Social-democrații și-au manifestat nemulțumirea privind măsurile implementate de Guvernul Orban pentru sprijinirea economiei în contextul efectelor pandemiei de coronavirus asupra mediului de afaceri.
„Măsurile economice dispuse de Guvernul Orban prin OUG 30/2020 nu sunt aplicabile unor categorii largi de firme afectate.
Firmele cu mai puțin de 3 angajați, PFA-urile sau marii contributori care au anunțat că își trimit angajații în șomaj tehnic, înainte de apariția OUG.
Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât și angajații să primească un ajutor real din partea statului român!", transmite PSD pe Facebook.
Formațiunea a anunțat și o serie de amendamente pe care le va depune în momentul dezbaterii ordonanței privind șomajul tehnic în Parlament:
- decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut, în cazul TUTUROR angajaților societăților comerciale/PFA-urilor care și-au încetat activitatea, din cauza pandemiei de coronavirus;
- decontarea a 75% din salariul brut în cazul angajaților ale căror contracte de muncă au fost suspendate, ca urmare a restrângerii activității angajatorilor, fie ei SC sau PFA, din cauza pandemiei de coronavirus;
- eliminarea condiției de obținere a certificatului de situație de urgență.
„Orice altă condiție sau restricție va conduce la birocrație excesivă și, în final, la NEACORDAREA de ajutoare angajaților și angajatorilor, pe timpul pandemiei. Ceea ce PSD nu poate permite!", conchid social-democrații.
Guvernul a anunțat că va plăti firmelor afectate de criza pandemiei de coronavirus, care își trimit angajații în șomaj tehnic, o parte din banii pentru salarii. Firmele au însă o alegere dificilă: guvernul ajută cu bani doar până la un anumit nivel salarial, restul trebuie suportat tot de firme.
Guvernul estimează, într-o primă fază, că aproape 500.000 de contracte urmează să fie suspendate ca urmare a măsurile implementate din cauza pandemiei de coronavirus.