Linkuri accesibilitate

PSD, despre amânarea legii privind carantina: Nimic nu poate justifica legiferarea făcută pe picior


Social-democrații susțin că nimic nu poate justifica legiferarea „amatoristică”, făcută „pe picior” și că proiectul de lege privind carantinarea și izolarea nu poate fi „expediat fără o dezbatere serioasă”.

Reacția PSD a venit după ce premierul Ludovic Orban i-a criticat pe social-democrați pentru că au solicitat amânarea dezbaterii în Senat a legii privind carantinarea și izolarea, relatează Mediafax.

„PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR”, au scris reprezentanții partidului pe Facebook.

Social-democrații spun că printre aspectele care ar trebui dezbătute cu atenție sunt modul în care se face carantina, izolarea sau spitalizarea, care ar trebui „făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. nu reprezintă o dovadă științifică, clară. NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil”.

De asemenea, social-democrații susțin că trebui clar stabilit ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați, la fel și cu bunurile unei persoane izolate sau carantinate.

PSD susține că nimic nu poate justifica, „nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Proiectul de lege a fost adoptat joi de Camera Deputaților, iar Senatul urma să dea, sâmbătă, votul final. Votul a fost amânat pentru luni.

Premierul Ludovic Orban a replicat, sâmbătă, că amânarea adoptării acestei legi, crește cu „fiecare zi în care nu este adoptată” riscul de răspândire a noului coronavirus. El a mai precizat că legea reprezintă un instrument „vital” pentru buna gestionare a pandemiei.

„Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună în pericol și să nu ia aceste decizii vitale pentru viața românilor”, a spus, sâmbătă, premierul Orban.

XS
SM
MD
LG