Linkuri accesibilitate

Cătălin Cîrstoiu spune că Traian Băsescu l-a sfătuit să nu candideze la Primăria Capitalei. Piedone: Cîrstoiu e un candidat de sacrificiu


Candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu
Candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu

Candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a fost prezentat oficial. Acesta a declarat că Bucureștiul este un „oraș bolnav”, dar cu sprijinul Coaliției și al echipei sale îl poate transforma într-un oraș sănătos.

Candidatul coaliției PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, a declarat că decizia de a intra în competiția pentru Primăria Capitalei a venit după discuții pe care le-a avut cu liderii coaliției, legate de nevoile pe care le are Bucureștiul pentru a deveni un oraș sănătos:

„Sănătatea înseamnă aer curat în București. Înseamnă sănătatea unui transport public eficient a unei infrastructuri rutiere eficiente. De ce nu, sănătatea este dată de un mediu cald, un mediu propice în care la Primăria Generală a Capitalei unde orice cetățean își cere drepturile și le găsește. Asta cred eu că înseamnă, dincolo de porțile unui spital sau porțile educaționale ale unei facultăți, a te preocupa de sănătatea unui oraș”, a spus Cătălin Cîrstoiu.

În discursul său de susținere a candidaturii, premierul Marcel Ciolacu, președinte PSD, a spus despre Cătălin Cîrstoiu că, în calitate de șef al Spitalului Universitar din București, a demonstrat capacitate de conducere și comunicare.

În schimb, Marcel Ciolacu l-a criticat pe actualul primar, Nicușor Dan, despre care a spus că nu l-a căutat niciodată pentru rezolvarea problemelor capitalei.

„Dacă domnul Primar General ar fi venit la mine, categoric, împreună cu echipa guvernamentală, am fi căutat soluții”, a spus Marcel Ciolacu, care a adăugat că moştenirea după mandatul lui Nicuşor Dan este „un Bucureşti fără un program şi fără o perspectivă”, iar singurele lucruri cu care se laudă sunt proiectele Gabrielei Firea.

Cătălin Cărstoiu (d), Marcel Ciolacu și Gabriela Firea (s) la lansarea candidatului comun PSD-PNL.
Cătălin Cărstoiu (d), Marcel Ciolacu și Gabriela Firea (s) la lansarea candidatului comun PSD-PNL.

La rândul lui, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că acordul cu PSD privind un candidat comun pentru Primăria Capitalei este un semn de normalitate:

„Pe lângă virtuțile echipei domniei sale, discutăm de sprijinul pe care îl are de la două partide politice care vor asigura tot ceea ce este necesar pentru ca domnul doctor Cîrstoiu să câștige Primăria Capitalei, nu pentru dumnealui, nu pentru coaliție, ci pentru București și bucureșteni”, a declarat Nicolae Ciucă.

În deschiderea evenimentului de lansare au vorbit Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL), politicieni desemnați de cele două partide să coordoneze campania lui Cătălin Cîrstoiu.

Numele ambilor politicieni au fost vehiculate ca posibili candidați în cazul în care PSD și PNL ar fi concurat separat pentru funcția de Primar al Bucureștiului.

Cine este Cătălin Florin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei

Cătălin Florin Cîrstoiu este medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență din București, din martie 2020, funcție pe care a mai ocupat-o și între anii 2009 și 2016. Din 2016, este decan al Facultății de Medicină „Carol Davila” din București.

A absolvit în 1993, ca șef de promoție, Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești și Facultatea de Medicină din București în 1999, cu lucrarea de licență Chirurgia endoscopică în malformațiile tractului genital feminin.

A devenit doctor în științe medicale în 2006.

Începând cu 2009, Cîrstoiu este șeful secției de ortopedie și traumatologie de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Colectiv, 2015. Refuză transferul pacienților în străinătate

Cîrstoiu a refuzat să semneze transferul în străinătate al pacienților arși în incendiul de la Colectiv (30 octombrie 2015) internați la spitalul pe care-l conducea și la acea vreme de teama controalelor Curții de Conturi și ca să nu știrbească imaginea României.

„Dacă eu semnam un asemenea formular putea să vină Curtea de Conturi peste 10 ani, 3 luni. Și să zica cum? De ce ați semnat? V-ați asigurat că sunt îndeplinite condițiile? Era o situație excepțională pe care ei trebuiau să o rezolve. Era perfect eligibil pentru ei cu condiția să existe dovezi evidente că nu sunt spații în țară. Nu scria nimeni chestia asta pe hârtie. E secție de arși la Timișoara. În contract cu Casa. I-am spus și lui Arafat și lui Bănicioiu treaba asta. Dacă eu semnez primul formular obținut de către pacient și nu de către statul român înseamnă că eu, directorul unui spital, garantez oficial că România nu e în stare să facă chestia asta. Faceți-o voi”, a declarat Cîrstoiu.

Soții Cîrstoiu au fost cununați de familia Băsescu. În 2006, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, s-a prezentat la urgențe cu o criză de hernie de disc. Cătălin Cîrstoiu a fost medicul care l-a consultat, pentru ca apoi să-l însoțească la Viena, unde a fost operat, scrie Digi 24. Patru ani mai târziu, președintele avea să-l decoreze cu Ordinul Sanitar în grad de Cavaler, împreună cu alți medici. În 2013, medicul devine nașul de botez pentru fiica cea mică a a Elenei Băsescu.

Potrivit declarației de avere, are peste 500 de mii de euro și peste 1,6 milioane de lei în 28 de de conturi și depozite. Împreună cu soția sa, medicul ginecolog Monica Cîrstoiu, are o casă în Ilfov de 450 metri pătrați, un apartament în București de peste 100 de metri pătrați și bijuterii de 150 de mii de euro. Cei doi soți au acordat împrumuturi de 4,8 milioane de lei și 138 de mii de euro unor firme și persoane fizice.

Cătălin Cîrstoiu s-a născut pe 18 noiembrie 1974, la Pitești, județul Argeș și este fiul lui Ion Cîrstoiu, deputat USD-PD de Argeș în legislaturile 1996–2000 și 2000–2004.

Cîrstoiu senior a fost deputat, primar și prefect, iar înainte de 1989 a fost director al ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto) Argeș. În martie 1990 s-a înscris în Frontul Salvării Naționale - filiale Argeș, iar în august 1990 a fost numit primar al municipiului Pitești, înainte de alegeril democratice din România, unde a rămas până pe 28 octombrie, când a fost numit prefect al județului Argeș. În 1992 a fost ales deputat în Parlamentul României, unde a mai prins încă două legislaturi. Între 2007 și 2012 a fost din nou numit prefect și subprefect de Argeș. A ieșit din politică în 2013, scrie G4Media.

Traian Băsescu l-a sfătuit pe Cătălin Cîrstoiu să nu candideze

După lansare, la conferința de presă care a urmat, Cătălin Cârstoiu a fost întrebat dacă este un candidat de sacrificiu.

„Dacă mă considerați candidat de sacrificiu e ca și când nu m-ați cunoaște. M-am înscris în această competiție fiind ferm convins că finalul va fi câștigător, nu pentru mine personal. Am oferit instituțiilor pe care le-am condus o stabilite, de ce nu aș oferi această stabilitate Primăriei Generale? A mă considera candidat de sacrificiu e o mare greșeală, toate liniile mele comportamentale nu duc spre un candidat așa, o păpușă în mâna a doi oameni” a declarat Cîrstoiu.

Replica a venit de la primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care spune despre Cătălin Cîrstoiu la Europa Liberă că este un candidat de sacrificiu:

„Este candidatul de sacrificiu al alianței, pe care eu îl respect pentru meseria lui. Aceste mega-partide n-au putut să scoată nu un produs, cum s-a numit însuși în conferința de presă dl. candidat, el a spus că este un «produs». Eu știu că produsele sunt de vânzare”, a spus Popescu Piedone care a adăugat:

„Este un candidat de sacrificiu, nu al meu. Din păcate, când au avut candidați viabili, i-au canibalizat.”

Cristian Popescu Piedone și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei din parea Partidului Umanist Social Liberal.
Cristian Popescu Piedone și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei din parea Partidului Umanist Social Liberal.

Candidatul PSD PNL Cătălin Cârstoiu a fost întrebat și dacă a vorbit cu nașul lui, Traian Băsescu, fost primar al Capitalei, despre intenția de a candida:

„Domnia sa (..) mi-a explicat de ce nu e bine să fac treaba asta. (..) dându-mi nişte argumente strict personale, strict umane. (...) Nu am ascultat, aşa sunt eu, nu am ascultat niciodată. Şi cred eu, mai importante sunt argumentele nu care ţin de mine, ci cele care ţin de ceea ce cred”, a spus Cîrstoiu, care a replicat:

De asemenea, Cătălin Cârstoiu s-a delimitat și de Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, fost manager al Spitalului Universitar, acum fugit în Grecia din România, unde are o condamnare definitivă de 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

„Domnul profesor Sorin Oprescu şi eu suntem două persoane total diferite. Şi din punct de vedere al pregătirii medicale, şi din punct de vedere al structurii, dar avem un lucru în comun (..) A fost directorul Spitalului Universitar, o perioadă mult mai scurtă decât am fost eu la conducerea acestui spital, şi a făcut lucruri bune. La fel şi la Primăria Capitalei”, a spus Cîrstoiu.

Robert Negoiță se mai gândește cu cine votează

La conferința de presă, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a fost întrebat dacă îl va vota pe Cătălin Cârstoiu, după ce a declarat zilele trecute a sugerat că l-ar prefera pe Cristian Popescu Piedone ca Primar al Capitalei.

„ Nu sunt făcut pentru politică pentru că spun ce gândesc (râde). Ce relevanță are ce votez eu? Eu votez cu speranță, de principiu ceva ce cunosc. Ieri l-am cunoscut pe Cătălin, dar mai avem două luni de zile, nu mai încercați să smulgeți de la nimeni ce gândesc în momentul ăla. (Către ziariști): Nu e ok ce faceți”, a răspuns Robert Negoiță.

Cătălin Cîrstoiu, alături de primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiță, la lansarea candidaturii PSD-PNL la Primăria Capitalei.
Cătălin Cîrstoiu, alături de primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiță, la lansarea candidaturii PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Desemnarea candidatului comun PSD-PNL pentru funcția de Primar al Capitalei a avut loc după negocieri lungi și intense.

Sondajele au arătat însă că în cazul în care fiecare formațiune, PSD sau PNL, ar merge cu candidat propriu pentru Primăria Capitalei, coaliția ar avea șanse mari să piardă competiția electorală, după cum a scris Europa Liberă.

Pentru PSD și PNL, concluzia sondajelor a fost că oricare candidat comun din partea Coaliției, propus de unul dintre partide, este respins de electoratul celuilalt partid.

Soluția găsită este cea a unui candidat independent, care să amortizeze această tendință de migrație a electoratului.

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu se va înscrie în niciunul din cele două partide, fiind susţinut ca independent în cursa electorală.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, cei mai bine plasați în preferințele bucureștenilor sunt Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și Nicușor Dan, actualul Primar General.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG