Linkuri accesibilitate

PSD atacă la Curtea Constituțională asumarea răspunderii Guvernului pe modificarea OUG 114


Marcel Ciolacu, președintele PSD
Marcel Ciolacu, președintele PSD

Socialdemocrații cer CCR să constate că atât forma, cât și conținutul legii asumate de Guvernul condus de Ludovic Orban sunt neconstituționale. CCR a stabilit termen de judecată pentru data de 29 ianuarie.

PSD precizează într-un counicat de presă, în care rezumă conținutul sesizării depuse la Curtea Constituțională, că legea asumată de Executivul Orban în data de 23 decembrie, lege care prevede modificarea OUG 114, are același conținut precum legea de aprobare a acestei ordonanțe care se află în circuit parlamentar.

Juriștii socialdemocrați argumentează că Guvernul nu își poate asuma răspunderea pe o lege care prevede același conținut cu un proiect parlamentar, pentru că prioritară în termeni constituționali este pronunțarea Legislativului pe această chestiune.

Mai mult, susține PSD, Guvernul ar fi acționat neconstituțional prin faptul că legea asumată în ședința parlamentului din 23 decembrie conține prevederi care modifică mai multe acte normative concomitent - referirea aici este la interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

„Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională.

PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă”, se mai arată în comunicatul PSD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG