Linkuri accesibilitate

PSD impune sporul de risc de 2.000 de lei pentru profesori


Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc
Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc

Inițiativa PSD, prin care să li se acorde cadrelor didactice și personalului auxiliar din învățământul preuniversitar și cel universitar stimulente de risc între 1.500 și 2.000 de lei pe perioada stărilor de urgență și de alertă, a trecut luni de Senat, cu 85 de voturi pentru, 25 împotrivă și 13 abțineri.

Potrivit proiectului votat luni, cadrele didactice ar urma să primească 2.000 de lei iar personalul auxiliar și nedidactic, câte 1.500 de lei lunar.

Inițiativa aparține parlamentarilor PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc și Radu Preda. După votul senatorilor urmează cel din Camera Deputaților, care este decizională.

„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului", prevede propunerea legislativă.

Sporul în cauză, „nu se cuprinde în baza lunarã de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurãri sociale de sãnätate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncã” din Codul fiscal, se spune în primul articol al propunerii legislative.

În 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, guvernul trebuie să emită normele de aplicare, potrivit proiectului.

Radu Preda, liderul grupului grupului PSD din Senat, a justificat inițiativa prin efortul pe care îl fac „acești eroi”, care „cresc și educă oameni”.

„Cu toții ne confruntăm cu probleme și neajunsuri venite cu această pandemie, dar trebuie să recunoaștem că fără profesori și fără medici nu putem supraviețui ca și (sic!) societate. Am tot auzit acuzații din partea PNL că e un gest populist. Cu siguranță nu este. Cum se putea ca acum, când acest guvern de un ban nu e în stare sau nu vrea să susțină profesorii, să stăm și să privim de pe margine? Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa şi că ei, care sunt numiţi eroii zilelor noastre, pot şi trebuie să fie recompensaţi. Nu este o măsură populistă și nici exagerată. Este un ajutor pe care acești eroi îl merită pentru că cresc ei și educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate'", a spus senatorul PSD Radu Preda, citat de agențiile de știri.

Premierul Ludovic Orban susține că nu sunt posibile creșteri de cheltuieli pentru majorarea pensiilor cu 40% și pentru stimulente de câte 500 de euro pentru profesori.

„Nu sunt posibile aceste creșteri de cheltuieli. PSD a generat cheltuieli de 6,5% din PIB suplimentare și, în același timp, a modificat și plafonul maxim de îndatorare raportat la PIB, de la 44% la 40%. Adică a generat cheltuieli suplimentare și a interzis posibilitatea obținerii de finanțări pentru susținerea acestor cheltuieli. Adică a pus bazele unui faliment”, a explicat premierul.

Votul în plenul reunit va fi dat marți.

Săptămâna trecută, comisiile reunite de buget finanțe din parlament au dat unraport favorabil rectificării bugetare, dar cu amendamentele aduse de PSD, nu în forma dorită de guvern: majorare a pensiilor cu 40%, nu cu 14%, așa cum a propus guvernul. Lor li se adaugă și o alocare de 1.5 miliarde de lei pentru autoritățile locale, ​continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului - pentru care PSD a acordat la rectificare 20 de milioane de lei și o majorare a bugetului Camerei Deputaților cu 5.6 milioane de lei.

Impactul bugetar în acest an pentru majorare alocații, pensii și salarii profesori este de 15 miliarde de lei.

PNL a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Planul PSD a vizat ca toate măsurile cu impact social să fie votate în Parlament cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale din 27 septembrie pentru a maximiza șansele candidaților acestui partid.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG