Linkuri accesibilitate

PSD ia totul la Curtea Constituțională. Cum au ajuns propunerile pentru noii judecători CCR la Liviu Dragnea


Liviu Dragnea a votat noii judecători CCR propuși de PSD
Liviu Dragnea a votat noii judecători CCR propuși de PSD

Gheorghe Stan și Cristian Deliorga au fost votați de Parlament pentru a deveni judecători la Curtea Constituțională, cei doi fiind propuși de PSD. Liviu Dragnea susține că aceștia și-au depus candidatura la grupul PSD. Opoziția nu a ajuns la o înțelegere pentru un candidat comun și a pierdut ușor.

PSD a reușit să-și impună încă doi oameni în Curtea Constituțională: Gheorghe Stan și Cristian Deliorga. Liviu Dragnea susține că nu a vorbit cu cei doi înainte ca ei să-și depună candidaturile, acestea fiind trimise în plic la grupul PSD. De altfel, acestea au fost singurile candidaturi primite la grup, potrivit liderului PSD.

Votul din Parlament a fost doar o formalitate în condițiile în care UDMR a asigurat cvorumul, dar nu a votat. Misiunea social-democraților a fost ușurată și de neînțelegerile din Opoziție, PNL și USR nereușind să propună un candidat comun.

În aceste condiții Gheorghe Stan a obținut 174 de voturi, cu 17 voturi mai multe decât au PSD și ALDE în Camera Deputaților. Pe locul doi s-a situat liberalul Ioan Cupșa, care a luat 63 de voturi. Candidatul propus de USR, Ștefan Vlad, a strâns doar 25 de voturi. Votul a fost supravegheat, conducerea PSD fiind atentă cum votează deputații săi.

Cei de la PMP au anunțat în plenul Camerei că vor susține candidatul USR pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Fostul premier, Victor Ponta, nu a fost prezent la votul din Cameră, fiind în campanie electorală la Brăila. Deși absent, el a criticat atitudinea Opoziției.

„Noi nu am putut să facem propuneri, dar mi s-a părut aberant că PNL a venit cu doi oameni politici. La fel de aberant mi s-a părut că PNL și USR fac propuneri diferite. Am preferat să ne vedem de campanie decât să venim degeaba. Ideea e că PSD a propus magistrați în loc de oameni politici s-au dovedit mai deștepți decât PNL”, a declarat pentru Europa Liberă Victor Ponta, președintele Pro România.

Controversatul Gheorghe Stan conduce Secția Specială de investigare a magistraților, despre care oficialii europeni au spus că trebuie desființată. El a avut probleme în timpul audierilor în cadrul Comisiei Juridice, neputând răspunde la întrebarea câte articole are Constituția. Stan va ajunge judecător la CCR din partea Camerei Deputaților, mandatul fiind de 9 ani. El îl înlocuiește pe judecătorul CCR, Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

PSD nu a avut emoții nici în Senat. Judecătorul Cristian Deliorga a fost votat de 70 de senatori, în timp ce senatorul PNL, Daniel Fenechiu, a primit doar 24 de voturi. Mircea Ursuța, propus de USR, a luat doar 10 voturi. UDMR nu a votat nici în Senat, ci doar a asigurat cvorumul de ședință. După votul din Parlament, Cristian Deliorga, un apropiat al procurorului Adina Florea, o va înlocui în CCR pe Simona Maya-Teodoroiu. În prezent, acesta este judecător la Curtea de Apel Constanța, la Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie.

PSD are voturile în CCR

Raportul de forțe la CCR rămâne unul favorabil actualei puteri. Printre judecătorii considerați apropiați de PSD se numără Valer Dorneanu, actualul președinte, și judecătorii Marian Enache, Varga Attila. Acestora li se adaugă Gheorghe Stan și Cristian Deliorga. În tabăra celor care nu votează mereu ce dorește PSD sunt considerați Daniel Morar și Mona Pivniceru, în timp ce Livia Stanciu s-a pronunțat constant împotriva inițiativelor coaliției PSD-ALDE. Lor li se adaugă Simina Tănăsescu, numită prin decret prezidențiale la Curtea Constituțională.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG