Linkuri accesibilitate

Contre în Coaliție. PSD cere demisia PNL-istului Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași, după nereguli la un centru de plasament


Președintele interimar al PSD Iași, Bogdan Petru Cojocaru, prefect al județului, cere demisia președintelui CJ Iași, Costel Alexe (foto) după ce Instituția Prefectului a găsit mai multe nereguli la un centru de plasament la

Prefectul de Iași, totodată președinte interimar al organizației județene PSD cere, într-o declarație preluată și de conducerea centrală a partidului, demisia președintelui Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe și a tuturor PNL-iștilor din conducerea forului județean.

Asta după ce un control al Instituției Prefectului a descoperit mai multe nereguli la un centru destinat copiilor cu nevoi speciale, din subordinea CJ.

Este prima luare de poziție contondentă luată de reprezentanți ai unuia dintre cele două partide din Coaliția de guvernare, PSD și PNL. Vine la 24 de ore de la demisia Gabrielei Firea.

„62 de copii cu nevoi speciale locuiesc în condiții improprii. Cerem demisia lui Costel Alexe!”, este titlul declarației postate de prefectul Bogdan Petru Cojocaru pe pagina sa de Facebook preluată integral de conducerea PSD pe pagina oficială a formațiunii.

De asemenea postarea este preluată și de PSD Iași, condusă de prefectul în funcție.

„Centrul «Ion Holban» Iași unde locuiesc 62 de copii cu nevoi speciale nu mai are licență de funcționare din 30 iunie 2023. Condițiile improprii au condus la închiderea Centrului de plasament”, a anunțat prefectul Bogdan Cojocaru.

Acesta a prezentat într-o conferință de presă rezultatele controalelor efectuate în județ la centrele sociale pentru vârstnici și copii din județ.

La Centrul de plasament „Ion Holban”, administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Iași, din subordinea Consiliului Județean, inspectorii au constatat că acesta găzuia 62 de copii cu nevoi speciale, fără să mai aibă licență de funcționare de la finalul lunii iunie.

„De asemenea, în urma controlului au fost găsite grave neconformități, bucătăria și spălătoria fiind închise pentru că nu erau asigurate condițiile minime de igienă. În plus, imobilul se găsește într-un avansat stadiu de degradare punând în pericol siguranța și sănătatea copiilor care locuiesc acolo”.

Prefectul și liderul PSD Iași susține că situația era cunoscută la nivelul CJ de mult timp, dar dând dovadă de o neglijență aproape criminală, timp de 3 ani Costel Alexe și colaboratorii săi nu au făcut nimic.

În concluzie, Cojocaru a transmis că „moral este ca toți peneliștii care conduc Consiliul Județean, în frunte cu Costel Alexe, să își dea demisia din funcțiile pe care le dețin”.

El a mai spus că trebuie găsite cele mai bune soluții pentru relocarea copiilor, până la finalizarea a trei case de tip multifamilial unde ar trebui să fie mutați și se declară dispus să se implice în acest demers, alături de instituțiile responsabile.

Costel Alexe: Sunt declarații politice, nu rezolvă problema. Ar trebui mai mult sprijin pentru serviciile sociale

Președintele CJ Iași, Costel Alexe a spus, într-o conferință de presă susținută alături de directorul DGSAPC Iași că declarațiile prefectului și liderului PSD Iași sunt strict politice și nu ajută la rezolvarea problemelor.

„Din păcate, când pui politruci în funcții de demnitate publică nu faci altceva prin astfel de cazuri punctuale care în mod normal trebuiesc rezolvate, îmbunătățite, să arunci cu o pată de neîncredere asupra întregului sistem, ceea ce nu este drept”, a spus Costel Alexe, citat de Ziarul de Iași.

În aceeași conferință de presă, directorul DGSAPC Iași Florin Ion a declarat că aspectele legate de condițiile din centru nu puneau în pericol integritatea și viața beneficiarilor.

Un număr de 32 de copii din cadrul centrului vor fi relocați în cel mult trei luni în trei case de tip multifamilial și că până atunci, toți cei 62 de beneficiari vor fi mutați în plasament familial și sub îngrijirea unor asistenți maternali, potrivit publicației.

El a spus pe de altă parte că nu se va mai investi în clădire, fiind în curs de închidere și că Guvernul ar fi cerut oricum reducerea cheltuielilor.

Președintele CJ Iași, Costel Alexe a spus că ar fi nevoie de mai mult sprijin din partea statului pentru serviciile de asistență socială ale Unităților Administrativ Teritoriale

În anunțul legat de demisia Gabrielei Firea, despre care a spus că a intervenit ca urmare a presiunii public, Marcel Ciolacu a cerut tuturor șefilor de autorități locale care au avut vreo legătură cu azilele groazei să se retragă din funcții.

Premierul Ciolacu: Șefii de CJ și Primării cu legături cu azilele groazei să facă un pas în spate!

„Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu «azilele groazei» să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat pe de altă parte că demisiile nu vor rezolva de la sine problemele din sistem.

„Este nevoie de o schimbare reală, în profunzime, ca să putem repara acest sistem odios care a corupt conștiințe în schimbul banilor. Mi-am asumat ca prim-ministru acest lucru. Și voi merge până la capăt! Voi schimba lucrurile de sus până jos, alături de colegii mei din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de restul cultelor din România, precum și de societatea civilă. Nu am nicio milă pentru cei care au distrus viețile și sufletele unor oameni fără apărare!”, a conchis el.

Chiar dacă declarațiile premierului vizează în special situația legată de azilele din Voluntari și Afumați, controalele masive desfășurate în peste 1.000 de centre din toate județele din țară au descoperit nereguli în mai multe dintre acestea, astfel că ar putea fi extinse și în alte spețe.

Pe lângă amenzi, doar în primele două zile de control, 11 centre au fost închise și altor 25 le-a fost suspendată activitatea.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG