Guvernul Orban rămâne în funcție după ce moțiunea de cenzură a PSD și a aliaților săi nu a mai fost votată din cauza lipsei de cvorum. Mai mulți parlamentari social-democrați au absentat de la ședință, iar reprezentanții minorităților naționale, 17 deputați, nu s-au prezentat. PSD poate depune o nouă moțiune de cenzură în sesiunea ordinară care începe mâine. UDMR nu a dorit să asigure cvorumul de ședință, președintele Kelemen Hunor afirmând că această responsabilitate revine celor de la PSD.
UPDATE 6 PSD și aliații săi nu au reușit să asigure cvorumul de ședință, 233 de deputați și senatori, iar ședința s-a închis fără votarea moțiunii de cenzură.
UPDATE 5 Grupurile PNL, USR și PMP nu vor asigura cvorumul pentru ședința de plen. Reprezentanții minorităților naționale nu sunt prezenți. Cei 21 de deputați ai Pro România sunt în sala de plen.
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a precizat că nu există vreun deputat al Uniunii prezent, dar dacă va exista cvorum, aceștia nu vor vota.
UPDATE 4 Toți cei 17 deputați care reprezintă minoritățile naționale au decis să nu participe la ședința privind votarea moțiunii de cenzură. PSD miza să obțină cel puțin cinci voturi de la grupul minorităților naționale.
UPDATE 3 Marcel Ciolacu a anunțat că îi va exclude din partid pe cei care absentează la moțiunea de cenzură. Printre ei se numără Carmen Dan, fost ministru de Interne, și Cătălin Rădulescu, deputat PSD.
„Nu este bolnav niciunul", a afirmat Marcel Ciolacu.
UPDATE 2 PSD se află în impas de a asigura cvorumul necesar pentru votarea moțiunii de cenzură. Marcel Ciolacu a precizat că dacă nu va exista cvorum după apelul nominal, se va suspenda ședința, fără a se acorda un vot asupra moțiunii de cenzură.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a adăugat că toți deputații și senatorii social-democrați care vor lipsi nemotivat de la vot urmează să fie excluși din partid.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că parlamentarii Uniunii urmează să fie prezenți în sală, dar nu vor vota.
UPDATE Liderii grupurilor parlamentare au stabilit prin consens să se ia o pauză până la 15.30, când se va face apel nominal pentru a se verifica dacă există cvorumul necesar. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi.
UPDATE La începerea ședinței de plen, în sală se aflau 170 de aleși. Premierul Orban și membrii Guvernului au venit la Parlament.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după ședința avută cu grupurile din Camera Deputaților și Senat că poziția Uniunii reprezintă o surpriză și va fi anunțată în plen. Liderul UDMR a adăugat că nu este treabă formațiunii sale să asigure cvorumul, ci a PSD.
Victor Ponta a venit alături de 24 de parlamentari și a a anunțat că toți vor vota moțiunea de cenzură depusă de PSD.
Premierul Ludovic Orban a spus înainte să intre în sala de plen că pronosticul său este că moțiunea de cenzură nu va trece.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că moțiunea va trece, chiar dacă anumiți colegi vor absenta la vot. Printre cei care nu se vor prezenta se numără Carmen Dan, care și-a motivat absența prin faptul că mama sa a fost depistată cu COVID-19, iar ea este contact direct și trebuie să intre în izolare. Social-democrații aveau semne de întrebare și asupra prezenței deputatului Cătălin Rădulescu, care i-a anunțat că nu se simte bine.
știrea inițială
Pentru a trece are nevoie de 233 de voturi, majoritate pe care PSD o are pe hârtie, conform calculelor din Parlament. Cu toate acestea, social-democrații se tem de trădările de ultimă oră care pot apărea și conduce spre un eșec. În cazul în care moțiunea de cenzură trece, președintele Iohannis va chema partidele la consultări, iar Cabinetul Orban rămâne interimar, cu puteri reduse, până la învestirea unui nou Guvern. Leonard Badea, viceguvernatorul BNR, este avansat de PSD ca propunere de premier. România ar putea avea un Guvern interimar, cu puteri limitate, care să se ocupe de alegerile locale și deschiderea anului școlar dacă moțiunea de cenzură trece de Parlament.
PSD a decis să depună moțiunea de cenzură înainte de Congresul partidului din 22 august, în timpul unei sesiuni extraordinare.
PNL a reacționat și a atacat demersul social-democraților la Curtea Constituțională (CCR). Astfel, că pe lângă votul din Parlament se așteaptă și decizia judecătorilor CCR în privința moțiunii de cenzură.
„Ca decizie politică, noi nu participăm la această moțiune de cenzură care este în afara Constituției, dar Guvernul se va prezenta”, a anunțat premierul Ludovic Orban înaintea dezbaterii din Parlament.
Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni dimineața, că în cea mai dificilă perioadă a României, „PSD vrea să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț".
Calculele pe hârtie arată că PSD și aliații săi sunt la limită pentru a strânge voturile pentru moțiunea de cenzură. Un ajutor ar putea veni din partea reprezentanților minorităților naționale care au 17 deputați.
UDMR a anunțat că va lua o decizie finală înaintea ședinței în care se dezbate moțiunea de cenzură și care începe în Parlament la ora 14. Fără voturile celor de la minoritățile naționale sau ale altor deputați independenți, PSD și aliații săi pot aduna 233 de voturi. Cu o singură condiție: să nu existe alte dezertări.
Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că parlamentarii Pro România și ALDE vor vota toți moțiunea de cenzură depusă de PSD. Pro România poate contribui cu 24 de voturi, dar Victor Ponta a avansat deja teoria unui blat între PSD și PNL pentru ca moțiunea să nu treacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, l-a acuzat pe Victor Ponta că minte.
În cele 6 luni de existență ale guvernului Orban 2, instalat cu voturile celor de la PSD în timpul stării de urgență, social-democrații au depus mai multe moțiuni simple. Acestea au trecut fără probleme, indiferent că a fost vorba de Camera Deputaților sau Senat, fiind un mijloc prin care PSD a dorit să demonstreze că deține majoritatea în Parlament.
Parlamentarii PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor participa la votul privind moțiunea de cenzură.
Votul pentru moțiunea de cenzură va începe la 17.30, iar primii care se vor prezenta cu bilele în fața urnelor sunt deputații și senatorii neafiliați. Sunt programate în ordine: grupul PMP, grupul minorităților naționale, grupul Pro România, grupurile UDMR, grupurile USR, grupurile PNL și grupurile PSD.
Deputatul Adrian Todor (PSD) nu va putea vota astăzi deoarece a intrat în carantină pentru 14 zile după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.
Ce se poate întâmpla după votul de astăzi
În cazul în care moțiunea de cenzură nu adună 233 de voturi, Cabinetul Orban își continuă activitatea cu puteri depline. Cu toate acestea, ar putea avea loc o remaniere guvernamentală în perioada următoare. PSD ar avea dreptul să depună o nouă moțiune de cenzură în sesiunea care începe de mâine.
Dacă moțiunea de cenzură trece, guvernul Orban rămâne interimar, cu puteri limitate, fără posibilitatea de a mai da Ordonanțe de Urgență. În acest caz, PSD ar putea modifica rapid în Parlament Ordonanța prin care pensiile au fost majorate cu 14% și să revină la procentul de creștere cu 40%. Guvernul interimar ar putea să gestioneze începerea anului școlar și alegerile locale din 27 septembrie. Majoritatea controlată de PSD în Parlament ar putea impune mai multe măsuri guvernului.
Un alt treilea scenariu este formarea unei noi majorități și instalarea unui guvern cu puteri depline care să se ocupe de administrarea României până la alegerile parlamentare. Premierul este nominalizat de președintele Klaus Iohannis, dar el trebuie să primească votul de învestitură din partea Parlamentului.
Facebook Forum