Linkuri accesibilitate

PSD renunță în Senat la controversatul proiect privind scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe venit


PSD a ținut seama de contestarea privilegiilor oferite jurnaliștilor chiar de către breaslă și de către președintele Iohannis
PSD a ținut seama de contestarea privilegiilor oferite jurnaliștilor chiar de către breaslă și de către președintele Iohannis

Comisia de buget din Senat a votat în unanimitate cererea de reexaminare a legii privind scutirea jurnaliștilor de plata impozitului pe venit.

Proiectul aparținea PSD, dar social-democrații au fost de acord cu observațiile venite din partea Administrației Prezidențiale. Prin acest vot, PSD dă primul semnal că e dispus să renunțe la controversatul proiect, contestat deja de jurnaliști.

Inițiatorul legii a fost deputatul PSD, Valeriu Steriu, dar proiectul este semnat de mai mulți parlamentari social-democrați. În expunerea de motive se preciza că „mass media din România se află într-o situație economică foarte dificilă”, se dorește să fie susținută „direct activitatea de jurnalism” și„se promovează libertatea mass media”.

„Nu mă miră votul din Senat, mi se pare normal ca în aceste moment să ne uităm cu mare atenție la buget. A fost o perioadă un buget al statului permitea acest aspect, lucrurile sunt total diferite astăzi”, a declarat Valeriu Steriu pentru Europa Liberă după votul din Comisia de Buget din Senat.

El a adăugat că proiectul a fost depus în urmă cu aproape doi ani când „existau alte priorități”, iar bugetul permitea o astfel de cheltuială.

„Au fost multe reacții mult prea negative, dar a fost opinia unui grup de jurnaliști, au fost și mulți jurnaliști tăcuți, dar care zi de zi mă întrebau cum evoluează proiectul”, a răspuns deputatul PSD când a fost întrebat dacă social-democrații și-au schimbat optica după criticile venite din partea reprezentanților mass-media.

PSD este majoritar în Comisia de buget-finanțe din Senat, având șapte reprezentanți, PNL doi, iar USR și UDMR câte unul. În ședința online de astăzi a fost însă unanimitate, toți fiind de acord cu cererea de reexaminare a președintelui Iohannis.

„Am fost surprinsă să văd poziția colegilor de la PSD, care au anunțat de la începutul ședinței că sunt de acord cu cererea de reexaminare trimisă de președintele Klaus Iohannis. Nu s-a discutat foarte mult și toată lumea a fost de acord cu această solicitare de la președinte. Eu doream să votez pentru cererea de reexaminare”, a declarat senatoarea USR, Ramona Dinu.

Luat prin surprindere de schimbarea de poziție a celor de la PSD a fost și reprezentantul PNL în Comisie.

„Ca liberal, era normal să votez așa, dar a fost un vot în unanimitate pentru că argumentele președintelui au fost corecte. Proiectul de reexaminare era necesar, era un tratament preferențial pentru jurnaliști, nici situația financiară a României nu cred că mai impunea o astfel de lege”, a susținut senatorul PNL, Romulus Bulacu, secretar al Comisiei de Buget din Senat.

Președintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaș (PSD), afirmă că nu protestele jurnaliștilor au fost determinante pentru acceptarea cererii de reexaminare, ci actualul context economic. El a precizat că s-a ținut cont de latura economică și nu puteau apărea acum privilegii pentru o anumită categorie profesionială.

Raportul Comisiei de Buget urmează să intre la vot final în plenul Senatului, iar după aceea cererea de reexaminare va ajunge și la Camera Deputaților.

Legea a fost susținută initial și de PNL și USR

Proiectul a fost votat prima dată de Senat, iar Camera Deputaților a dat votul final pe 11 februarie. Legea a ajuns la promulgare la președinte, care a decis însă să retrimită legea la reexaminare. Înaintea acestei acțiuni, mai multe asociații și jurnaliști i-au cerut lui Klaus Iohannis să nu promulge legea. Reprezentanții Active Watch i-au scris președintelui că legea promovată în Parlament îi „pune pe ziariști într-o poziție de conflict de interese”, deoarece jurnalistul o să fie „forțat să apară în spațiul public ca fiind beneficiarul imoral al unor privilegii”.

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis a susținut că nu există o motivație clară pentru aplicarea unui sistem de impozitare diferite pentru jurnaliști față de alte categorii socio-profesionale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG