Linkuri accesibilitate

Gabriela Firea pleacă „voluntar” din Guvern. Traseul celei mai influente femei din PSD: de la pupitrul știrilor la masa puterii


Gabriela Firea a demisionat în urma scandalului „azilelor groazei” de la conducerea Ministerului Familiei. De asemenea, ea s-a autosuspendat din funcțiile de conducere din partid pe durată limitată.
Gabriela Firea a demisionat în urma scandalului „azilelor groazei” de la conducerea Ministerului Familiei. De asemenea, ea s-a autosuspendat din funcțiile de conducere din partid pe durată limitată.

Ministrul PSD al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a demisionat vineri, după o întâlnire la Palatul Victoria pe care a avut-o cu premierul Marcel Ciolacu. Firea s-a autosuspendat și din funcția de președinte al organizației PSD București și din Biroul Permanent Național.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ia act de demisia Gabrielei Firea și pe cel prin care Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, preia ca interimar ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Demisia Gabrielei Firea a venit la mai bine de o săptămână după ce a izbucnit scandalul „azilelor groazei”.

Este a doua demisie din guvern, după cea a ministrului Muncii, Marius Budăi, care și-a anunțat plecarea din executiv joi, înaintea ședinței de guvern.

Plecarea Gabrielei Firea din Guvern a fost confirmată și de premierul Marcel Ciolacu, care a catalogat gestul acesteia ca fiind unul „voluntar”. Ciolacu a cerut, de asemenea, demisia tuturor celor care au știut despre „azilele groazei”.

În ultimele zile, jurnaliștii de investigații au dezvăluit că unul dintre cei arestați în dosarul „azilelor groazei”, Ștefan Godei, a lucrat la Primăria Capitalei, pe vremea când era condusă de Gabriela Firea, dar și la cabinetul ei senatorial.

Firea: „Plătesc pentru vina de a fi avut încredere în oameni!”

Într-o postare făcută pe Facebook după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, Gabriela Firea dă vina pe jurnaliști și pe modul în care a fost prezentată în presă, fără a-și asuma nicio responsabilitatea odată cu actul demisiei.

Ea spune că ea și soțul ei au fost prezentați „negativ” tocmai pentru că ea incomodează „prin suma faptelor bune” pe care le-a făcut și prin „conduita sa.

„Am fost prezentată nedrept în mass media din ultimele 10 zile ca un om prefăcut, cinic, surd la suferința celor din jur. Martor este Dumnezeu și martori sunt toți cei care mă cunosc personal, atât pe mine, cât și pe soțul meu, și familia mea, că această imagine arătată publicului cu atâta înverșunare și cheltuială nu este cea reală.

Am fost zugrăviți în chip negativ tocmai pentru că incomodez prin suma faptelor bune pe care le-am făcut și prin conduita mea.”

Ea o disculpă și pe Ligia Gheorghe, prietena și consiliera ei de la Ministerul Familiei, autosuspendată din funcție odată cu izbucnirea scandalului „azilelor groazei”, despre care spune că nu a făcut decât să o urmeze peste tot în drumul său profesional.

„Prietena și colega mea Ligia m-a urmat peste tot, în drumul profesional. Am muncit împreună până la epuizare, până la boală. Am plătit amândouă cu afecțiuni grave stresul acumulat la televiziune, în politică, mai ales la primărie. Ea plătește, la rândul ei, tot pentru că a avut încredere în oameni. A vrut să ajute. Nu să facă bani, nu să facă rău.”

Ligia Gheorghe a fost citată de procurorii antimafia, care instrumentează dosarul, o anchetă a abuzurilor la care au fost supuși circa 100 de bătrâni din trei cămine din apropierea Capitalei și în care au fost reținute miercuri dimineață 24 de persoane iar joi doi inspectori sociali de la Agenția de Plăți Ilfov.

Ligia Gheorghe a fost vicepreședintă a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în perioada 2020 – martie 2023, asociație care deține unul dintre centrele cu probleme.

Cu toate acestea, Ligia Gheorghe nu a consemnat acest detaliu în declarația de avere și nici în cea de interese depuse la minister.

În schimb, Gabriela Firea își nuanțează declarațiile făcute în urmă cu o zi despre patronul azilelor, Ștefan Godei.

În același context în care spune despre Ligia Gheorghe că a urmat-o peste tot spune și despre Godei - „acel bărbat acuzat” - că „a venit” dar ca să o ajute pe Ligia Gheorghe, „pe ea și pe alți colegi. Ca șofer, ca om bun la toate”.

Firea explică, într-o manieră personală, și relația dintre Ligia Gheorghe și Ștefan Godei.

„[Ligia Gheorghe] L-a sprijinit la început să-și facă o asociație, dar NU a activat în acele centre. Nu a știut că sunt nereguli! Cu atât mai puțin eu, NU am avut niciun fel de legături și nu aș fi putut accepta ca unei persoane să i se întâmple ceva rău!!”

„Când a apărut primul articol despre cămine, i-am încetat contractul la biroul parlamentar”, spune Gabriela Firea, uitând că în urmă cu o zi a declarat că Godei nu a fost șoferul ei la Senat.

Ea continuă să susțină că ea, familia ei și apropiații nu au fost implicați și nu au avut cunoștință despre ceea ce se întâmplă în aceste centre și că, dacă ar fi știut, ar fi reacționat și ar fi „apărat viața și demnitatea acestor oameni!” și invocă în sprijinul acestor afirmații referatul procurorilor DIICOT.

Firea vorbește despre un „război total” pentru „demolarea” ei, în care s-a aruncat cu „cât mai mult noroi” în ea și de un război mediatic asupra soțului ei, de punerea lor la „stâlpul infamiei”.

Ea spune că scopul acestor atacuri nu era doar eliminarea sa din rândurile guvernului ci și oprirea ei din cursa pentru Primăria Capitalei, pentru care sondajele o dau câștigătoare sigură. Gabriela Firea profită de ocazie pentru a declanșa un atac și asupra primarului general, Nicușor Dan, fără a-l numi, însă.

„Toate sondajele arată că aș fi câștigat în orice formulă politică. Pentru că bucureștenii au plătit, din păcate, amar, cei trei ani de experimente pe viața lor cu un individ absolut nepăsător la nevoile oamenilor. Lui nu i s-a mai cerut nicio demisie, când s-au întâmplat chiar tragedii în mandatul său. Întotdeauna a fost o dublă măsură!”

Demisia lui Budăi

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, nu le-a cerut oficial demisia colegilor săi de partid, Marius Budăi (Muncă) și Gabriela Firea (Familie), dar a trimis corpul de control al premierului la instituțiile cu atribuții în verificarea centrelor sociale.

Joi, 13 iulie, Ciolacu ar primit raportul anchetei chiar înaintea ședinței de guvern, dar și demisia ministrului de la Muncă, unde Marius Budăi se afla, din 15 iunie, la al treilea mandat, după primele două în guvernul Dăncilă (PSD-ALDE-UDMR) și al doilea în guvernul Ciucă (PSD-PNL-UDMR).

Tot marți, procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), a cărei șefă, Nela Decusară, a fost demisă în urmă cu trei zile, și la două domicilii ale unor persoane fizice din București.

Anchetatorii au pornit de la suspiciunea că funcționarii AJPIS l-au ajutat pe Ștefan Godei, patronul „azilelor groazei”, să-și acopere neregulile constatate la controalele făcute de instituție la centrele patronate de acesta. Există suspiciunea că funcționarii AJPIS l-ar fi ajutat să-i mute pe cei internați dintr-un centru într-altul pentru a acoperi neregulile din centrele gestionate de Godei.

La finalul zilei, doi inspectori sociali ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu, au fost reținuți de procurorii DNA.

Anunțul demisiei lui Budăi a fost făcut chiar de premier, la începutul ședinței de guvern de joi.

Demisia lui Budăi a survenit la mai mult de o săptămână de la perchezițiile făcute de procurorii DIICOT la centrele private din Ilfov, susținute cu bani publici, în care au fost torturați, înfometați și umiliți vârstnici și persoane cu dizabilități.

Instituțiile statului au fost sesizate încă din toamna anului 2021 despre ororile din cele trei centre.

După una dintre sesizările adresate ministerului Muncii, condus de Marius Budăi, acesta a luat decizia denunțării unilaterale a colaborării cu organizația neguvernamentală, Centrul pentru Resurse Juridice, care a dezvăluit abuzurile și tratamentele inumane asupra celor internați în aceste centre.

Apropieri periculoase

Pe de altă parte, în două din aceste centre au fost implicați și apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea.

O investigație a jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media, Buletin de București și Libertatea arată că sora Gabrielei Firea știa despre ororile din „azilele groazei”, deși ministrul Familiei negase că ar ști ceva despre ce se întâmpla în cămine.

Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat ca inspector la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari, nouă luni din cei cinci ani de când e angajată, între aprilie și decembrie 2021.

În această perioadă, colegii săi au făcut șapte controale la unul dintre căminele groazei din Voluntari. Mai mult, în fișa sa de post era specificat clar că are în sarcină tot ce ține de gestionarea problemelor și programelor destinate persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități.

Informațiile au ieșit la iveală după ce mai mulți jurnaliști au cerut date, oficial, Primăriei Voluntari.

Pe 9 iulie, într-o postare pe Facebook, Gabriela Firea scria că sora sa are în sarcină programele educative pentru copii, că nu este anchetată de DIICOT și că singura sa vină este că îi este soră.

De asemenea, Ștefan Godei care conducea ONG-ul ce administra două dintre azilele groazei din Voluntari figurează angajat la cabinetul senatorial al Gabrielei Firea unde a încasat lunar câte 3.000 de lei, în anii 2002 și 2023.

Ultimul salariu încasat a fost la sfârșitul lunii februarie, mai exact pe 27 februarie 2023, relatează Gândul, G4Media și Digi24.

Gândul scrie pe surse și că Ștefan Godei a fost angajat în trecut de echipa de fotbal FC Voluntari – sponsorizată de primăria condusă de soțul actualului ministru, Florentin Pandele – de unde a încasat venituri între 2012 și 2016 și ianuarie – aprilie 2020.

Într-una din stenogramele procurorilor, Godei cere interzicerea accesului CRJ în aceste centre și încetarea colaborării dintre CRJ și guvern.

Imediat după ce premierul Marcel Ciolacu, șeful ei de partid, a anunțat că ministrul Marius Budăi va demisiona de la Muncă, Firea a spus că nu intenționează să demisioneze de la Familie.

De asemenea, ea a spus că „inculpatul” Godei nu i-a fost șofer, după ce presa a scris că acesta i-a fost angajat și a urmat-o în întreaga sa carieră de primar general și senator.

Cariera politică și cea jurnalistică

Gabriela Firea este, din 25 noiembrie 2021, ministru al Familiei și Egalității de Șanse în guvernul Nicolae Ciucă, iar din 15 iunie în guvernul Marcel Ciolacu.

Membră a Partidului Social Democrat, a fost primar general al Municipiului București între anii 2016-2020.

A fost senator PSD în legislaturile 2012-2016 și 2020-2024 din partea aceluiași partid.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul din 20 aprilie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al partidului la nivel național.

Din 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezidențiale din 2–16 noiembrie 2014 a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta.

La alegerile parlamentare din 2020, Gabriela Firea a candidat pe listele PSD și a obținut un mandat de senator în circumscripția București.

A fost consilier de imagine al premierului CDR Mugur Isărescu, apoi purtător de cuvânt și secretar de stat, șefă a Departamentului de Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu.

Și-a început cariera în presă în 1990, ca reporter la săptămânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, în perioada 1991-1992.

În anii 1992-1993 a fost redactor-prezentator la Radio Contact.

Între anii 1993-1999 a lucrat la Televiziunea Română ca realizator de reportaje economice, în special financiar–bancare, editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator-moderator al emisiunii „Ediție Specială” și realizator-moderator al rubricii „Știrea Zilei”.

Din anul 2001 a lucrat în cadrul trustului de presă Intact al lui Dan Voiculescu. A fost redactor și prezentator al emisiunii „Observator” (până în iulie 2009), precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și al emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3.

Gabriela Firea, în perioada în care era prezentatoare la televiziunea Antena 1.
Gabriela Firea, în perioada în care era prezentatoare la televiziunea Antena 1.

Din septembrie 2008 a fost director general al revistei Săptămâna Financiară, după ce a fost director editorial al publicației, de la înființarea acesteia, în martie 2005.

Din iunie 2009 a preluat conducerea firmei Intact Advertising, o agenție de organizare evenimente și publicitate. A fost de asemenea director general al ziarului Financiarul și al revistei Felicia.

A absolvit Biblioteconomie și arhivisticăla Facultatea de Litere, în 1997. A urmat studii postuniversitare la Academia de Studii Economice și s-a înscris la un doctorat în economie, abandonat între timp.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG