A fost primul mare test pentru o eventuală majoritate a opoziției, dar și pentru soliditatea Coaliției de la putere dupa alegerile europarlamnetare.
PSD şi ALDE au în total 158 de voturi., deci Ciolacu a mai primit încă 14 voturi de la minorităţile naţionale şi partidul lui Victor Ponta, în condițiile în care toate voturile UDMR s-au dus către Hunor.
Ziua a fost una foarte agitată în zona Coaliției PSD-ALDE, iar problemele au apărut în momentul în care Comisia Juridică de la Senat a votat pentru ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu, dând astfel aviz procurorilor DNA să înceapă urmărirea penală împotriva acestuia.
Liderul ALDE a condiționat votul pentru Marcel Ciolacu la șefia Camerei Deputaților de votul pentru imunitatea sa în Senat. Situația era atât de complicată, încât premierul Dăncilă s-a întors val-vârtej la parlament pentru negocieri. S-a întâlnit cu Tăriceanu, căruia i-a promis că săptămâna viitoare, în plen, va fi respinsă cererea DNA. Prima parte a trocului a funcționat, rămâne de vazut cum va funcționa și în Senat. Dar este puțin probabil să apară o surpriză în condițiile în care cele două partide vor să rămână la guvernare iar pentru asta au nevoie de majoritatea parlamentară. Deci au nevoie unul de altul.
Pentru o opoziție este un semnal neplăcut, din perspectiva unei viitoare moțiuni de cenzură. A devenit clar că până și la Camera Deputaților, unde, teoretic, Coaliția de la putere nu mai avea majoritatea, opoziția este dependentă de UDMR și de Pro România.
UDMR, la voturile căreia puteau aspira după ruperea protocolului cu PSD, a preferat să adopte strategia neamestecului în treburile interne ale altora, adică în lupta dintre PSD și Opoziție. Asta deși rezultatele alegerilor ar fi trebuit să-i schimbe optica. Așa că Uniunea îl susține pe Kelemen Hunor, candidat fără nicio șansă, evident, așa cum spa văzut și în rezultatul votului.
Pro România, cu cei 21 de parlamentari ai săi, a susținut că nu face niciun pact cu PSD-ul eliberat de Dragnea, așa cum sunau unele informații marți, Victor Ponta are interesul de a i se aproba formarea unui grup parlamentar propriu. Ceea ce s-a și întâmplat la începutul ședintei Camerei Deputaților. De altfel, declarațiile de miercuri dimineață ale premierului Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu, prevesteau asta.
. Oficial Ponta a declarat și el că nu se bagă și nu a depus vreo propunere de candidat. A spus că stă în expectativă și nu votează nici cu unii, nici cu alții.
Facebook Forum