Linkuri accesibilitate

Ședință pentru calmarea Gabrielei Firea. Vinovații se caută în afara PSD


Ședința din Kiseleff s-a transformat într-una pentru calmarea Gabrielei Firea, care a fost extrem de critică în discuțiile cu liderii PSD după înfrângerea de la locale și invitarea lui Robert Negoiță în partid.

Victor Ponta, Robert Negoiță și Călin Popescu au fost găsiți vinovați pentru înfrângerea Gabrielei Firea de la alegerile locale. Reprezentanții PSD consideră că o alianță de stânga ar fi ajutat partidul să câștige din nou Bucureștiul și să se opună colaborării PNL-USR-PLUS.

Conducerea PSD fusese informată că primarii de sectoare și Gabriela Firea urmau să aibă o ședință separată după alegerile locale. Pentru a nu părea că există o ruptură între conducere și primarii din București, aceștia au fost invitați la o discuție în sediul din Kiseleff.

„Gabriela Firea era foarte nervoasă. A primit semnale că cineva din conducerea centrală nu a dorit ca ea să câștige Primăria Capitalei, plus că a fost alimentată și de Pandele cu diferite teorii ale conspirației. Când l-a văzut luni pe Robert Negoiță la partid, s-a gândit că a fost chemat pentru a-i lua locul. I-a spus lui Marcel Ciolacu că nu i-a convenit că Negoiță a fost invitat luni în Kiseleff”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PSD.

Negoiță a fost la sediul PSD a doua zi după alegeri, unde ne-a declarat că a negociat cu Marcel Ciolacu viitoarea majoritate din Consiliul local al S3. O revenire însă a lui Robert Negoiță la PSD, demisionar înainte de alegeri din partid, și care a candidat sub sigla unei alianțe cu Victor Ponta, ar însemna, potrivit legii, pierderea mandatului de către primarul reales al sectorului 3.

Robert Negoiță caută majoritatea la PSD și renunță la alianța cu Victor Ponta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

Gabriela Firea a dat vina pe Robert Negoiță, finul său, și pe Victor Ponta, cel care a adus-o în PSD pe când era președintele partidului, pentru înfrângerea de la alegerile din București.

Artizanul distrugerii alianței de centru-stânga în București este domnul Victor Ponta, cel care urmează o carieră politică personală, dorește să fie președintele țării. Îl incomodam și pe dumnealui, se spune că Primăria Capitalei e o trambulină spre prezidențiale. Nu puteam să negociem cu teroriștii politici, cei care au vrut să îngroape PSD. Să fie pe drumul lor, ar fi fost o lipsă de respect, noi să ne aliem cu proprii noștri asasini, domnii Ponta și Negoiță. Să fie pe drumul lor, să nu îi invităm cu mari onoruri, să facem și o pâine să mâncăm”, a fost punctul de vedere al Gabrielei Firea după discuțiile din Kiseleff.

Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și Vasile Dîncu au încercat să o calmeze pe Gabriela Firea și să îi transmită că este dorită în continuare alături de echipa de la centru și că va avea un rol mai important în comunicarea PSD.

„Firea a repetat că ea nu va colabora vreodată cu Robert Negoiță, iar Marcel Ciolacu i-a transmis că a înțeles poziția ei și că nu trebuie să se gândească la vreun scenariu că o să fie înlăturată”, au afirmat surse din PSD.

Gabriela Firea l-a criticat și pe Călin Popescu Tăriceanu, cel care scrisese pe Facebook că alianța de centru-stânga din București nu s-a realizat din cauza ei.

„Și domnul Tăriceanu? Era ultima persoană care să îmi mai reproșeze ceva. Îl contrazic pe Tăriceanu, am o stimă deosebită, noi ne-am dorit foarte mult o alianță în București, PSD – PPUSL – ALDE – Pro România, din păcate motive care nu pot să ne fie imputate au dus să nu existe o alianță”, a replicat Firea.

În toată discuția post-alegeri, Gabriela Firea a susținut că a fost nevoită să se lupte cu o alianță a partidelor de dreapta, împotriva Guvernului și miniștrilor și că a fost o luptă pe care a dus-o singură.

G. Firea: Banii de la Guvern nu au fost campanie electorală pentru Nicușor Dan?

Gabriela Firea susține că nu a dat bani televiziunilor în campania electorală, ci banii folosiți de Guvern pentru presă au reprezentat publicitate pentru Nicușor Dan.

„Ei, asta-i bună, hai să fim serioși. Hai să fim serioși. Nu e publicitatea Primăriei Capitalei, sunt două subordonate care trebuie să comunice, au inclusiv măsură dată de Curtea de Conturi să comunice anumite facilități date de Primăria Capitalei și atâta tot. Aș putea să vă întreb și eu de aceeași manieră, dar milioanele de euro plătite de Guvernul României presei nu au fost cumva într-un procent destul de mare campanie electorală pentru Nicușor Dan?", a răspuns Gabriela Firea când a fost întrebată de banii dați de Primăria Generală pentru promovarea unor acțiuni ale instituției pe care o conducea.

Ea a adăugat că ar fi trebuit să intervină CNA dacă nu era ceva în regulă.

Biroul Electoral București a admis tardiv, în ultima zi de campanie, că Gabriela Firea a făcut campanie mascată pe televiziuni cu un clip transmis de televiziuni și plătit din bani publici în care era lăudată Primăria Capitalei. Decizia BEM nu a mai avut consecințe electorale, pentru că au urmat alegerile, însă USR-PLUS a anunțat că va depune plângere penală pentru încălcarea legislației electorale. De asemenea, PNL s-a adresat CNA, pentru a lua măsuri față de televiziunile care au difuzat reclama mascată a candidatei PSD la primăria Bucureștilor.

Replica lui V. Ponta și R. Negoiță. „​PSD să se uite în oglindă"

Atacurile venite dinspre Gabriela Firea au generat reacții dure din partea președintelui Pro România, Victor Ponta, și a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță.

„De ce pierde PSD alegerile, e vina PSD, nu a mea. Eu am fost cel mai înjurat de liderii PSD, nu prea înțeleg ce vor de la mine. În loc să se uite în oglindă, să vadă de ce au pierdut alegerile după ce au cheltuit zeci de milioane de euro, după ce ai avut toată media, toți banii din lume și totuși ai pierdut, inventezi vinovați. Doamna Firea dacă se uita la traficul și poluarea din București, că are corupție și incompetență, atitudinea asta de a face scandal și de a nu face nimic concret pentru bucureșteni putea face mai mult. E o boală veche pe care nu reușesc să se vindece să caute vinovați în altă parte. Lipsa de răspundere o să îi îngroape.”, a precizat Victor Ponta pentru Europa Liberă.

Liderul Pro România a adăugat că este o minciună faptul că alianța de stânga nu s-a realizat din cauza numărului prea mare de parlamentari cerut de partidul său.

După ce a refuzat invitația de a se întoarce în PSD, Robert Negoiță a răspuns acuzelor venite din partea Gabrielei Firea.

„Văd că nu se poate abține nici măcar în aceste momente, atacă, zgârie și caută vinovați pentru propriul eșec. În aceste condiții, anumite lucruri trebuie spuse, răspicat. Le spun acum, am evitat să le spun în plină campanie... A fost preocupată de cum să facă astfel ca instituția pe care o reprezint să nu facă prea multe lucruri, terorizată fiind de paranoia potrivit căreia eu mi-aș fi dorit ca prin lucrurile pe care le făceam pentru Sectorul 3 să atac ulterior fotoliul de primar general... Dumneavoastră sunteți propriul inamic. Sunteți victima propriei dorințe de mărire, a lipsei spiritului de echipă, a calcului politicianist ieftin și de scurtă durată. Sunteți victima propriilor decizii”, a susținut Robert Negoiță.

PSD poate face majoritatea în două sectoare

În cadrul discuțiilor din Kiseleff, conducerea PSD i-a întrebat pe președinții organizațiilor de sector unde se pot face majorități locale. În urma discuțiilor, a rezultat că Sectorul 4, unde a câștigat Daniel Băluță, este singurul unde se poate obține o majoritate în jurul PSD. De asemenea, în urma negocierilor purtate ieri de Marcel Ciolacu cu Robert Negoiță s-ar putea să existe o colaborare și la nivelul Sectorului 3.

În cazul în care PNL și USR-PLUS vor colabora în consiliile locale cu PMP, la București PSD va fi izolat, pentru că scorul obținut la alegerile de duminică nu-i asigură majoritatea, iar partidele satelit, precum ProRomânia și ALDE, nu au trecut pragul electoral.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG