ar fi aflat un ministru PSD „nu doar că era presat să demisioneze, dar era și încolonat la DNA”, a spus cu năduf un parlamentar social-democrat, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Lui Cătălin Predoiu i se cere tot mai insistent demisia și de către societatea civilă, exact acea parte care a militat pentru o justiție independentă și împotriva modificărilor făcute de regimul Dragnea la legile justiției. După ce mai multe asociații de magistrați au cerut demisia ministrului, joi, șapte ONG-uri au făcut un gest similar.

Atacurile PSD la adresa liberalilor au căpătat însă aripi în ultima vreme. Deputatul PSD de Giurgiu, Marian Mina, de pildă declara recent că jumătate dintre miniștrii PNL au probleme în materie de etică.

„Până să daţi ultimatumuri cu rotativa, nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode (n.r., Lucian Bode, ministrul de Interne) plagiatorul, cu Predoiu «surse neoficiale» şi cu Popescu (n.r., Virgil Popescu, ministrul Energiei), combinatorul din Energie?! Linişte totală. Ce mai caută toţi aceşti oameni pe funcţii? Oricâte eschive şi piruete aţi face, e clar că mămăliga se umflă şi vă va exploda în faţă. Tic-tac!”, scria Mina pe Facebook.

Marian Mina, acuzat de liberali că le racolează primari în județele din sud, în special în Giurgiu, l-a lovit și pe premierul Nicolae Ciucă: „Tăiaţi în carne vie, domnule Ciucă! Altfel, vă veţi împiedica în propriile tranşee ale neputinţei politice!”

Cuvinte grele, care nu sunt însă doar pe buzele lui Mina, mulți alți pesediști fiind chiar mai vehemenți atunci când vorbesc despre liberali, potrivit surselor Europa Liberă.

Dar, spune pentru Europa liberă sociologul Ovidiu Voicu, s-a ajuns în situația aceasta din vina PNL și nu pentru că PSD a devenit mai bun.

„Nu se pune problema că a crescut PSD, ci că PNL este atât de jos. Am ajuns în situația asta nu pentru că PSD e un partid mai bun, ci pentru că PNL e un partid foarte slab”, ne declară Ovidiu Voicu.

Coaliție sau nu, apropierea momentului în care PSD va prelua funcția de prim-ministru înseamnă și intrarea în logică electorală.

PNL și AUR, umăr la umăr

Un sondaj de opinie, realizat de Atlas Intel, un institut de sondaje din Brazilia, arată că PSD este pe primul loc (21,9%), dar că pe poziția a doua nu se mai găsește PNL, ci AUR, despărțite, e adevărat, de câteva sutimi- 15,8% la 15,3%.

Mai grav este însă că liderii celor două partide ar obține rezultate mai mult decât modeste - Marcel Ciolacu 6,2% și Nicolae Ciucă 4,6% - ceea ce ridică probleme în ce privește candidatura lor la alegerile prezidențiale și tracțiunea în campanie.

Noua stea a politicii pare a fi însă Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, neasumat însă de PSD, care se plasează în fruntea plutonului politicienilor, cu 14,6%, surclasat fiind de Laura Codruța Kovesi, care însă a negat ferm vreo candidatură.

Cum beneficiarul sondajului nu a fost făcut public, rămân semne de întrebare. Oricum, aceste rezultate nu ar fi o noutate; de luni bune, AUR este în ascensiune.

Ovidiu Voicu: „PNL s-a plasat în postura unui partid lipsit de integritate”

Ceea ce sare în ochi în ultima perioadă este faptul că PSD reușește să puncteze exact în zona integrității, cea în care social-democrații au fost mereu vulnerabili, dar acest lucru se datorează în primul rând liberalilor, care nu s-au debarasat de miniștrii cu probleme - Lucian Bode și Nicolae Ciucă, acuzați de plagiat, sau de Cătălin Predoiu, plasându-se astfel în postura unui partid lipsit de integritate, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

PNL nu doar că i-a păstrat în funcții pe toți acești oameni, dar îi readuce în funcții de prim-plan și pe alți doi cu probleme de plagiat - Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, și Florin Roman, ambii cu obrazul pătat de acuzații de plagiat.

„Principala problemă pare să fie legată de situația plagiatorilor de la vârful PNL. Cu dl. Ciucă, dl. Bode, și ceilalți, Cîmpeanu, Roman, pe care, iată, PNL îi trimite acum să fie vicepreședinți la parlament, s-au așezat singuri în această postură, cea a partidului celor lipsiți de integritate”, declară pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

Pe de altă parte, este vorba și de o strategie a lui Marcel Ciolacu, care mută astfel accentul de pe PSD, a cărui imagine publică a fost sistematic asociată cu corupția, pe PNL.

„Mai sunt ambițiile dlui Ciolacu, care probabil că și-ar dori să scape de ștampila veche, PSD, partidul corupților, pentru că e singura lui sansă să ajungă măcar prim-ministru, dacă nu președinte”, spune sociologul Ovidiu Voicu.

Șansa liberalilor după rotativă

Dar mutarea centrului de greutate pe PNL și problemele sale de integritate ar putea să nu conteze prea mult deoarece, în momentul rocadei premierilor, atenția publică se va îndrepta spre PSD.

Ar putea fi un moment bun pentru liberali, pentru că ar avea șansa să „scape” de Nicolae Ciucă și să marginalizeze persoanele cu probleme de integritate.

Așa cum a arătat Europa Liberă, în PNL există o grupare care pune la cale înlăturarea lui Nicolae Ciucă și aducerea unei alte persoane la conducerea partidului. Numărul nemulțumiților este în creștere, din informațiile Europei Libere, dar problema este că, deocamdată, nu există acel personaj care să creeze o masă critică.

Sunt vehiculate mai multe nume, de la Emil Boc la Dan Motreanu și Ilie Bolojan, acesta din urmă refuzând însă până acum să se implice în politica de la centru.

În plus, ar mai trebui și acordul președintelui Klaus Iohannis pentru o astfel de mutare în perioadă electorală, știut fiind că acesta este un susținător al lui Nicolae Ciucă pe care l-a adus premier și pentru care a făcut presiuni să fie ales președinte PNL.

XS
SM
MD
LG