Linkuri accesibilitate

PSD le face plângere penală liberalilor care au spus că guvernul a „furat” 10% din PIB


Viorica Dăncilă îi acuză pe liberali că destabilizează economia cu afirmații false.
Viorica Dăncilă îi acuză pe liberali că destabilizează economia cu afirmații false.

PSD îi acuză pe liberali că „au dezinformat” în legătură cu rectificarea bugetară, lucru care poate avea efecte negative asupra economiei. Liberalii Florin Cîțu și Rareș Bogdan au susținut că cifrele prezentate de Guvern la rectificare ar fi „false”.

„PSD condamnă modul în care PNL dezinformează în mod conştient populaţia cu privire la rectificarea bugetară. Declaraţiile din ultima perioadă ale unor lideri PNL care acuză Guvernul că ar fi 'falsificat' datele financiare şi că ar fi 'furat 10% din PIB' sunt de o gravitate deosebită şi intră sub incidenţa prevederilor Codului penal privind comunicarea şi răspândirea în mod conştient de ştiri false care pun în pericol securitatea naţională”, susține PSD, într-un comunicat de presă.

Senatorul PNL Florin Cîțu a acuzat guvernul condus de Viorica Dăncilă că a „falsificat” cifrele bugetare pe care se bazează recenta rectificare. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a preluat acest mesaj pe pagina sa de Facebook, ducând discuția mai departe.

Florin Cîțu a susținut, pe pagina sa de Facebook, că „datele în documentele pentru rectificarea bugetară sunt false” și că „angajatii din MFP și cei din CNSP care au măsluit datele rectificării bugetare cu două miliarde lei vor răspunde personal și penal”.

Cîțu susține că legea bugetului de stat a fost votată în Parlament cu 159 de miliarde de lei la venituri și cu un deficit de 18,7 miliarde lei după 6 luni. În documentele de la rectificarea bugetară, aprobată de guvernul Dăncilă, veniturile pentru prima jumătate a lui 2019 „ar fi trebuit să fie 157.6 miliarde lei (mai mici cu 1.4 miliarde lei față de ce a fost votat în Parlament) și un deficit de 20.6 miliarde lei (mai mare cu 1.9 miliarde lei față de cel votat în Parlament)”.

Rareș Bogdan a preluat mesajul lui Cîțu, afirmând: „10% din PIB furat în ultimii 2 ani și jumătate îmi arată că e rost de un dosar penal. Grupir! Ar fi Dăncilă și Teodorovici. Ei nu au semnat declarația olografă că își asumă bugetul, ceea ce echivalează cu o mărturisire. Pe lipsa intenției scăpau dacă semnau. Întrebare: ce au făcut cu banii? Pentru salarii și pensii au luat credite. Deci: ce ați făcut cu banii?”.

PSD arată că „aceste acuzaţii - lipsite de orice acoperire factuală şi formulate în mod iresponsabil de către PNL împotriva Guvernului - pot afecta încrederea investitorilor şi a cetăţenilor în datele financiare oficiale, fapt ce poate genera un impact negativ asupra economiei naţionale şi a climatului social”.

„Afirmaţia că acest document ar fi fost 'falsificat' de un membru al Guvernului este o minciună, un atac politic absurd ce nu poate fi probat în niciun fel de către reprezentanţii PNL. De asemenea, acuzaţia că 'aproximativ 10% din PIB s-ar fi furat în ultimii doi ani şi jumătate' şi că banii ar fi ajuns la PSD şi ALDE este contrazisă de toate rapoartele autorităţilor care au desfăşurat controale asupra modului în care au fost cheltuiţi banii publici. PNL dă dovada unui comportament ridicol şi a unei grave inconştienţe privind implicaţiile pe care un astfel de demers le poate avea”, mai arată PSD în comunicatul de presă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG