Linkuri accesibilitate

PSD intră în epoca excluderilor. Patru „trădători” de la moțiune părăsesc partidul, Carmen Dan a scăpat


Forța PSD în Parlament va scădea după excluderea celor patru parlamentari

Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan, Roxana Pațurcă și Adrian Todor au fost excluși din PSD. Decizia a venit ca urmare a absenței acestora de la ședința de ieri din Parlament în care urma să se dezbată moțiunea de cenzură. Consiliul Politic Național doar a aprobat practic hotărârile luate de conducerile județene. În cazul fostului ministru de Interne, Carmen Dan, nu s-a luat o decizie.

Excluderea celor patru parlamentari care au lipsit ieri din Parlament a fost o simplă formalitate în cadrul Consiliului Politic Național. Marcel Ciolacu anunțase ieri la Parlament că va propunere excluderea absenților, adăugând că aceștia nu au fost bolnavi.

PSD a reușit să adune ieri doar 226 de parlamentari pentru moțiunea de cenzură, deși avea nevoie de 233 de prezenți pentru a asigura cvorumul și a vota moțiunea. De la depunerea moțiunii până la votarea sa, PSD a pierdut zece parlamentari.

„Decizia fusese luată deja în forurile județene, cei patru au fost excluși de organizațiile lor. Consiliul Politic Național doar a validat aceste decizii. Marcel Ciolacu ne-a întrebat dacă suntem de acord, nu a fost un vot propriu zis”, a declarat un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Cătălin Rădulescu și-a motivat absența din Parlament prin faptul că a avut nevoie de o zi de spitalizare pentru o bronșită acută. Deputatul PSD a trimis documente la partid care să ateste că a lipsit motivat. Cu toate acestea, conducerea social-democraților nu l-a crezut pe Cătălin Rădulescu și a decis sancționarea sa.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, i-a avertizat săptămâna trecută, în două ședințe, pe toți liderii de organizații că nu se vor accepta trădări în cazul moțiunii de cenzură, iar cine va lipsi urmează să fie exclus din PSD. Decizia conducerii PSD a fost reiterată duminică într-o conferință de presă de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Liderii social-democrați susțin că absența lui Cătălin Rădulescu a fost una nemotivată, care are la bază alte resorturi. În timp ce liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a afirmat că deputatul a fost contactat de liberali, alți social-democrați cred că absența lui Rădulescu are legătură cu starea de tensiune din partid.

„Cătălin Rădulescu a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea, urma să nu se mai regăsească pe listele pentru parlamentare. Înaintea Congresului, el, Ionel Arsene și Dumitru Buzatu au încercat să strângă susținători pentru Eugen Teodorovici, dar nu au reușit. Rădulescu visa că face un puci în PSD”, a declarat un lider din Consiliul Politic Național pentru Europa Liberă.

Surse din PSD au precizat că Ionel Arsene și Dumitru Buzatu au votat împotriva excluderii din PSD a lui Cătălin Rădulescu.

Și pentru Dan Ciocan, Roxana Pațurcă și Adrian Todor au fost aduse acuze de colaborare cu PNL înaintea moțiunii de cenzură. Adrian Todor a motivat absența de la moțiunea de cenzură prin faptul că se afla în izolare după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19.

Carmen Dan a scăpat

Fostul ministru de Interne, Carmen Dan, a fost singura care a scăpat de sancțiune din partea Consiliului Politic Național. Ea a trimis o serie de documente, care urmează să fie analizate de Comisia de Integritate. Senatoarea și-a motivat absența prin faptul că mama sa a fost depistat cu coronavirus, iar ea a primit o hârtie de la Direcția de Sănătate Publică prin care trebuie să stea 14 zile în izolare.

„Am obligația de a sta în autoizolare. Asta, pentru că sunt contact direct al unui confirmat pozitiv cu virusul SARS CoV 2! În caz contrar, aș fi pasibilă de dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor! Nu mi-am dorit această situație! Mama mea este în spital, deloc într-o stare bună, motiv pentru care nu-mi arde de postări în care să justific ce fac sau ce nu fac. Cine mă bănuiește de înțelegeri oculte tocmai pe mine cu vreun adversar politic înseamnă că nu mă cunoaște. Iar pentru cei care nu mă cunosc nu am nicio obligație să mă justific”, a fost explicația oferită de Carmen Dan.

Prin cele patru excluderi, PSD și-a slăbit astfel forța parlamentară în cazul unei viitoare moțiuni de cenzură. Din grupul PSD din Camera Deputaților urmează să fie eliminați și cei doi deputați ai Partidului Republica, Sorin Bota și Marian Cucșa, care au lipsit și ei la moțiunea de cenzură.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG